Mój Połówek uwielbia mięsne zapiekanki. Cottage Pie jest jedną z jego ulubionych. Czasem mam wrażenie, że mógłby ją jeść każdego dnia. Jej przygotowanie zajmuje troszkę czasu, jednak warto postać chwilkę dłużej w kuchni. Aromatyczna wołowina duszona z warzywami w czerwonym winie i bulionie, przykryta delikatną masą ziemniaczaną z cheddarem komponują się ze sobą idealnie.
COTTAGE PIE
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- pół kieliszka czerwonego wina (użyłam wytrawnego)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
- 150 ml bulionu (użyłam bulionu warzywnego)*
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2-3 gałązki świeżego tymianku (lub tymianek suszony)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki gorącego mleka
- 1 łyżka masła
- 70 g startego cheddara
- szczypta gałki muszkatołowej
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy mięso, obsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy cebulę, czosnek, smażymy 3 minuty. Wrzucamy marchew i seler, smażymy mieszając kolejne 5 minut. Wlewamy wino, bulion, dodajemy przecier, sos Worcestershire, posiekany tymianek. Gotujemy, aż całość zgęstnieje a płyn odparuje przez około 20-30 minut (lub dłużej). Pod koniec doprawiamy do smaku solą (uważajcie z ilością soli, sos Worcester jest dość słony) i pieprzem. W tym czasie przygotowujemy masę ziemniaczaną. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem razem z gorącym mlekiem i masłem. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, mieszamy z serem (1/4 sera odkładamy do posypania zapiekanki).
W naczyniu żaroodpornym (użyłam naczynia o pojemności 750 ml) umieszczamy masę mięsno-warzywną, wykładamy na nią masę ziemniaczaną. Wierz posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 30 minut, aż warstwa ziemniaczana ładnie się zrumieni.
*najczęściej przygotowuję bulion warzywny, dlatego z reguły dodaję go do potraw. Jeśli macie pod ręką bulion wołowy, użyjcie go.
Czas przygotowania: 60 minut
20 komentarzy
Ślinka cieknie! Mojemu Połówkowi tez by to danie zasmakowało 🙂
Wygląda bardzo smacznie. Zapiekanki z wołowiną należą do naszych ulubionych:)
Wygląda smakowicie!.
Uwielbiam ten ser z wierzchu*_*
robię ją czasem jest pyszna 🙂
pycha ;d
pycha 😉 a porcja taka sluszna hehe
Ale pysznie, czuję, że też będę musiała to kiedyś zaserwować:)
Czuję, że zaliczę ją do grona ulubionych:)
ale pysznie wygląda, chyba zrobię sobie jutro taki obiad:)
Jejku, jak pysznie wygląda Malwinko! 🙂
Tak apetycznie wygląda, że aż ślinka leci 🙂
ja bym tę masę ziemniaczaną z chęcią zapiekła samą, a dla Męża mego z mięskiem i bylibyśmy oboje zadowoleni.
Pozdrawiam
Monika
boskie danie!!!
Wygląda świetnie, na pewno się skuszę, aby to zrobić 🙂
pysznosci!!!!!!!!!!!
mi smakowałaby na pewno 🙂
No wreszcie! Bo mi na FB takiego smaka narobiłaś!!! Wreszcie nakarmię wygłodniałe męskie bestie 🙂
wygląda wspaniale! 😉
Ja też uwielbiam zapiekanki. Twoja wygląda niesamowicie 🙂
Zaraz wyjmuję ją z piekarnika!