Sałatka z bobem i boczkiem

przez Malwina
Sałatka z bobem i boczkiem

W kolejnej odsłonie naszego wspólnego gotowania tematem przewodnim był bób i kuchnia włoska. Postanowiłam przygotować szybką i niezwykle smaczną sałatkę z bobu i boczku. Idealnie skomponowały się z nią grzanki natarte czosnkiem. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się: Maggie, Martynosia, Mirabelka, Mopsik, Dobromiła, Bartoldzik

Sałatka z bobem i boczkiem

SAŁATKA Z BOBEM I BOCZKIEM
Insalata di fave e pancetta

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • dwie garście ulubionych sałat
  • 300 g bobu
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • dressing: 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
  • bagietka
  • 1 ząbek czosnku
Sałaty myjemy, osuszamy. Bób gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni z niewielką ilością oleju, aż stanie się chrupiący. Odkładamy na papierowy ręcznik. Bagietkę kroimy w kromki, rumienimy na patelni bez tłuszczu z obu stron. Nacieramy każdą kromkę przepołowionym ząbkiem czosnku. Przygotowujemy dressing. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, oregano, mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy sałatę, bób, boczek, posypujemy orzeszkami i zalewamy dressingiem. Podajemy z czosnkowymi grzankami. 
Sałatka z bobem i boczkiem
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

mopswkuchni 21/07/2013 - 6:42 pm

Bardzo kusząca sałatka. Zapisuję do zrobienia.

Odpowiedz
Karmel-itka. 21/07/2013 - 7:35 pm

takie pyszne wspólne gotowanie jest naprawdę fajne!

Odpowiedz
JestSmak 22/07/2013 - 5:03 am

U mnie na blogu wczoraj też była sałatka z bobem i boczkiem 🙂 Ale troszkę inna.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/07/2013 - 11:01 am

Pyszna sałatka 😉 No i zgrana ekipa w kuchni 😉

Odpowiedz
JustInka 22/07/2013 - 12:41 pm

Pysznie ten bób się prezentuje. Bardzo lubię wszelkie dania z jego użyciem.

Odpowiedz
Maggie 22/07/2013 - 1:00 pm

Swietna i faktycznie blyskawiczna!

Odpowiedz
Anonimowy 03/07/2017 - 5:09 pm

Prosta, a tak wyśmienita. Pycha

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies