Podsumowanie 2015 roku

przez Malwina
Z natury nie jestem sentymentalna, dlatego nigdy nie odczuwałam potrzeby publikowania na blogu podsumowań. Jak się jednak okazało, jestem zbyt uporządkowana, by tego nie zrobić, nawet po prawie 6 latach blogowania. 

A co znajdziecie w podsumowaniu? Najpopularniejsze przepisy w minionym roku, najładniejsze fotografie, najciekawsze bento i plany na kolejny rok. Zapraszam do lektury i przy okazji życzę Wam wszystkiego dobrego w nowym roku.

12 NAJPOPULARNIEJSZYCH PRZEPISÓW W ROKU 2015

W minionym roku największą popularnością cieszyły się przepisy z kuchni polskiej, co akurat zbytnio mnie nie dziwi.  Latem królował chłodnik z botwinki, zimą zasmażane kapusty, a przez cały rok niezmiennie pieczony schab. 

CHARABEN

Rok 2015 to moje pierwsze podejścia do charaben. Mniej lub bardziej udane. Dla przypomnienia charaben (lub jak kto woli kyaraben) to obrazkowe bento, nawiązujące do popkultury. Poniżej kilka wybranych bento, moim zdaniem najbardziej udanych. 

12 NAJCIEKAWSZYCH BENTO

W podsumowaniu nie mogło też zabraknąć najciekawszych (oczywiście moim zdaniem) lunchboxów. Kolejność pudełek zupełnie przypadkowa. Które bento podoba się Wam najbardziej?

Solidny zestaw składający się z dwóch pojemników typu kanapka. W środku sumo onigiri, mnóstwo warzyw, sałatka ziemniaczana z koperkiem i kurczak w zatarze. Zdrowy, smaczny i pełen kolorów zestaw. 

Kolejny fajny letni zestaw, a w nim ponownie sałatka ziemniaczana (tym razem turecka sałatka ziemniaczana z jajkiem) oraz kofty i oczywiście świeże warzywa.

Bezglutenowy lunchbox składający się z pieczonej jaglanki z owocami leśnymi, dietetycznych mielonych (bez otrębów) i kawałków pomidora. 

Wypełniony po brzegi warzywami lunchbox, a w nim „twarożek” z tofu, sałatka z kuskusu i ciecierzycy, kiełki i topinambur z sezamem. 

Idealny zestaw śniadaniowy, czyli czekoladowe naleśniki, mus truskawkowy i spora porcja owoców. 

Wege lunchbox składający się z kaszy gryczanej z pieczarkami i groszkiem, tureckiej sałatki z buraczków oraz warzyw. 

Mocno rozbudowany letni zestaw. W śniadaniówce placuszki owsiane z mascarpone, sos truskawkowy z chia oraz owoce. Drugi posiłek to sznycle z indyka z salsą z mango i ogórka, placuszki szczypiorkowe i gotowana na parze fasolka szparagowa. 

Idealne pierwsze i drugie śniadanie, czyli czekoladowy omlet owsiany z owocami oraz hiszpańska sałatka ziemniaczana.  

Znów fajny zestaw na pierwsze i drugie śniadanie: placuszki bananowo-twarogowe z frużeliną malinową i sałatka z ciecierzycy i fety.

Rewelacyjny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron soba z marchewką i cukinią. Świetnie sprawdza się jako posiłek w szkole lub pracy.

Lunchbox składający się z kotlecików z tuńczyka, odchudzonego sosu tysiąca wysp, piersi kurczaka w zatarze i sałatki z pomidorów. 
12 NAJŁADNIEJSZYCH FOTOGRAFII
(MOIM OKIEM)
Kolejność przypadkowa

12 kulinarnych planów na rok 2016

Większości wymienionych dań nigdy nie robiłam. Resztę chcę doprowadzić do perfekcji. Oczywiście wszystkimi przepisami podzielę się z Wami na blogu. O ile uda mi się je zrealizować. 
  1. Flaki 
  2. Bigos 
  3. Perfekcyjna rolada makowa 
  4. Sernik 
  5. Tatar 
  6. Domowy makaron i ravioli  
  7. Masło 
  8. Wędliny z szynkowaru 
  9. Domowa kiełbasa  
  10. Zupa rybna 
  11. Tort bezowy
  12. Maklouba 
Jak widzicie będzie troszkę kuchni polskiej, troszkę arabskiej i przede wszystkim przepisy, które wzbogacą dział „domowy wyrób”. A może Wy macie dla mnie jakieś kulinarne wyzwanie?

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Daria 02/01/2016 - 11:34 am

każde Twoje zdjęcie tutaj jest wyjątkowe, więc aż trudno wybrać najlepsze 🙂 mimo iż jestem weganką bardzo lubię do Ciebie zaglądać i inspirować się potrawami oraz fotografią 🙂 życzę byś zrealizowała swoje postanowienia na Nowy Rok i wszystkiego dobrego! 🙂

Odpowiedz
Anna Taborek 02/01/2016 - 12:58 pm

Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku Ci zycze wytrwalosci w planach i aby nadal kazdy poniedzialek przynosil nam pelno pomyslow do naszych bento ( wegetarnianskie bardziej prosze)
Z pozdrowieniami noworocznymi z Francji

Ania

Odpowiedz
Magda C. 03/01/2016 - 11:55 am

Same pyszności! Szczęśliwego Nowego Roku!

Odpowiedz
Agnieszka Słoma 04/01/2016 - 9:15 pm

WOW!!! Jak to wszystko wygląda u Ciebie smakowicie, aż chciałby się coś ugotować 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2016 - 11:05 am

Widać, że gotowanie to Twoja pasja. Zdjęcia bardzo estetyczne, dopracowane w szczegółach. To miejsce jest bardzo inspirujące 🙂
Magda B.

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2016 - 4:24 pm

A może jakiś przepis na karkówkę? 🙂 Wyszła mi ostatnio bardzo twarda i sucha, mimo że pieczona była w rękawie… 🙁

Odpowiedz
Malwina 07/01/2016 - 10:21 pm

Wpisuję na listę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/01/2016 - 11:52 am

świetnie! Regularnie zaglądam i z niecierpliwością czekam na każdy Twój nowy przepis 🙂

Odpowiedz
JustInka 10/01/2016 - 8:54 pm

Fajne podsumowanie! Imponujące 🙂 Co do planów, to ja za flaki nie wiem czy się zabiorę, bo kto by je u mnie jadł… Ale zaciekawił mnie punkt o szynkowarze. Posiadasz go?? Już wypróbowałaś?

Odpowiedz
Malwina 11/01/2016 - 8:15 am

Mam szynkowar chyba starszy ode mnie, który jakiś czas temu przywiozła mi Mama. Pierwsze podejście będzie w tym tygodniu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies