Pudding ryżowy z białą czekoladą i sosem malinowym

przez Malwina

Każdy z nas ma ochotę od czasu do czasu zaszaleć i zjeść coś słodkiego. Dziś proponuję Wam pudding ryżowy z białą czekoladą. Przypadnie z pewnością do gustu amatorem pewnego deseru ryżowego dostępnego na naszym rynku. W przeciwieństwie do popularnego deseru nie zawiera długiej listy sztucznych dodatków i jest o wiele zdrowszy. Jako środek słodzący zastosowałam dodatek cukru kokosowego. Pudding możecie odchudzić zmniejszając ilość dodanej czekolady lub zupełnie pomijając jej dodatek. Odradzam natomiast podmienianie białego ryżu na brązowy.

PUDDING RYŻOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g ryżu do arborio
  • 1 litr mleka
  • 40 g cukru kokosowego*
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60-100 g białej czekolady, połamanej**
W garnku z grubym dnem umieszczamy ryż i mleko. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli pojawi się kożuch, ściągamy go). Po około 30-35 minutach ryż powinien być miękki, a większość mleka wchłonięta. Dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, mieszamy. Pudding rozkładamy pomiędzy 4 pucharki i odkładamy do przestygnięcia.

**im większa ilość czekolady, tym deser będzie gęstszy

Czas przygotowania: 40 minut

SOS MALINOWY

Składniki:

  • 150 g mrożonych malin
  • cukier do smaku 
Rozmrożone maliny umieszczamy  w rondelku. Dodajemy cukier (około 1 łyżeczki) i podgrzewamy, gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, rozgniatając maliny łyżką. Maliny przecieramy przez sito. Powstałym sosem (schłodzonym bądź ciepłym) polewamy puddingi. 

*Cukier kokosowy jest wytwarzany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Ma bursztynową barwę i przyjemny smak z nutką karmelu. Jego dużą zaletą jest fakt, iż ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (35 na 100 g produktu, cukier brązowy z kolei ma indeks 65)). Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, cynk i magnez. Szczególnie polecany jest diabetykom.
21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Kruszynka 30/11/2012 - 12:33 pm

Pycha:)

Odpowiedz
Madame Edith 30/11/2012 - 12:53 pm

Malwinko,
Genialna alternatywa dla sklepowego gotowca! Jestem za 🙂

Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.

Odpowiedz
GrowingUp 30/11/2012 - 1:13 pm

Muszę,muszę muszę zrobić;)

Odpowiedz
teenager ;) 30/11/2012 - 1:37 pm

mniam ,uwielbiam ryż na mleku ;d

Odpowiedz
Maggie 30/11/2012 - 4:31 pm

Chyba wiem, o jakim deserze mowisz. Jakos za nim nie przepadam, za to za domowymi puddingami ryzowymi szaleje!

Odpowiedz
Capacitier 30/11/2012 - 7:11 pm

Mniam, chcę takie śniadanie/ deser/ cokolwiek! 😉

Odpowiedz
Ola 30/11/2012 - 7:18 pm

Pani Malwino… już czuję ten smak. Uwielbiam ryż na mleku, w dodatku słodko wygląda!

Odpowiedz
Kamila 30/11/2012 - 8:34 pm

Pycha, uwielbiam takie desery 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 30/11/2012 - 9:01 pm

lubie te desery wiec to na pewno tez 😀

Odpowiedz
DarkANGELika 30/11/2012 - 9:10 pm

Uwielbiam ryż w takie słodkiej postaci, ten wygląda wyjątkowo smacznie;)

Odpowiedz
Beatrice 30/11/2012 - 9:25 pm

Rewelacyjny pomysł!

Odpowiedz
Michalis1985 30/11/2012 - 9:28 pm

Świetnie wygląda i świetnie smakuje.Mniam mniam i w dodatku z naturalnych składników 🙂

Odpowiedz
k_ruk 01/12/2012 - 9:05 am

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/12/2012 - 9:18 am

Chyba sobie dzisziaj takowy zrobię, ale bez czekolady ….po prostu ryż, mleko, domowy cukier waniliowy i ten sosik malinowy:) wielki buziak

Odpowiedz
Tomek gotuje 04/12/2012 - 9:41 am

Pudding z białą czekoladą jest pyszny, następnym razem na pewno dodam do niego nutę kokosową, bo idealnie pasuje mi do białej czekolady 🙂

Odpowiedz
gin 04/12/2012 - 8:25 pm

Mmm, uwielbiam kremowe puddingi ryżowe – odkąd spróbowałam przygotować w domu, nie kupuję! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/07/2013 - 2:15 pm

Wygląda bajecznie. Właśnie dziś mam smaka na domową smakiję z sosem malinowym. A tutaj taka niespodzianka. Bardzo podobny deser i ta biała czekolada…obłęd. Trzeba będzie spróbować:)

Odpowiedz
mollisia 04/09/2014 - 5:25 am

Szukałam przepisu na pudding ryżowy i chyba wybiorę Twój właśnie. Niby wszystkie podobne, ale Twój ma na zdjęciu bajeczną łyżeczkę, w której się zakochałam 😉
Pozdrawiam,
mollisia

Odpowiedz
Anonimowy 21/01/2015 - 8:40 am

Zrobiłam z gorzką czekoladą 🙂 pycha!

Odpowiedz
Monika 27/09/2022 - 12:02 pm

Wygląda świetnie! Czy mogę użyć innego rodzaju ryżu? 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/10/2022 - 6:59 am

Musimy być ryż okrągły, który ma odpowiednią kleistość. Może być do risotto, do sushi. Przy zwykłym długoziarnistym wyjdzie nam zupa mleczna.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies