Friggione

przez Malwina
Friggione
Kiedy pierwszy raz natrafiłam na tę włoską potrawę, wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała ją przygotować. Tak naprawdę potrawa ta składa się tylko z dwóch warzyw i przypraw, ja jednak podstawowy przepis wzbogaciłam o dodatek octu balsamicznego, który nadaje daniu świetnego aromatu. Może Was przerazić czas przygotowania potrawy, jednak w żadnym wypadku go nie skracajcie. W przeciwnym razie nie uzyskacie zamierzonego efektu. Cebula przygotowana w ten sposób ma niezwykły  smak, wręcz rozpływa się w ustach.
Friggione przepis

FRIGGIONE (WŁOCHY)
Zielona Środa #18


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 kg cebuli (waga po obraniu)
  • 500 g pomidorów (możecie użyć pomidorów z puszki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Cebulę kroimy wzdłuż na pół, siekamy w półtalarki. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy na najmniejszym ogniu (ja ustawiam patelnię na najmniejszym palniku) przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się przypalić. W razie potrzeby możemy ją podlać niewielką ilością wody. Odkrywamy patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, smażymy mieszając od czasu do czasu przez kolejną godzinę (bez przykrycia). Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy  szypułek, kroimy drobno. Na patelnię dodajemy pomidory wraz z puszczonym sokiem. Przykrywamy patelnię i gotujemy dalej przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 30 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dodajemy ocet, mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Friggione najlepiej podawać jako dodatek do crostini, mięs i kanapek. Jest jeszcze smaczniejsze na drugi dzień. Mi najbardziej smakuje na zimno.

*wiele z przepisów zakłada wcześniejsze zasypanie cebuli solą i cukrem odstawianie jej na kilka godzin a nawet całą noc. Wypróbowałam oba sposoby i nie zauważyłam żadnej różnicy w smaku potrawy.

Friggione

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Foodloook 16/10/2013 - 4:59 pm

MMM … Ale pycha ! Będziemy Robiły ! Pozdrawiamy http://www.foodlook.pl

Odpowiedz
Ervisha 16/10/2013 - 5:20 pm

Wiesz moze jak zrobić gozleme? Widziałam kilka przepisów z ciastem drożdżowym i pierogowym i nie wiem które jest to właściwe na tradycyjne gozleme. Pomożesz mi ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/10/2013 - 11:13 am

Znajoma mieszkająca w Turcji powiedziała, że to bez drożdży. Chociaż i drożdżowe gozleme są popularne. Najlepiej wypróbuj obu wersji i sprawdź, która będzie Ci bardziej odpowiadać. Gozleme na drożdżach jest delikatniejsze.

Odpowiedz
Malwina 17/10/2013 - 11:16 am

A właśnie. Jeśli lubisz pieczywo typu flatbread z dodatkiem farszu, to polecam Ci bolani. Jednym z popularnych nadzień jest farsz na bazie dyni.

Odpowiedz
Kamciss 16/10/2013 - 6:49 pm

Bardzo fajny dodatek do mięs czy też kanapek 😉

Odpowiedz
blaubeere 16/10/2013 - 7:57 pm

z checia wyprobuje przepis:))))))))))))))))))

Odpowiedz
Marzena 16/10/2013 - 8:30 pm

Takie proste, a jakie pyszne:-)

Odpowiedz
tu-tusia 17/10/2013 - 12:17 pm

Jestem cebulowym potworem, więc przepis ląduje w zakładkach i na pewno go wykorzystam 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/10/2013 - 7:47 am

Do szybkiego wypróbowania, koniecznie! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/10/2013 - 9:23 am

Kiedyś to gdzieś jadłam, ale nie sądziłam że tak się nazywa. Koniecznie zapiszę sobie ten przepis.

Odpowiedz
Anonimowy 21/10/2013 - 12:36 pm

Czy takie słoiczki można pasteryzować?
Boję się, że nie zejdzie u mnie ta cebula ta szybko a wolałabym nie marnować jej 😉

Odpowiedz
Malwina 21/10/2013 - 12:45 pm

Możesz spróbować. Jednak z podanych proporcji nie wychodzi tego zbyt wiele.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies