Risotto z gorgonzolą i porem

przez Malwina
Risotto z gorgonzolą

W ramach kolejnego wspólnego gotowania przygotowaliśmy risotto. Tym razem postanowiłam wzbogacić to danie o ser gorgonzola. Całość wyszła niezwykle kremowa, lekko pikantna za sprawą pora. Zapraszam Was na blogi  pozostałych gotujących, u których znajdziecie smakowite przepisy na ten włoski klasyk. Shinju, Mirabelko, MaggieMopsiku, Dobromiło, Tomku, Chantel, Siaśka– dziękuję Wam za kolejne spotkanie w wirtualnej kuchni. 

Risotto z gorgonzolą przepis
RISOTTO Z GORGONZOLĄ I POREM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pora (tylko biała część)
  • 250 g ryżu arborio
  • 1 kieliszek białego wina (użyłam półwytrawnego)*
  • 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
  • 70 g gorgonzoli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek, smażymy kilka minut, aż stanie się chrupiący. Dolewamy oliwę, wrzucamy pora i czosnek. Smażymy 3-4 minuty, aż por zmięknie. Wrzucamy ryż, smażymy mieszając przez około 1 minutę. Wlewamy wino, gotujemy, aż płyn prawie w całości odparuje. Wlewamy chochelkę bulionu, gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż zostanie wchłonięty przez ryż. Dolewamy kolejną chochelkę (pamiętajmy, by bulion cały czas był ciepły. Ja stawiam garnek z bulionem na małym ogniu) i tak do wyczerpania bulionu. Po około 15 minutach risotto powinno być gotowe. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy gorgonzolę, parmezan i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku (uważamy z ilością soli, gorgonzola jest dość słonym serem).
*wino powinno być w temperaturze pokojowej

Czas przygotowania: 25 minut

Risotto z porem przepis

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na risotto.
Polecam Wam risotto z groszkiem i cytryną oraz risotto z selerem i rozmarynem.
17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Szpinakożerca 05/02/2013 - 6:05 pm

pyszne na pewno 🙂
ale tym razem to najbardziej mnie zauroczyła ta łyżka – piękna

Odpowiedz
Mirabelka 05/02/2013 - 6:26 pm

Fajny przepis, trochę podobny jak u Shinju 🙂 Miałaś dobry pomysł z tym, żeby zrobić razem różne wersje risotto, bo już mi się kończyły pomysły, a teraz mam kilka nowych do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
shinju 05/02/2013 - 6:29 pm

Widzę, że wybrałaś pora tak samo jak ja 🙂 Wspaniale wygląda Twoje risotto 🙂

Odpowiedz
italia od kuchni 05/02/2013 - 6:30 pm

Dzisiaj sobie właśnie tak rozważałam, jakie tu risotto zrobić, bo w tym roku jeszcze nie wrzuciłam żadnego na bloga. Będzie być może jeszcze w tym tygodniu, ale w innych klimatach.
A Wy te wspólne gotowania to uzgadniacie między sobą, czy to ma być niespodzianka?

Odpowiedz
Malwina 06/02/2013 - 8:25 am

Raz w miesiącu ustalamy potrawy, które później przygotowujemy 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 05/02/2013 - 6:41 pm

pysznie 🙂 lubię bardzo risotta wszelkie 🙂

Odpowiedz
patison w kuchni 05/02/2013 - 7:35 pm

Ale to pięknie wygląda. Przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego samodzielnego risotto. Jedno zrobiłam już, w grupie na warsztatach kulinarnych 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 05/02/2013 - 7:53 pm

bardzo smacznie wygląda:)

Odpowiedz
Kamila 05/02/2013 - 8:02 pm

Idealne! Pozdrawiam

Odpowiedz
Hania-Kasia 05/02/2013 - 8:23 pm

Fajna konsystencja risotto – taka, jaką lubię.

Odpowiedz
mopswkuchni 05/02/2013 - 8:34 pm

Właśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nigdy nie próbowałam gorgonzoli… por to za to mój ulubiony dodatek do risotto 🙂

Odpowiedz
Kamciss 05/02/2013 - 9:30 pm

Uwielbiam risotto i tą jego konsystencję 🙂

Odpowiedz
chantel 05/02/2013 - 9:44 pm

jakie ładne to risotto 🙂 dzięki za wspólne gotowanie 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit. Małgorzata 06/02/2013 - 8:11 am

a ja się zastanawiałam do czego użyć moja gorgonzolę? super przepis, skorzystam z niego 🙂

Odpowiedz
siankoo 06/02/2013 - 2:11 pm

fajne takie wspólne gotowanie, gdzie się można zapisać???

Odpowiedz
Tomek gotuje 06/02/2013 - 3:11 pm

Boczek, a do tego ser i ja już jestem kupiony 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 06/02/2013 - 6:56 pm

serowe musiało być boskie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies