Rolada chlebowa |
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na smaczną przystawkę na Sylwestra, to dobrze trafiliście. Przygotowałam dla Was przepis na roladę chlebową, która doskonale sprawdzi się w roli przekąski na sylwestrowym stole. Aby nie było nudno, mam dla Was aż trzy propozycje nadzienia takiej rolady. Możecie wybrać jedno z nich lub tak jak ja podzielić ciasto bazowe na trzy części i każdą przygotować z innym farszem.
A czym nadziałam moje rolady chlebowe? Tego dowiecie się już z dalszej części wpisu. Mogę Wam jedynie obiecać, że wszystkie smakują naprawdę świetnie. Postawiłam na proste i sprawdzone połączenia zestawione z różnymi mieszankami aromatycznych ziół.
Rolada chlebowa jest smaczna sama w sobie. Jeśli jednak macie ochotę, możecie przygotować do niej ulubiony sos, np. sos czosnkowy lub sos tysiąca wysp.
Ciasto na roladę
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- 18 g świeżych drożdży (lub 6-7 g suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy. Do drugiej niedużej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy do połączenia. Drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto przez kilka minut, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką kuchenną. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy oraz nadzienie do rolad.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ostrym nożem dzielimy je na trzy części. Każdą delikatnie oprószamy mąką.
Sos pomidorowy:
Składniki:
- 1/3 szklanki passaty (przecier pomidorowy)
- 1/2 ząbka czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Wrzucamy czosnek, smażymy przez 30 sekund, wlewamy passatę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie studzimy.
Wyrośnięte ciasto na roladę chlebową |
Nadzienie I – sos pomidorowy, mozzarella, zioła śródziemnomorskie |
Nadzienie I – rolada chlebowa alla pizza
Składniki:
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- pół opakowania mozzarelli
- 1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich KOTANYI
Przygotowanie:
1/3 drożdżowego ciasta wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Ciasto smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego. Należy pozostawić wolne 2-3 cm od każdego boku ciasta. Ciasto posypujemy łyżeczką ziół śródziemnomorskich KOTANYI i porwanymi kawałkami mozzarelli. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a przeciwległe końce rolady sklejamy. Ciasto oprószamy mąką i układamy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie do pieczenia lekko wysypanej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 20 minut na drugie rośnięcie. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu).
Nadzienie II – sos pomidorowy, salami, żółty ser, zioła toskańskie |
Nadzienie II – rolada chlebowa z salami i żółtym serem
Składniki:
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- kilka plasterków salami i żółtego sera (ewentualnie tarty żółty ser)
- 1 łyżeczka ziół toskańskich KOTANYI
Przygotowanie:
1/3 ciasta drożdżowego wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (około 2-3 cm od każdego brzegu pozostawiamy wolne). Kolejno posypujemy je łyżeczką ziół toskańskich KOTANYI, układamy plasterki salami i żółtego sera. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a przeciwległe końce rolady sklejamy. Ciasto oprószamy mąką i układamy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie do pieczenia lekko wysypanej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 20 minut na drugie rośnięcie.
Nadzienie III – szpinak z czosnkiem, ser feta, zioła greckie |
Nadzienie III – rolada chlebowa ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- 100 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 60 g sera feta
- 1 łyżeczka ziół greckich KOTANYI
Przygotowanie:
Umyty i osuszony szpinak drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, smażymy przez 30 sekund, kolejno wrzucamy szpinak, smażymy 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Przekładamy do miseczki i całkowicie studzimy.
1/3 ciasta wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Układamy na cieście przestudzony szpinak (zachowując około 2-3 cm wolnej przestrzeni od każdego brzegu ciasta), posypujemy pokruszoną fetą i ziołami greckimi KOTANYI. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a przeciwległe końce rolady sklejamy. Ciasto oprószamy mąką i układamy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie do pieczenia lekko wysypanej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 20 minut na drugie rośnięcie.
Rolada chlebowa – pieczenie
Blachę z roladami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez 20-30 minut. Upieczone rolady będą miały ładnie zarumienione spody i wierzch. Studzimy je na metalowej kratce. Dzielimy nożem z ząbkami na kromki.
Jak przechowywać roladę chlebową?
Roladę chlebową należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub woreczku. Można ją trzymać poza lodówką do około 1-2 dni, o ile temperatura w pomieszczeniu nie jest wysoka.
Jak długo rolada pozostaje świeża?
Jak większość wypieków na drożdżach, rolada chlebowa zachowuje świeżość do około 2 dni.
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.
7 komentarzy
Wspaniała rolada 🙂
Smacznie 🙂
Dla mnie ta ze szpinakiem – boska! 🙂
uwielbiam tego typu roladki chlebowe, ciekawe propozycje smakowe 🙂
Dla mnie ta pierwsza wygrywa. 😉
pycha. Na imprezie zniknelo w sekunde
Super, chyba nigdy nie jadłam rolady chlebowej 🙂