Makaron ze szparagami i groszkiem

przez Malwina
Makaron ze szparagami przepis

W ramach wspólnego gotowania naszym zadaniem było przygotowanie wiosennego makaronu. Postawiałam na szybką pastę z dodatkiem szparagów, szczypiorku i zielonego groszku. Razem ze mną pastę promavera przygotowali: Lejdi, Maggie, Shinju, Wojciech, BartoldzikSiaśka i Mopsik

Pasta primavera przepis

MAKARON ZE SZPARAGAMI


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
  • opakowanie śmietany 30% (200 ml)
  • 4 łyżki startego pecoriono romano lub grana padano (plus więcej do posypania potrawy)
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go (nie przelewamy wodą). Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki sosu. Odłamujemy zdrewniałe łodyżki szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze ale dente. Przelewamy zimną wodą, kroimy w kawałki o długości 3 cm. Groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1-2 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekanego pora i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy szparagi, groszek, kremówkę, ser, szczypiorek, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i rozkładamy pomiędzy talerze. Posypujemy dodatkowym serem.

Makaron ze szparagami i groszkiem

Makaron ze szparagami i groszkiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Marzena 18/06/2013 - 9:57 pm

Prawdziwie wiosenny!:) Sliczne sie to danie prezentuje na talerzu:)

Odpowiedz
Agga 18/06/2013 - 10:31 pm

mniam! wyglada apetycznie i wpisuje się w moja diete "nie łączenia"

Odpowiedz
bartoldzik 19/06/2013 - 4:31 am

Mogłoby się wydawać, że makarony będą bardzo podobne, ale kazdy jest inny tak naprawdę. Pyszny smietanowy sosik.

Odpowiedz
Cookie 19/06/2013 - 6:05 am

Wyśmienite danie 🙂 uwiebiam te zielone kuleczki ♥

Odpowiedz
Maggie 19/06/2013 - 7:11 am

Alez zielono!

Odpowiedz
mopswkuchni 19/06/2013 - 8:02 am

Wygląda bardzo lekko i smakowicie, cieszę się, że w końcu mogłam z Wami pogotować 🙂

Odpowiedz
JustInka 19/06/2013 - 11:48 am

Ależ smakowicie 🙂 Uwielbiam takie smaki!

Odpowiedz
Kamciss 19/06/2013 - 2:50 pm

Jak zielono i delikatnie! Pycha 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 21/06/2013 - 4:16 pm

Wyglada pysznie:) zdrowy i smaczny letni obiad:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies