Ta zupka to kolejny pomysł na szybki obiad. Jest pikantna za sprawą czerwonej pasty curry, lekka i jednocześnie pożywna. Jeśli lubicie tajską kuchnię, powinna przypaść Wam do gustu. W najbliższym czasie postaram się przygotować dla Was wpis o tym, jak zrobić domową zieloną i czerwoną pastę chili.
ZUPA Z KURCZAKIEM I CZERWONĄ PASTĄ CURRY
(TAJLANDIA)
(TAJLANDIA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 2 szalotki, posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 120 g mrożonego zielonego groszku
- 8 kolb mini kukurydzy
- 160 g makaronu ryżowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pastę, smażymy mieszając przez około 30 sekund. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sok z limonki, sos rybny i kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec dokładamy groszek i kolby kukurydzy, podgrzewamy 3 minuty. Makaron rozkładamy do 4 miseczek, zalewamy gorącą zupą. Do zupy możemy dodać kilka kropli oleju chili.
Czas przygotowania: 20 minut
23 komentarze
No no no wygląda bardzo apetycznie 🙂
wciaz sie zabieram za te zupy z kurczakiem i nic ;p
Uwielbiam Twoje przepisy na zupy:) Częstuję się!
ale aromaty dzisiaj musiał być u Ciebie!!! bardzo lubię takie zupy, niestety muszę jeszcze trochę poczekać 🙁
cudna zupa, a podanie z tą kukurydzą (którą uwielbiam) to genialny pomysł 🙂
Swietna zupa. Uwielbiam takie smaki. Zapisalam sobie przepis 🙂
Pozdrowienia.
Zestaw składników mówi mi, że ta zupa była naprawdę pyszna 🙂
wspaniała! zapisuję przepis 😉
Smakowicie wygląda, czuję, że będzie mi smakować :))
pysznie wygląda, ładne masz miseczki:)
Ciekawa zupa, chciałabym spróbować 🙂
Mmmm wygląda przepysznie 🙂
Zupa wygląda bardzo kolorowo i wiosennie 😉 Na pewno smak przypadłby mi do gustu 😉 Czekam na wpisy o paście! Pozdrawiam 🙂
Wygląda ciekawie 😉
Królestwo, za talerz takiej zupy 🙂 zdjęcia wyszły tak obłednie "apetycznie", że musiałam zadowolić się "zamiast" kanapką 🙂
Cudna zupa. Na liście do zrobienia 🙂
Ale apetycznie wygląda zrobie ją 🙂
zapisuje, bo zalega u mnie czerowna pasta curry, a jakoś nie mam pomysłu na wykorzystanie 🙂
jestem przeziębiona i tak mi zimno, że dałabym się pokroić za miseczkę takiej zupy, tym bardziej, że od samego patrzenia na nią poprawia mi się humor. pozdrawiam Cię ciepło! 🙂
Mmm smacznie się prezentuje 🙂
zupa pyszna idealnie rozgrzewająca i bardzo sycąca , na pewno powtórzę ja jeszcze nie raz.
Ugotowałem bez sosu rybnego – wyszła PYSZNA
Doskonały przepis.Zupa smakuje naprawdę orientalnie ,a nie jak "udawana po polsku" :)Czasem zamieniam kurczaka na krewetki i też smaki łączą się dobrze 🙂