Zupa z kurczakiem i czerwona pasta curry

przez Malwina

Ta zupka to kolejny pomysł na szybki obiad. Jest pikantna za sprawą czerwonej pasty curry, lekka i jednocześnie pożywna. Jeśli lubicie tajską kuchnię, powinna przypaść Wam do gustu. W najbliższym czasie postaram się przygotować dla Was wpis o tym, jak zrobić domową zieloną i czerwoną pastę chili.

ZUPA Z KURCZAKIEM I CZERWONĄ PASTĄ CURRY 
(TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 120 g mrożonego zielonego groszku
  • 8 kolb mini kukurydzy 
  • 160 g makaronu ryżowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pastę, smażymy mieszając przez około 30 sekund. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sok z limonki, sos rybny i kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.  Pod koniec dokładamy groszek i kolby kukurydzy, podgrzewamy 3 minuty. Makaron rozkładamy do 4 miseczek, zalewamy gorącą zupą. Do zupy możemy dodać kilka kropli oleju chili.

Czas przygotowania: 20 minut

Czerwoną pastę curry możecie wykorzystać do przygotowania
  curry z wieprzowiną, curry z kurczakiem.
23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Cooking??Cooking!! 06/02/2013 - 5:43 pm

No no no wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 06/02/2013 - 5:48 pm

wciaz sie zabieram za te zupy z kurczakiem i nic ;p

Odpowiedz
Nemi 06/02/2013 - 6:18 pm

Uwielbiam Twoje przepisy na zupy:) Częstuję się!

Odpowiedz
Wiewióra 06/02/2013 - 6:33 pm

ale aromaty dzisiaj musiał być u Ciebie!!! bardzo lubię takie zupy, niestety muszę jeszcze trochę poczekać 🙁

Odpowiedz
magda k. 06/02/2013 - 6:52 pm

cudna zupa, a podanie z tą kukurydzą (którą uwielbiam) to genialny pomysł 🙂

Odpowiedz
majka 06/02/2013 - 7:49 pm

Swietna zupa. Uwielbiam takie smaki. Zapisalam sobie przepis 🙂

Pozdrowienia.

Odpowiedz
shinju 06/02/2013 - 8:05 pm

Zestaw składników mówi mi, że ta zupa była naprawdę pyszna 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 06/02/2013 - 8:18 pm

wspaniała! zapisuję przepis 😉

Odpowiedz
seledina 06/02/2013 - 8:23 pm

Smakowicie wygląda, czuję, że będzie mi smakować :))

Odpowiedz
Justyna Bąk 06/02/2013 - 9:48 pm

pysznie wygląda, ładne masz miseczki:)

Odpowiedz
Majana 06/02/2013 - 9:56 pm

Ciekawa zupa, chciałabym spróbować 🙂

Odpowiedz
Marta mama Nikusia 06/02/2013 - 10:56 pm

Mmmm wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
agnieszka 06/02/2013 - 11:17 pm

Zupa wygląda bardzo kolorowo i wiosennie 😉 Na pewno smak przypadłby mi do gustu 😉 Czekam na wpisy o paście! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Jola 07/02/2013 - 8:52 am

Wygląda ciekawie 😉

Odpowiedz
Grażyna J 07/02/2013 - 8:58 am

Królestwo, za talerz takiej zupy 🙂 zdjęcia wyszły tak obłednie "apetycznie", że musiałam zadowolić się "zamiast" kanapką 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 07/02/2013 - 9:05 am

Cudna zupa. Na liście do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Agga 07/02/2013 - 9:44 am

Ale apetycznie wygląda zrobie ją 🙂

Odpowiedz
siankoo 07/02/2013 - 11:55 am

zapisuje, bo zalega u mnie czerowna pasta curry, a jakoś nie mam pomysłu na wykorzystanie 🙂

Odpowiedz
Ola 07/02/2013 - 3:59 pm

jestem przeziębiona i tak mi zimno, że dałabym się pokroić za miseczkę takiej zupy, tym bardziej, że od samego patrzenia na nią poprawia mi się humor. pozdrawiam Cię ciepło! 🙂

Odpowiedz
Kamciss 07/02/2013 - 4:48 pm

Mmm smacznie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/01/2014 - 8:25 am

zupa pyszna idealnie rozgrzewająca i bardzo sycąca , na pewno powtórzę ja jeszcze nie raz.

Odpowiedz
Anonimowy 02/04/2014 - 10:59 am

Ugotowałem bez sosu rybnego – wyszła PYSZNA

Odpowiedz
Lorien Blood 21/06/2017 - 5:55 pm

Doskonały przepis.Zupa smakuje naprawdę orientalnie ,a nie jak "udawana po polsku" :)Czasem zamieniam kurczaka na krewetki i też smaki łączą się dobrze 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies