Galaretka z kurczaka

przez Malwina
Galaretka z kurczaka
Galaretka drobiowa to kolejny smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie świątecznym lub na inne spotkania w gronie rodzinnym. Galaretkę wzbogacam najczęściej o dodatek zielonego groszku i marchewki. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie dodać do niej również kawałki ugotowanego jajka czy kukurydzę. Tak przygotowywaną galaretkę podaję z octem winnym lub sokiem z cytryny.
Podstawą smacznej galaretki drobiowej jest esencjonalny rosół i jej smak będzie w główniej mierze uzależniony właśnie od niego. Tak przygotowana galaretka jest delikatna i lekka, stanowi smaczną przekąskę. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest ekspresowy (o ile oczywiście wcześniej ugotujecie rosół) i zawiera w składzie żelatynę. Mam nadzieję, że w przyszłości uda mi się z Wami podzielić także recepturą na galaretkę bez jej dodatku.

Przepis na galaretkę z kurczaka bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocna Smaki- edycja IV. 

GALARETKA Z KURCZAKA

Składniki (na około 7 kokilek o pojemności 180-200 ml):

  • mięso drobiowe z rosołu, około 250 g mięsa (oddzielonego od skóry i kości)- wykorzystałam dwie nogi z kurczaka i 2 skrzydełka, czyli to, co wrzuciłam do rosołu
  • 2 marchewki ugotowane w rosole
  • kilka łyżek mrożonego groszku
  • ugotowane jajko, kukurydza (opcjonalnie)
  • 800-1000 ml rosołu drobiowego
  • suszony majeranek
  • 1,5-2 łyżki żelatyny (15-20 g)*
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odlewamy 1/4 szklanki zimnego rosołu, dodajemy żelatynę, mieszamy. Pozostały rosół umieszczamy w garnku i stawiamy na palniku. Rosół dosmaczamy roztartym w palcach majerankiem. Do rosołu dodajemy żelatynę wymieszaną  z płynem, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania. W każdej kokilce układamy kawałki warzyw i kurczaka, zalewamy rosołem. Gdy ostygną, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka zastygnie. Podajemy z dodatkiem octu winnego lub soku z cytryny. Ja ostatnio jako dodatek do kurczaka w galarecie podaję biały ocet balsamiczny.

*sprawdźcie na opakowaniu w jakich proporcjach należy rozcieńczyć Waszą żelatynę

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

Ivka 15/04/2014 - 9:11 am

Ojej, uwielbiam ją!

Odpowiedz
Clauditte W. 15/04/2014 - 12:13 pm

niebo w gębie

Odpowiedz
Magda C. 15/04/2014 - 6:49 pm

Świetnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Majana 15/04/2014 - 6:58 pm

Wieki nie jadłam, a chętnie bym sobie teraz troszkę takiej zjadła. Pysznie wygląda.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/04/2014 - 9:36 pm

Ach te kolory! Wiosna na talerzu! A co do galarety to wyszła Ci pierwszorzędnie i na pewno tak smakuje.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/04/2014 - 7:58 am

Uwielbiam galaretkę:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Maciej Jezowski 16/09/2015 - 7:55 am

A co to sa Kokilki ?

Odpowiedz
Malwina 16/09/2015 - 5:36 pm

Małe ceramiczne naczynka.

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2016 - 5:45 pm

za duzo zielonego koloru

Odpowiedz
Anonimowy 17/03/2016 - 8:26 am

Uda sie jeżeli użyje zamiast bulionu uzyje pomidorowej ( rosoł z koncentratem bez nabiału)? 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/03/2016 - 1:16 pm

Tak

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies