Piadina z sosem pomidorowym i jajkiem

przez Malwina

Z racji tego, iż cykl Śniadanie Mistrzów cieszy się sporym zainteresowaniem, postanowiłam, że śniadaniowe przepisy będą się pojawiać także w soboty. Dziś propozycja dla tych, którzy po świętach wielkanocnych są jeszcze w stanie patrzeć na jajka. Chlebki piadina to proste w przygotowaniu pieczywo typu flatbread. Usmażone chlebki posmarowałam prostym pomidorowym sosem i zapiekłam w piekarniku. I tak oto powstało pyszne śniadanie we włoskim stylu. 

PIADINA Z SOSEM POMIDOROWYM I JAJKIEM
Śniadanie Mistrzów #21

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 chlebki piadina
  • 200 ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki oregano 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 4 jaka
  • listki bazylii do przybrania
Przygotowujemy chlebki zgodnie z przepisem. Po upieczeniu ich na patelni odkładamy je na talerz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany drobno czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy przecier, oregano, szczyptę cukru (w przypadku kwaskowatego przecieru) sól i pieprz. Podgrzewamy przez 5 minut, aż całość zgęstnieje.
Gdy piekarnik się nagrzeje, piadiny smarujemy sosem, układamy na blasze. Na każdy chlebek wbijamy jajko, solimy. Pieczemy przez 7-10 minut, aż białko jajka się zetnie. Podajemy z listkami bazylii.

Czas przygotowania: 60 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Sara Kozub 06/04/2013 - 3:22 pm

To już wiem, co zrobię jutro na śniadanie…
A jak chlebki zachowują świeżość? Zastanawiam się czy nie zrobić ich wieczorem, a rano reszte

Odpowiedz
Malwina 07/04/2013 - 7:32 am

Możesz je zrobić dzień przed, ale trzeba je przechowywać w lodówce przykryte ściereczką (zachowują się jak tortille)

Odpowiedz
me. 06/04/2013 - 4:29 pm

wygląda świetnie 🙂

Odpowiedz
Majana 06/04/2013 - 8:57 pm

Jejku ,zjadłabym 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies