Do tej pory pokazywałam Wam dwie wersję panzanelli. Minimalistyczną na bazie pomidorów, chleba i cebuli oraz bardzo urozmaiconą z dodatkiem awokado. Teraz przyszła kolej na panzanellę z tuńczykiem. Sałatka ta z powodzeniem może zastąpić pożywną kolację.
Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate oraz akcji Shinju- Paprykujemy 4.
PANZANELLA Z TUŃCZYKIEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 2 większe pomidory
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki czarnych oliwek
- pół zielonego ogórka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 4 kromki chleba
- 1 ząbek czosnku
- dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Od chleba odkrawamy skórki (najlepiej użyć starszego pieczywa). Miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. Smażymy go przez około minutę, następnie wyjmujemy i wyrzucamy. Na patelnię wrzucamy chleb, smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Paprykę i pomidory kroimy w kawałki, cebulę siekamy w piórka, ogórka kroimy w plastry. Odlewamy olej z tuńczyka, rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. W słoiczku umieszczamy oliwę, ocet, roztarty czosnek, oregano. Słoiczek zakręcamy, potrząsamy nim do połączenia się składników. Dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce umieszczamy pomidory, cebulę, ogórka, kawałki tuńczyka, paprykę, oliwki. Całość posypujemy grzankami i polewamy dressingiem. Mieszamy delikatnie i od razu podajemy.
*odchudzone grzanki: odcinamy skórkę od chleba. Kromki opiekamy w tosterze lub na suchej patelni, aż będą chrupiące. Nacieramy je przepołowionym ząbkiem czosnku. Opieczone kromki kroimy w kostkę.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
11 komentarzy
Wygląda pysznie!
Mam świra na punkcie różnych kombinacji z pomidorami, szczególnie teraz kiedy pomidory są wciąż tak smaczne! A ponieważ u nas ciężko dostać dojrzałe awokado, guacamole robię również z pomidorami 🙂
bardzo lubię tuńczyka i wszystkie te warzywa oprócz oliwek 🙂
Ale apetycznie wygląda!
Jak kolorowo! Uwielbiam tuńczyka, pycha 🙂
pysznie i kolorowo:)
ile kolorów ! no i tuńczyk 😉 – musi być smaczne !
wygląda prześlicznie!
pyszna kompozycja:) zdrowo i bardzo kolorowo!
Wygląda bardzo apetycznie, Super pomysł. Narobiłaś mi ochoty 🙂
Dzięki Tobie odkryłam tę sałatkę. Jest przepyszna. Najlepiej mi smakuje z pomidorowym winegretem 😉
Faktycznie swietna na kolacje! Lubie salatki z tunczykiem, wiec na pewno przetestuje.