Sałatka z grzankami i mozzarellą

przez Malwina
Sałatka z grzankami i mozzarellą

Sałatka jest potrawą, którą można serwować o każdej porze dnia. Możemy ją zjeść na śniadanie, podać jako dodatek do obiadu, zaserwować na spotkaniu ze znajomymi lub ze smakiem zjeść na kolację. Tym razem proponuję Wam lekką sałatkę z dodatkiem grzanek i sera mozzarella. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.

Sałatka z grzankami i mozzarellą

SAŁATKA Z GRZANKAMI I MOZZARELLĄ


Składniki:
[przepis własny]

  • 2 garście roszponki lub innej ulubionej sałaty
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oliwek
  • 60 g mozzarelli
  • 1 kromka chleba
  • pół zielonego ogórka
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku
Chleb kroimy w kostkę (możemy z niego odkroić skórkę). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aż stanie się chrupiący. Zdejmujemy na talerzyk. Pomidora kroimy w grubszą kostkę, mozzarellę w plasterki, ogórka w półplasterki. W misce umieszczamy roszponkę, pomidora, oliwki, ser, grzanki, ogórka. Przygotowujemy dressing: W słoiczku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, suszone zioła i czosnek. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem do powstania jednolitej emulsji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy dressingiem i od razu podajemy.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

cote 16/05/2013 - 7:36 am

Wygląda pięknie i smakowicie 🙂

Odpowiedz
JustInka 16/05/2013 - 7:53 am

No pyszna 🙂 Uwielbiam sałatki, a Twoja propozycja na pewno stanie w sobotę u mnie na stole 🙂

Odpowiedz
Kulinarna 16/05/2013 - 8:32 am

Grzanki i mozzarella? Najlepsze połączenie!

Odpowiedz
Wiewióra 16/05/2013 - 8:45 am

wspaniałe śniadanko 🙂

Odpowiedz
Małgorzata K 16/05/2013 - 9:47 am

i już robię liste na zakupy 🙂
dziękuje za inspirację 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/05/2013 - 12:51 pm

THE BEST!!! 🙂

Miłego dnia Malwi,

Agata

Odpowiedz
Beatrice 16/05/2013 - 5:17 pm

Takie sałatki są zdecydowanie najlepsze!

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 20/05/2013 - 7:49 pm

Uwielbam wszystko co ma w sobie roszponkę:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies