Panna cotta to jeden z bardziej popularnych włoskich deserów. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Świetnie smakuje z dodatkiem sezonowych owoców, np. malin, truskawek. Możecie go podać także z dodatkiem sosu karmelowego.
PANNA COTTA Z MALINAMI
Słodka Sobota #12
Słodka Sobota #12
Składniki (na 4 porcje):
- 250 ml śmietany 30 %
- 250 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- maliny i mięta do ozdoby
W garnku umieszczamy śmietanę, 200 ml mleka, nasionka wyskrobane z wanilii (jeśli używamy laski wanilii) i cukier. Podgrzewamy mieszając. Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia. Żelatynę mieszamy z pozostałym mlekiem (50 ml). Dodajemy ją do garnka i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Jeśli zamiast laski wanilii używacie ekstraktu, dodajcie go na tym etapie. Jeśli Wasz ekstrakt nie jest zbyt intensywny, wówczas dodajcie 2 łyżeczki ekstraktu. Rozlewamy pomiędzy 4 kokilki. Kiedy płyn ostygnie, wstawiamy kokilki do lodówki, aż do stężenia. Po kilku godzinach panna cotta jest gotowa (po 3-4 godzinach). Pana cottę podajemy z malinami i listkami mięty. Możecie ją podać także z dodatkiem ulubionego sosu.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
9 komentarzy
nigdy jeszcze nie jedliśmy, chyba muszę je zaprezentować rodzinie zaraz po tym, jak skończymy ciasto cukiniowe 😉
panna cotta to kolejny punkt na mojej liście deserów "do zrobienia" :]
Oj zjadłabym taka w tym momencie 🙂
Pyszności!
Super!!
Siostra mnie prosi od tygodnia, żebym zrobiła, bo dawno nie robilam. U nas najchętniej bywa zjadana z jagodami. Ale z malinami też pycha.
Jednak jakiś alkohol lub jego aromat w pannie kocie jest niezbędny…
Rzadko robie, bo, jak juz pewnie wspominalam, nie jestem wielka fanka panna cotty. No, chyba, ze z czyms wyrazistym jako dodatkiem. Maliny sa idealne 🙂
chodzi już za mną od jakiegoś czasu tylko muszę zdobyć maliny;)