Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową

przez Malwina
sałatka z tuńczykiem

Dzień dobry,

Na dobry początek tygodnia mam dla Was lekką i smaczną sałatkę w wiosennym klimacie. Tym razem na bazie chyba najrzadziej przez nas kupowanej sałaty, czyli lodowej. Jest lekka i świetnie sprawdzi się jako szybka w przygotowaniu kolacja.

Do sałatki użyłam tuńczyka wędzonego, którego kilka puszek kupiliśmy kiedyś w jednym z popularnych dyskontów. To fajny produkt – wyrazisty w smaku, dość słony. Jeśli nie macie dostępu do takiego tuńczyka, to zerknijcie do uwag pod przepisem.

Jeśli szukasz wegetariańskich dań, wypróbuj koniecznie przepis na makaron z kozim serem i bazylią.

sałatka z tuńczykiem i sałatą

Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową

1 porcja ma 325 kcal (21 B, 8 W, 20 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • Pół główki sałaty lodowej
  • 1 puszka wędzonego tuńczyka (135 g po odcieku)
  • 2 jajka, ugotowane na półmiękko lub na twardo
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem, posiekana
  • 65 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • Kawałek zielonego ogórka, pokrojonego w plasterki
  • 2 łyżki ulubionych kiełków (u nas z koniczyny, ale super będą też z rzodkiewki lub słonecznika)
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, sól i pieprz do smaku (wszystko mieszamy do połączenia)
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i sałaty lodowej?

Sałatę grubo siekamy. Tuńczyka dzielimy na kawałki, jajka kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miski, polewamy dressingiem i podajemy.

Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową – Uwagi:

  • Jeśli nie macie wędzonego tuńczyka, użyjcie zwykłego, a do sałatki dodajcie coś o wyrazistym i kontrastowym smaku. Dobrze sprawdzi się ogórek konserwowy, piklowana cebulka, marynowana papryka, zielone oliwki.
  • Zamiast ciecierzycy można użyć białej fasoli (byłaby tu idealna i lepsza od ciecierzycy, ale akurat nie miałam jej na stanie), czerwonej fasoli, gotowanej fasoli szparagowej (z zieloną efekt wizualny i smakowy będzie super).
1 komentarz
5

Podobne posty:

1 komentarz

Zuza 17/03/2020 - 1:52 am

w bardzo wiosennym klimacie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies