Sałatka jest potrawą, którą można serwować o każdej porze dnia. Możemy ją zjeść na śniadanie, podać jako dodatek do obiadu, zaserwować na spotkaniu ze znajomymi lub ze smakiem zjeść na kolację. Tym razem proponuję Wam lekką sałatkę z dodatkiem grzanek i sera mozzarella.
Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.
SAŁATKA Z GRZANKAMI I MOZZARELLĄ
Składniki:
[przepis własny]
- 2 garście roszponki lub innej ulubionej sałaty
- 1 pomidor
- 2 łyżki oliwek
- 60 g mozzarelli
- 1 kromka chleba
- pół zielonego ogórka
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku
Chleb kroimy w kostkę (możemy z niego odkroić skórkę). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aż stanie się chrupiący. Zdejmujemy na talerzyk. Pomidora kroimy w grubszą kostkę, mozzarellę w plasterki, ogórka w półplasterki. W misce umieszczamy roszponkę, pomidora, oliwki, ser, grzanki, ogórka. Przygotowujemy dressing: W słoiczku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, suszone zioła i czosnek. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem do powstania jednolitej emulsji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy dressingiem i od razu podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Wygląda pięknie i smakowicie 🙂
No pyszna 🙂 Uwielbiam sałatki, a Twoja propozycja na pewno stanie w sobotę u mnie na stole 🙂
Grzanki i mozzarella? Najlepsze połączenie!
wspaniałe śniadanko 🙂
i już robię liste na zakupy 🙂
dziękuje za inspirację 🙂
THE BEST!!! 🙂
Miłego dnia Malwi,
Agata
Takie sałatki są zdecydowanie najlepsze!
Uwielbam wszystko co ma w sobie roszponkę:) pozdrawiam ciepło