Panzanella z tuńczykiem

przez Malwina
Panzanella z tuńczykiem przepis

Do tej pory pokazywałam Wam dwie wersję panzanelli. Minimalistyczną na bazie pomidorów, chleba i cebuli oraz bardzo urozmaiconą z dodatkiem awokado. Teraz przyszła kolej na panzanellę z tuńczykiem. Sałatka ta z powodzeniem może zastąpić pożywną kolację. 

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate oraz akcji Shinju- Paprykujemy 4. 

Sałatka  tuńczykiem i grzankami

PANZANELLA Z TUŃCZYKIEM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 2 większe pomidory
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • pół zielonego ogórka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 4 kromki chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Od chleba odkrawamy skórki (najlepiej użyć starszego pieczywa). Miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. Smażymy go przez około minutę, następnie wyjmujemy i wyrzucamy. Na patelnię wrzucamy chleb, smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Paprykę i pomidory kroimy w kawałki, cebulę siekamy w piórka, ogórka kroimy w plastry. Odlewamy olej z tuńczyka, rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. W słoiczku umieszczamy oliwę, ocet, roztarty czosnek, oregano. Słoiczek zakręcamy, potrząsamy nim do połączenia się składników. Dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce umieszczamy pomidory, cebulę, ogórka, kawałki tuńczyka, paprykę, oliwki. Całość posypujemy grzankami i polewamy dressingiem. Mieszamy delikatnie i od razu podajemy.

*odchudzone grzanki: odcinamy skórkę od chleba. Kromki opiekamy w tosterze lub na suchej patelni, aż będą chrupiące. Nacieramy je przepołowionym ząbkiem czosnku. Opieczone kromki kroimy w kostkę. 

    Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

    11 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    11 komentarzy

    Martucha na leśnej polanie 04/09/2013 - 4:50 pm

    Wygląda pysznie!
    Mam świra na punkcie różnych kombinacji z pomidorami, szczególnie teraz kiedy pomidory są wciąż tak smaczne! A ponieważ u nas ciężko dostać dojrzałe awokado, guacamole robię również z pomidorami 🙂

    Odpowiedz
    Katerina Petrova 04/09/2013 - 6:14 pm

    bardzo lubię tuńczyka i wszystkie te warzywa oprócz oliwek 🙂

    Odpowiedz
    Angie 04/09/2013 - 6:25 pm

    Ale apetycznie wygląda!

    Odpowiedz
    Kamciss 04/09/2013 - 7:07 pm

    Jak kolorowo! Uwielbiam tuńczyka, pycha 🙂

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 04/09/2013 - 8:51 pm

    pysznie i kolorowo:)

    Odpowiedz
    pastawithapplepie.blogspot.com 05/09/2013 - 7:14 am

    ile kolorów ! no i tuńczyk 😉 – musi być smaczne !

    Odpowiedz
    Marta- Taste Eat 05/09/2013 - 7:27 am

    wygląda prześlicznie!

    Odpowiedz
    Antenka 05/09/2013 - 7:28 am

    pyszna kompozycja:) zdrowo i bardzo kolorowo!

    Odpowiedz
    Karolina 05/09/2013 - 7:47 am

    Wygląda bardzo apetycznie, Super pomysł. Narobiłaś mi ochoty 🙂

    Odpowiedz
    mopswkuchni 05/09/2013 - 8:56 am

    Dzięki Tobie odkryłam tę sałatkę. Jest przepyszna. Najlepiej mi smakuje z pomidorowym winegretem 😉

    Odpowiedz
    Maggie 05/09/2013 - 8:59 am

    Faktycznie swietna na kolacje! Lubie salatki z tunczykiem, wiec na pewno przetestuje.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies