W ramach kolejnego wspólnego gotowania przygotowaliśmy risotto. Tym razem postanowiłam wzbogacić to danie o ser gorgonzola. Całość wyszła niezwykle kremowa, lekko pikantna za sprawą pora. Zapraszam Was na blogi pozostałych gotujących, u których znajdziecie smakowite przepisy na ten włoski klasyk. Shinju, Mirabelko, Maggie, Mopsiku, Dobromiło, Tomku, Chantel, Siaśka– dziękuję Wam za kolejne spotkanie w wirtualnej kuchni.
RISOTTO Z GORGONZOLĄ I POREM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pora (tylko biała część)
- 250 g ryżu arborio
- 1 kieliszek białego wina (użyłam półwytrawnego)*
- 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
- 70 g gorgonzoli
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek, smażymy kilka minut, aż stanie się chrupiący. Dolewamy oliwę, wrzucamy pora i czosnek. Smażymy 3-4 minuty, aż por zmięknie. Wrzucamy ryż, smażymy mieszając przez około 1 minutę. Wlewamy wino, gotujemy, aż płyn prawie w całości odparuje. Wlewamy chochelkę bulionu, gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż zostanie wchłonięty przez ryż. Dolewamy kolejną chochelkę (pamiętajmy, by bulion cały czas był ciepły. Ja stawiam garnek z bulionem na małym ogniu) i tak do wyczerpania bulionu. Po około 15 minutach risotto powinno być gotowe. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy gorgonzolę, parmezan i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku (uważamy z ilością soli, gorgonzola jest dość słonym serem).
*wino powinno być w temperaturze pokojowej
Czas przygotowania: 25 minut
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na risotto.
Polecam Wam risotto z groszkiem i cytryną oraz risotto z selerem i rozmarynem.
Polecam Wam risotto z groszkiem i cytryną oraz risotto z selerem i rozmarynem.
17 komentarzy
pyszne na pewno 🙂
ale tym razem to najbardziej mnie zauroczyła ta łyżka – piękna
Fajny przepis, trochę podobny jak u Shinju 🙂 Miałaś dobry pomysł z tym, żeby zrobić razem różne wersje risotto, bo już mi się kończyły pomysły, a teraz mam kilka nowych do wypróbowania 🙂
Widzę, że wybrałaś pora tak samo jak ja 🙂 Wspaniale wygląda Twoje risotto 🙂
Dzisiaj sobie właśnie tak rozważałam, jakie tu risotto zrobić, bo w tym roku jeszcze nie wrzuciłam żadnego na bloga. Będzie być może jeszcze w tym tygodniu, ale w innych klimatach.
A Wy te wspólne gotowania to uzgadniacie między sobą, czy to ma być niespodzianka?
Raz w miesiącu ustalamy potrawy, które później przygotowujemy 🙂
pysznie 🙂 lubię bardzo risotta wszelkie 🙂
Ale to pięknie wygląda. Przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego samodzielnego risotto. Jedno zrobiłam już, w grupie na warsztatach kulinarnych 🙂
bardzo smacznie wygląda:)
Idealne! Pozdrawiam
Fajna konsystencja risotto – taka, jaką lubię.
Właśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nigdy nie próbowałam gorgonzoli… por to za to mój ulubiony dodatek do risotto 🙂
Uwielbiam risotto i tą jego konsystencję 🙂
jakie ładne to risotto 🙂 dzięki za wspólne gotowanie 🙂
a ja się zastanawiałam do czego użyć moja gorgonzolę? super przepis, skorzystam z niego 🙂
fajne takie wspólne gotowanie, gdzie się można zapisać???
Boczek, a do tego ser i ja już jestem kupiony 🙂
serowe musiało być boskie!