W kolejnej odsłonie naszego wspólnego gotowania tematem przewodnim był bób i kuchnia włoska. Postanowiłam przygotować szybką i niezwykle smaczną sałatkę z bobu i boczku. Idealnie skomponowały się z nią grzanki natarte czosnkiem. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się: Maggie, Martynosia, Mirabelka, Mopsik, Dobromiła, Bartoldzik.
SAŁATKA Z BOBEM I BOCZKIEM
Insalata di fave e pancetta
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- dwie garście ulubionych sałat
- 300 g bobu
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- dressing: 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
- bagietka
- 1 ząbek czosnku
Sałaty myjemy, osuszamy. Bób gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni z niewielką ilością oleju, aż stanie się chrupiący. Odkładamy na papierowy ręcznik. Bagietkę kroimy w kromki, rumienimy na patelni bez tłuszczu z obu stron. Nacieramy każdą kromkę przepołowionym ząbkiem czosnku. Przygotowujemy dressing. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, oregano, mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy sałatę, bób, boczek, posypujemy orzeszkami i zalewamy dressingiem. Podajemy z czosnkowymi grzankami.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
7 komentarzy
Bardzo kusząca sałatka. Zapisuję do zrobienia.
takie pyszne wspólne gotowanie jest naprawdę fajne!
U mnie na blogu wczoraj też była sałatka z bobem i boczkiem 🙂 Ale troszkę inna.
Pyszna sałatka 😉 No i zgrana ekipa w kuchni 😉
Pysznie ten bób się prezentuje. Bardzo lubię wszelkie dania z jego użyciem.
Swietna i faktycznie blyskawiczna!
Prosta, a tak wyśmienita. Pycha