Dzień dobry,
Na dobry początek tygodnia mam dla Was lekką i smaczną sałatkę w wiosennym klimacie. Tym razem na bazie chyba najrzadziej przez nas kupowanej sałaty, czyli lodowej. Jest lekka i świetnie sprawdzi się jako szybka w przygotowaniu kolacja.
Do sałatki użyłam tuńczyka wędzonego, którego kilka puszek kupiliśmy kiedyś w jednym z popularnych dyskontów. To fajny produkt – wyrazisty w smaku, dość słony. Jeśli nie macie dostępu do takiego tuńczyka, to zerknijcie do uwag pod przepisem.
Jeśli szukasz wegetariańskich dań, wypróbuj koniecznie przepis na makaron z kozim serem i bazylią.
Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową
1 porcja ma 325 kcal (21 B, 8 W, 20 T)
Składniki (na 2 porcje):
- Pół główki sałaty lodowej
- 1 puszka wędzonego tuńczyka (135 g po odcieku)
- 2 jajka, ugotowane na półmiękko lub na twardo
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem, posiekana
- 65 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- Kawałek zielonego ogórka, pokrojonego w plasterki
- 2 łyżki ulubionych kiełków (u nas z koniczyny, ale super będą też z rzodkiewki lub słonecznika)
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, sól i pieprz do smaku (wszystko mieszamy do połączenia)
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i sałaty lodowej?
Sałatę grubo siekamy. Tuńczyka dzielimy na kawałki, jajka kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miski, polewamy dressingiem i podajemy.
Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową – Uwagi:
- Jeśli nie macie wędzonego tuńczyka, użyjcie zwykłego, a do sałatki dodajcie coś o wyrazistym i kontrastowym smaku. Dobrze sprawdzi się ogórek konserwowy, piklowana cebulka, marynowana papryka, zielone oliwki.
- Zamiast ciecierzycy można użyć białej fasoli (byłaby tu idealna i lepsza od ciecierzycy, ale akurat nie miałam jej na stanie), czerwonej fasoli, gotowanej fasoli szparagowej (z zieloną efekt wizualny i smakowy będzie super).
1 komentarz
w bardzo wiosennym klimacie!