Z racji tego, iż cykl Śniadanie Mistrzów cieszy się sporym zainteresowaniem, postanowiłam, że śniadaniowe przepisy będą się pojawiać także w soboty. Dziś propozycja dla tych, którzy po świętach wielkanocnych są jeszcze w stanie patrzeć na jajka. Chlebki piadina to proste w przygotowaniu pieczywo typu flatbread. Usmażone chlebki posmarowałam prostym pomidorowym sosem i zapiekłam w piekarniku. I tak oto powstało pyszne śniadanie we włoskim stylu.
PIADINA Z SOSEM POMIDOROWYM I JAJKIEM
Śniadanie Mistrzów #21
Śniadanie Mistrzów #21
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 chlebki piadina
- 200 ml przecieru pomidorowego z kartonu
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki oregano
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- 4 jaka
- listki bazylii do przybrania
Przygotowujemy chlebki zgodnie z przepisem. Po upieczeniu ich na patelni odkładamy je na talerz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany drobno czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy przecier, oregano, szczyptę cukru (w przypadku kwaskowatego przecieru) sól i pieprz. Podgrzewamy przez 5 minut, aż całość zgęstnieje.
Gdy piekarnik się nagrzeje, piadiny smarujemy sosem, układamy na blasze. Na każdy chlebek wbijamy jajko, solimy. Pieczemy przez 7-10 minut, aż białko jajka się zetnie. Podajemy z listkami bazylii.
Czas przygotowania: 60 minut.
4 komentarze
To już wiem, co zrobię jutro na śniadanie…
A jak chlebki zachowują świeżość? Zastanawiam się czy nie zrobić ich wieczorem, a rano reszte
Możesz je zrobić dzień przed, ale trzeba je przechowywać w lodówce przykryte ściereczką (zachowują się jak tortille)
wygląda świetnie 🙂
Jejku ,zjadłabym 🙂