Cottage Pie, czyli zapiekanka wiejska

przez Malwina
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Mój Połówek uwielbia mięsne zapiekanki. Cottage Pie jest jedną z jego ulubionych. Czasem mam wrażenie, że mógłby ją jeść każdego dnia. Jej przygotowanie zajmuje troszkę czasu, jednak warto postać chwilkę dłużej w kuchni. Aromatyczna wołowina duszona z warzywami w czerwonym winie i bulionie, przykryta delikatną masą ziemniaczaną z cheddarem komponują się ze sobą idealnie. 

Zapiekanka z mięsem mielonym przepis

COTTAGE PIE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół kieliszka czerwonego wina (użyłam wytrawnego)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • 150 ml bulionu (użyłam bulionu warzywnego)*
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku (lub tymianek suszony)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki gorącego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 70 g startego cheddara
  • szczypta gałki muszkatołowej
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy mięso, obsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy cebulę, czosnek, smażymy 3 minuty. Wrzucamy marchew i seler, smażymy mieszając kolejne 5 minut. Wlewamy wino, bulion, dodajemy przecier, sos Worcestershire, posiekany tymianek. Gotujemy, aż całość zgęstnieje a płyn odparuje przez około 20-30 minut (lub dłużej). Pod koniec doprawiamy do smaku solą (uważajcie z ilością soli, sos Worcester jest dość słony) i pieprzem. W tym czasie przygotowujemy masę ziemniaczaną. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem razem z gorącym mlekiem i masłem. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, mieszamy z serem (1/4 sera odkładamy do posypania zapiekanki).
W naczyniu żaroodpornym (użyłam naczynia o pojemności 750 ml) umieszczamy masę mięsno-warzywną, wykładamy na nią masę ziemniaczaną. Wierz posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 30 minut, aż warstwa ziemniaczana ładnie się zrumieni.

*najczęściej przygotowuję bulion warzywny, dlatego z reguły dodaję go do potraw. Jeśli macie pod ręką bulion wołowy, użyjcie go.

Czas przygotowania: 60 minut

Zapiekanka wiejska przepis

20 komentarzy
0

20 komentarzy

Zielaczek 04/02/2013 - 5:33 pm

Ślinka cieknie! Mojemu Połówkowi tez by to danie zasmakowało 🙂

Odpowiedz
Anna i Grzegorz 04/02/2013 - 5:37 pm

Wygląda bardzo smacznie. Zapiekanki z wołowiną należą do naszych ulubionych:)

Odpowiedz
GrowingUp 04/02/2013 - 6:27 pm

Wygląda smakowicie!.
Uwielbiam ten ser z wierzchu*_*

Odpowiedz
Agga 04/02/2013 - 6:49 pm

robię ją czasem jest pyszna 🙂

Odpowiedz
Roz Airad 04/02/2013 - 7:52 pm

pycha ;d

Odpowiedz
pasjonatka 04/02/2013 - 8:49 pm

pycha 😉 a porcja taka sluszna hehe

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 04/02/2013 - 8:56 pm

Ale pysznie, czuję, że też będę musiała to kiedyś zaserwować:)

Odpowiedz
Nemi 04/02/2013 - 9:06 pm

Czuję, że zaliczę ją do grona ulubionych:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 04/02/2013 - 9:10 pm

ale pysznie wygląda, chyba zrobię sobie jutro taki obiad:)

Odpowiedz
Majana 04/02/2013 - 9:20 pm

Jejku, jak pysznie wygląda Malwinko! 🙂

Odpowiedz
Avelina 05/02/2013 - 6:14 am

Tak apetycznie wygląda, że aż ślinka leci 🙂

Odpowiedz
mnemonique 05/02/2013 - 6:55 am

ja bym tę masę ziemniaczaną z chęcią zapiekła samą, a dla Męża mego z mięskiem i bylibyśmy oboje zadowoleni.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Wiewióra 05/02/2013 - 9:01 am

boskie danie!!!

Odpowiedz
Ewaa 05/02/2013 - 9:35 am

Wygląda świetnie, na pewno się skuszę, aby to zrobić 🙂

Odpowiedz
Madleine 05/02/2013 - 11:08 am

pysznosci!!!!!!!!!!!

Odpowiedz
lekki brzusio 05/02/2013 - 11:11 am

mi smakowałaby na pewno 🙂

Odpowiedz
JustInka 05/02/2013 - 11:46 am

No wreszcie! Bo mi na FB takiego smaka narobiłaś!!! Wreszcie nakarmię wygłodniałe męskie bestie 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 06/02/2013 - 2:51 pm

wygląda wspaniale! 😉

Odpowiedz
Gąska Malwinka 22/03/2013 - 8:48 pm

Ja też uwielbiam zapiekanki. Twoja wygląda niesamowicie 🙂

Odpowiedz
Kiedy Zjemy 24/10/2014 - 5:04 pm

Zaraz wyjmuję ją z piekarnika!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies