Panna cotta z malinami

przez Malwina
Panna cotta przepis

Panna cotta to jeden z bardziej popularnych włoskich deserów. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Świetnie smakuje z dodatkiem sezonowych owoców, np. malin, truskawek. Możecie go podać także z dodatkiem sosu karmelowego.

Panna cotta z owocami przepis

PANNA COTTA Z MALINAMI
Słodka Sobota #12


Składniki (na 4 porcje):

  • 250 ml śmietany 30 %
  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • maliny i mięta do ozdoby
W garnku umieszczamy śmietanę, 200 ml mleka, nasionka wyskrobane z wanilii (jeśli używamy laski wanilii) i cukier. Podgrzewamy mieszając. Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia. Żelatynę mieszamy z pozostałym mlekiem (50 ml). Dodajemy ją do garnka i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Jeśli zamiast laski wanilii używacie ekstraktu, dodajcie go na tym etapie. Jeśli Wasz ekstrakt nie jest zbyt intensywny, wówczas dodajcie 2 łyżeczki ekstraktu. Rozlewamy pomiędzy 4 kokilki. Kiedy płyn ostygnie, wstawiamy kokilki do lodówki, aż do stężenia. Po kilku godzinach panna cotta jest gotowa (po 3-4 godzinach). Pana cottę podajemy z malinami i listkami mięty. Możecie ją podać także z dodatkiem ulubionego sosu.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Katerina Petrova 31/08/2013 - 4:20 pm

nigdy jeszcze nie jedliśmy, chyba muszę je zaprezentować rodzinie zaraz po tym, jak skończymy ciasto cukiniowe 😉

Odpowiedz
Karmel-itka. 31/08/2013 - 4:30 pm

panna cotta to kolejny punkt na mojej liście deserów "do zrobienia" :]

Odpowiedz
Mała kuchareczka 31/08/2013 - 4:32 pm

Oj zjadłabym taka w tym momencie 🙂

Odpowiedz
Kamila 01/09/2013 - 9:00 am

Pyszności!

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 01/09/2013 - 9:07 am

Super!!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/09/2013 - 5:22 pm

Siostra mnie prosi od tygodnia, żebym zrobiła, bo dawno nie robilam. U nas najchętniej bywa zjadana z jagodami. Ale z malinami też pycha.

Odpowiedz
Michał MiG Grzemowski 01/09/2013 - 10:44 pm

Jednak jakiś alkohol lub jego aromat w pannie kocie jest niezbędny…

Odpowiedz
Maggie 02/09/2013 - 8:46 am

Rzadko robie, bo, jak juz pewnie wspominalam, nie jestem wielka fanka panna cotty. No, chyba, ze z czyms wyrazistym jako dodatkiem. Maliny sa idealne 🙂

Odpowiedz
Magda111 03/09/2013 - 3:33 pm

chodzi już za mną od jakiegoś czasu tylko muszę zdobyć maliny;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies