Eton Mess z granatem

przez Malwina

Eton mess to prosty w przygotowaniu deser, który najczęściej podaje się z dodatkiem truskawek. Co robić, gdy mamy na niego ochotę jesienią czy zimą, a smak i cena importowanych letnich owoców pozostawia wiele do życzenia? Warto wówczas wykorzystać inne sezonowe owoce, choćby popularne teraz granaty. Otrzymamy deser, którego dominujący słodki smak zrównoważy lekko kwaskowata nutka. Eton mess nie należy niestety to zbyt ładnych deserów, nie jest też fotogeniczny, za to naprawdę przepyszny! 

ETON MESS Z GRANATEM

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże granaty
  • kilka bez (ja dodaję po 2 duże bezy na każdą porcję)
Wyjmujemy ziarna granatu i odkładamy. Śmietankę ubijamy, dodając pod koniec ekstrakt oraz cukier puder. W pucharku układamy na przemian pokruszone bezy, śmietankę i ziarenka granatu w trzech warstwach. Całość posypujemy ziarnami granatu, możemy także polać odrobiną soku (wlałam sok, który powstał w trakcie obierania owocu). 

Czas przygotowania: 10 minut

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

Elexis 28/11/2012 - 11:19 am

No coś Ty bardzo ładnie wygląda:) Wcale nie widać żeby nie był fotogeniczny:) Uwielbiam wszelkie słodkości, więc jak dla mnie super:)

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 28/11/2012 - 11:29 am

W tym wypadku o żadnej nie-fotogeniczności nie ma mowy!
Wygląda ślicznie!
Pomysł z granatem jest super:)

Odpowiedz
Nemi 28/11/2012 - 11:36 am

Wygląda przepysznie!

Odpowiedz
PaniPa 28/11/2012 - 11:46 am

Obśliniłam klawiaturę 😉
pozdr:)

Odpowiedz
Majana 28/11/2012 - 12:08 pm

Mniaaaam! On nie jest fotogeniczny? No coś Ty? Wygląda extra!:)

Odpowiedz
Kuanan 28/11/2012 - 12:10 pm

Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Kuanan 28/11/2012 - 12:11 pm

Wygląda przepysznie :>
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Mathias Zamęcki 28/11/2012 - 12:39 pm

jadłbym!

Odpowiedz
AnnaA-G 28/11/2012 - 12:47 pm

Oj jest fotogeniczny, bardzo ładnie się prezentuje w całej swojej krasie:)

Odpowiedz
whiness 28/11/2012 - 2:02 pm

No powiem Ci, że to wygląda po prostu bosko 🙂

Odpowiedz
Ewelina Kowalska 28/11/2012 - 2:03 pm

ojej ile bym zjadła, same smakołyki u Ciebie na tym blogu, pozdrawiam:D

Odpowiedz
mnemonique 28/11/2012 - 3:12 pm

a ja uwielbiam desery typu Eton Mess – i uważam że są bardzo efektowne i na Twoich zdjęciach jest wyjątkowo fotogeniczny. Zamiana truskawek na granaty wg mnie tylko polepszyła ten deser.
Pozdrawiam,
Monika

Odpowiedz
DarkANGELika 28/11/2012 - 3:33 pm

Ja uważam, ze nawet taki nieład jest fotogeniczny, ten przynajmniej wygląda przepysznie;)

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 28/11/2012 - 3:52 pm

ale super deser:)))

Odpowiedz
Antenka 28/11/2012 - 5:58 pm

iście królewski deser!:)
bomba:D

Odpowiedz
Agata Pachla 28/11/2012 - 6:10 pm

Nagle zaczęłam odczuwać brać cukru we krwi 🙂 Właśnie, że wygląda bardzo smacznie!

Odpowiedz
Anulla 28/11/2012 - 6:24 pm

cudowny deser!:)

Odpowiedz
Magda111 28/11/2012 - 6:32 pm

deser nie dość że musi być pyszny to naprawdę ładnie wygląda;)

Odpowiedz
MałgosiaZ 28/11/2012 - 6:44 pm

WYGLĄDA PIĘKNIE! nie wiem o co Ci chodzi?!

Odpowiedz
CosmCocoPaula 28/11/2012 - 7:43 pm

dla mnie bomba ! 🙂

Odpowiedz
Magdalena M 28/11/2012 - 8:04 pm

Wygląda obłędnie:) i pewnie tak smakuje:D

Odpowiedz
Osia 28/11/2012 - 8:06 pm

o niiieee mam autentyczny ślinotok mmm:O

Odpowiedz
LuLa 28/11/2012 - 8:23 pm

Kolory, które w zbliżającym się sezonie świątecznym zagościły w moim sercu a już niedługo także w domu:) wykorzystam jako nietypowy deser świąteczny:)ślinka cieknie:)

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 28/11/2012 - 8:43 pm

Wygląda przesmacznie. 🙂

Odpowiedz
Kamila 28/11/2012 - 9:34 pm

U Ciebie wygląda pięknie i bardzo apetyczne! Nabrałam ogromnej ochoty 🙂

Odpowiedz
Paulina 28/11/2012 - 9:46 pm

wyglądają bardzo efektownie:) super!

Odpowiedz
Kamciss 28/11/2012 - 9:55 pm

Mmm pycha, zarówno z truskawkami jak i z granatem jest pyszne 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 28/11/2012 - 11:00 pm

prezentuje się znakomicie 😉
mi akurat kremówka zalega w lodówce, zrobię sobie bez dwóch zdań 😉

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2012 - 2:18 pm

Moja nominacja do Liebster Blog Award:))
Zapraszam:)

http://smakupapu.blox.pl/2012/11/LIEBSTER-BLOG-AWARD.html

Odpowiedz
Tomek gotuje 04/12/2012 - 9:39 am

Dawno do Ciebie nie zaglądałem, a tu takie pyszności i to jeszcze przed śniadaniem 😉

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 14/01/2013 - 6:24 pm

Zrobiłam:)
Wszyscy goście byli zachwyceni!

Odpowiedz
Malwina 14/01/2013 - 6:34 pm

Bardzo się cieszę:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/09/2013 - 7:38 am

izomorfia3

Zrobiam 2 wersje:1 z granatem ,2 z malinami-obie były palce lizać!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies