Burger z czerwonej fasoli z salsą z kukurydzy i dietetycznym majonezem

przez Malwina

Dziś propozycja dla wegetarian, mianowicie burger z czerwonej fasoli. Przygotowuje się go bardzo prosto i do tego w ekspresowym tempie. Jako dodatek do burgera przygotowałam salsę z kukurydzy oraz domowy majonez na bazie awokado. Kto powiedział, że fast food musi być tłusty i niezdrowy?

BURGER Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki (na 1 porcje):

  • 140 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • kilka kropel tabasco
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 bułka
  • liście ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • do podania: salsa z kukurydzy oraz majonez z awokado
Fasolę dokładnie płuczemy. Rozgniatamy ją przy pomocy widelca. Dodajemy posiekany czosnek, , żółtko, przyprawy oraz bułkę tartą. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki. Z masy formujemy dużego burgera lub dwa mniejsze. Smażymy go na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. 

SALSA Z KUKURYDZY
Składniki:
  • 50 g kukurydzy (ugotowanej lub z puszki)
  • pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 mały pomidor, pozbawiony pestek, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Kukurydzą mieszamy z cebulą i pomidorem, kropimy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku.

Czas przygotowania: 15 minut

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

W kuchni Uli 05/12/2012 - 12:22 pm

coś dla mnie mniam 🙂

Odpowiedz
JustInka 05/12/2012 - 2:42 pm

Pychotka! I jaka piękna 🙂

Odpowiedz
tordis 05/12/2012 - 2:59 pm

No pewnie, ze nie musi! Taki fast food to ja rozumiem 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/12/2012 - 6:40 pm

Przyznam, że ten burger do mnie przemawia i wsunęłabym go teraz z chęcią na kolację!

Odpowiedz
MałgosiaZ 05/12/2012 - 7:58 pm

ale bomba! uwielbiam:)

Odpowiedz
Nemi 05/12/2012 - 8:05 pm

Właśnie o takich burgerach dzisiaj myślałam! Spadłaś mi z nieba:)

Odpowiedz
pasjonatka 05/12/2012 - 9:03 pm

zawsze lubilam fasole ;p

Odpowiedz
Kamila 05/12/2012 - 9:30 pm

Smakowita kompozycja!

Odpowiedz
Just Try Eat 05/12/2012 - 9:54 pm

no nadaje się chyba to tego masterszefa, co?? szkoda że się już skończył 🙂 Pomysł na burgera pierwsszzaaaa klasa

Odpowiedz
Majana 05/12/2012 - 10:19 pm

O mniam! Nawet o tej porze mi ślinka cieknie. Świetny burger!:)

Odpowiedz
Anonimowy 07/12/2012 - 8:35 pm

A gdzie kupujesz wędzoną paprykę w proszku?

Odpowiedz
Malwina 07/12/2012 - 9:05 pm

W sklepach stacjonarnych nigdy nie znalazłam wędzonej, zamawiam ją od skworca (sklep internetowy lub allegro) . Do wyboru masz słodką lub ostrą

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2013 - 6:41 pm

burger z fasolki!!! TO COŚ DLA MNIE! 🙂 wegetarianką jestem 🙂 jutro u mnie na obiad! plus sałateczka 🙂

/D. (z fejsbukowego "Gorąca czekolada, koc i dobra książka")

Odpowiedz
Malwina 06/03/2013 - 7:49 pm

Miło mi gościć wegetariankę na moim blogu:) Daj znać, jak wyszły burgery, no i na jaką w końcu sałatkę się zdecydowałaś:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies