Każdy z nas ma ochotę od czasu do czasu zaszaleć i zjeść coś słodkiego. Dziś proponuję Wam pudding ryżowy z białą czekoladą. Przypadnie z pewnością do gustu amatorem pewnego deseru ryżowego dostępnego na naszym rynku. W przeciwieństwie do popularnego deseru nie zawiera długiej listy sztucznych dodatków i jest o wiele zdrowszy. Jako środek słodzący zastosowałam dodatek cukru kokosowego. Pudding możecie odchudzić zmniejszając ilość dodanej czekolady lub zupełnie pomijając jej dodatek. Odradzam natomiast podmienianie białego ryżu na brązowy.
PUDDING RYŻOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 100 g ryżu do arborio
- 1 litr mleka
- 40 g cukru kokosowego*
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60-100 g białej czekolady, połamanej**
W garnku z grubym dnem umieszczamy ryż i mleko. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli pojawi się kożuch, ściągamy go). Po około 30-35 minutach ryż powinien być miękki, a większość mleka wchłonięta. Dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, mieszamy. Pudding rozkładamy pomiędzy 4 pucharki i odkładamy do przestygnięcia.
**im większa ilość czekolady, tym deser będzie gęstszy
Czas przygotowania: 40 minut
SOS MALINOWY
Składniki:
- 150 g mrożonych malin
- cukier do smaku
Rozmrożone maliny umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier (około 1 łyżeczki) i podgrzewamy, gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, rozgniatając maliny łyżką. Maliny przecieramy przez sito. Powstałym sosem (schłodzonym bądź ciepłym) polewamy puddingi.
*Cukier kokosowy jest wytwarzany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Ma bursztynową barwę i przyjemny smak z nutką karmelu. Jego dużą zaletą jest fakt, iż ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (35 na 100 g produktu, cukier brązowy z kolei ma indeks 65)). Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, cynk i magnez. Szczególnie polecany jest diabetykom.
21 komentarzy
Pycha:)
Malwinko,
Genialna alternatywa dla sklepowego gotowca! Jestem za 🙂
Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.
Muszę,muszę muszę zrobić;)
mniam ,uwielbiam ryż na mleku ;d
Chyba wiem, o jakim deserze mowisz. Jakos za nim nie przepadam, za to za domowymi puddingami ryzowymi szaleje!
Mniam, chcę takie śniadanie/ deser/ cokolwiek! 😉
Pani Malwino… już czuję ten smak. Uwielbiam ryż na mleku, w dodatku słodko wygląda!
Pycha, uwielbiam takie desery 🙂
lubie te desery wiec to na pewno tez 😀
Uwielbiam ryż w takie słodkiej postaci, ten wygląda wyjątkowo smacznie;)
Rewelacyjny pomysł!
Świetnie wygląda i świetnie smakuje.Mniam mniam i w dodatku z naturalnych składników 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Chyba sobie dzisziaj takowy zrobię, ale bez czekolady ….po prostu ryż, mleko, domowy cukier waniliowy i ten sosik malinowy:) wielki buziak
Pudding z białą czekoladą jest pyszny, następnym razem na pewno dodam do niego nutę kokosową, bo idealnie pasuje mi do białej czekolady 🙂
Mmm, uwielbiam kremowe puddingi ryżowe – odkąd spróbowałam przygotować w domu, nie kupuję! 🙂
Wygląda bajecznie. Właśnie dziś mam smaka na domową smakiję z sosem malinowym. A tutaj taka niespodzianka. Bardzo podobny deser i ta biała czekolada…obłęd. Trzeba będzie spróbować:)
Szukałam przepisu na pudding ryżowy i chyba wybiorę Twój właśnie. Niby wszystkie podobne, ale Twój ma na zdjęciu bajeczną łyżeczkę, w której się zakochałam 😉
Pozdrawiam,
mollisia
Zrobiłam z gorzką czekoladą 🙂 pycha!
Wygląda świetnie! Czy mogę użyć innego rodzaju ryżu? 🙂
Musimy być ryż okrągły, który ma odpowiednią kleistość. Może być do risotto, do sushi. Przy zwykłym długoziarnistym wyjdzie nam zupa mleczna.