W ramach wspólnego gotowania naszym zadaniem było przygotowanie wiosennego makaronu. Postawiałam na szybką pastę z dodatkiem szparagów, szczypiorku i zielonego groszku. Razem ze mną pastę promavera przygotowali: Lejdi, Maggie, Shinju, Wojciech, Bartoldzik, Siaśka i Mopsik.
MAKARON ZE SZPARAGAMI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 400 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 200 g mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały por (tylko biała część)
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- opakowanie śmietany 30% (200 ml)
- 4 łyżki startego pecoriono romano lub grana padano (plus więcej do posypania potrawy)
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go (nie przelewamy wodą). Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki sosu. Odłamujemy zdrewniałe łodyżki szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze ale dente. Przelewamy zimną wodą, kroimy w kawałki o długości 3 cm. Groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1-2 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekanego pora i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy szparagi, groszek, kremówkę, ser, szczypiorek, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i rozkładamy pomiędzy talerze. Posypujemy dodatkowym serem.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
9 komentarzy
Prawdziwie wiosenny!:) Sliczne sie to danie prezentuje na talerzu:)
mniam! wyglada apetycznie i wpisuje się w moja diete "nie łączenia"
Mogłoby się wydawać, że makarony będą bardzo podobne, ale kazdy jest inny tak naprawdę. Pyszny smietanowy sosik.
Wyśmienite danie 🙂 uwiebiam te zielone kuleczki ♥
Alez zielono!
Wygląda bardzo lekko i smakowicie, cieszę się, że w końcu mogłam z Wami pogotować 🙂
Ależ smakowicie 🙂 Uwielbiam takie smaki!
Jak zielono i delikatnie! Pycha 🙂
Wyglada pysznie:) zdrowy i smaczny letni obiad:)