Mazurek z bezą i czekoladą

przez Malwina
Ciasto kruche z dżemem z porzeczki
Mazurek z bezą i czekoladą
Święta tuż tuż, śpieszę więc do Was z przepisem na wielkanocny mazurek. Na blogu znajdziecie m.in. przepis na pyszny mazurek kokosowy oraz mazurek makowy. Tym razem poszłam w troszkę innym kierunku i przygotowałam mazurek z dodatkiem bezy. Kruche ciasto pokrywa niezbyt słodki dżem z czarnej porzeczki. Kolejna warstwa to delikatna słodka beza z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość polałam roztopioną gorzką czekoladą, dzięki czemu mazurek był jeszcze smaczniejszy. Kto wie, może i Wy przygotujecie mazurek z bezą na święta? 

Zajrzyjcie do Gin oraz Chantel i zobaczcie, jakie słodkie mazurki przygotowały w ramach akcji Wielkanocne Smaki
Mazurek wielkanocny przepis


MAZUREK Z BEZĄ I CZEKOLADĄ


Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):


  • kruche ciasto: 150 g mąki pszennej, 75 g zimnego masła, 1 jajko, 3 łyżki drobnego cukru, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (200 g)
  • beza: białka z 2 dużych jaj lub 3 mniejszych, 100 g drobnego cukru
  • wiórki kokosowe
  • 50 g gorzkiej czekolady
Mazurek z bezą – przygotowanie:
Ciasto kruche: w misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy zimne masło i siekamy razem z mąką, Wbijamy jajko, wyrabiamy zwarte ciasto, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę zimnej wody. Dno kwadratowej blachy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy ciastem i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Blachę wyjmujemy z lodówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25  minut. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. 
Ciasto wyjmujemy na kratkę (nie wyłączamy piekarnika). Smarujemy je dżemem z porzeczki, następnie łyżką wykładamy warstwę białek. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 10-12 minut, aż beza się zrumieni. 
Upieczony mazurek z bezą przekładamy na metalową kratkę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki polewamy czekoladą ciasto. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Uwagi:

– zamiast dżemu z czarnej porzeczki możecie użyć innego o kwaśnej nucie

Mazurek z bezą i dżemem

Mazurek z bezą i czekoladą

Mazurek bezowy

Mazurek z bezą i czekoladą

Czas przygotowania: 50 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

chantel 24/03/2015 - 6:09 pm

ojej strasznie smakowity 😀

Odpowiedz
gin 24/03/2015 - 6:12 pm

Beza może być bazą do wszystkiego 🙂
Mazurek wygląda cudownie 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 24/03/2015 - 6:36 pm

Smakowicie! ;D

Odpowiedz
magda kolakowska 24/03/2015 - 6:37 pm

łaaa, brzmi przepysznie 😉

Odpowiedz
Magda C. 24/03/2015 - 7:36 pm

Fantastyczny, sama słodycz 🙂

Odpowiedz
Sylwia Bajera 24/03/2015 - 7:43 pm

Kochana, mazurek wygląda nieziemsko!
(jedyne, o co można się przyczepić, to błąd w tytule)

Odpowiedz
Malwina 24/03/2015 - 7:52 pm

Sylwio, dziękuję Ci za wyłapanie literówki. Chyba Marks po głowie mi chodzi 😉 No ale jest i baza, czyli kruche ciasto i nadbudowa w postaci bezy 🙂

Odpowiedz
Carrie 24/03/2015 - 8:00 pm

Aż ślinka mi pociekła na widok tego połaczenia smaków!!

Odpowiedz
Justyna Żak 24/03/2015 - 9:39 pm

rewelacyjnie wygląda:)

Odpowiedz
Martha 24/03/2015 - 10:00 pm

Znakomity ten mazurek! 🙂
Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! 🙂 A do wygrania jest naprawdę fajna patera i nie tylko! 🙂
Szczegóły na moim blogu:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

Odpowiedz
Biała Filiżanka 25/03/2015 - 1:25 am

Bardzo pięknie wygląda !

Odpowiedz
Agata Fedko 25/03/2015 - 8:29 am

Wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2015 - 4:30 pm

Malwi mazurek I klasa .. podoba mi się pomysł z tą bezą:)

Odpowiedz
Ania S 25/03/2015 - 9:10 pm

Jeszcze nigdy nie jadłam żadnego mazurka… Twój bardzo mi się podoba, bo łączy wiele pysznych składników w jednym, a poza tym to uwielbiam połączenie wiórek kokosowych z gorzką czekoladą 😉

Odpowiedz
Nowicjusz :) 26/03/2015 - 8:20 pm

przepraszam za tak bazowe pytanie, ale pod hasłem "wykładamy warstwę białek" rozumiem że wcześniej mam ubić na sztywno białka z cukrem, tak??

Odpowiedz
Malwina 26/03/2015 - 8:28 pm

Nowiciuszu, we wcześniejszym akapicie wyraźnie napisałam, co należy zrobić z białkami 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/04/2015 - 9:44 pm

kiedy najlepiej zrobic mazurek by byl dobry na niedizele? Powinien chwile odstac czy lepiej na swiezo??

Odpowiedz
Malwina 03/04/2015 - 9:16 am

Ja bym go na Twoim miejscu upiekła jutro, ewentualnie dziś wieczorem.

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2016 - 9:27 pm

Czy piekarnik powinien miec ustawiona opcje góra -dół czy termoobieg zarówno przy pieczeniu spodu jak i juz z beza?

Odpowiedz
Malwina 25/03/2016 - 7:05 am

Góra-dół w obu przypadkach. Gdy używam termoobiegu, zawsze to zaznaczam w przepisie. Jeśli Twój piekarnik mocno przypieka, możesz zredukować temp. przy bezie do 165 stopni.

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2016 - 6:49 pm

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze pytanie dotyczace ciasta, czy nie trzeba go ponakłuwać widelcem albo wysypac np fasole do pieczeń żeby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia?

Odpowiedz
Malwina 25/03/2016 - 6:50 pm

Takie praktyki stosuję tylko wtedy, gdy piekę w formie na tartkę lub babeczki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies