Jajka w skorupkach

przez Malwina
Jajka w skorupkach przepis
Jajka w skorupkach
Już nie pamiętam, kiedy ostatni raz moja Mama lub ktoś z rodziny przygotowywał jajka faszerowane w skorupkach. Kojarzę je z dzieciństwa, jakby przez mgłę, mimo wszystko utkwiły w mojej pamięci. Sama robiłam je ponad 6 lat temu w trakcie jednej ze studenckich imprez. Była już chyba 2 lub 3 w nocy, znajomi przymierali głodem a jedynym produktem, który zawsze był obecny w naszej lodówce były wtedy jajka (były to czasu, gdy Babcia miała jeszcze kury i regularnie zaopatrywała mnie w kilka zgrzewek świeżych wiejskich jaj). To właśnie tej nocy nauczyłam się sprawnie kroić jajka w skorupkach. Niestety nie pamiętam, czym nadziane były tamte jajka i chyba nawet lepiej, zapewne był to dość skromny i niezbyt wysokich lotów farsz. Moim gościom to zupełnie nie przeszkadzało, zapełnili żołądki i mogli wrócić do dalszego świętowania. 
O jajkach w skorupkach przypomniałam sobie w trakcie jednej z rozmów z Justinką. Wpadłyśmy na pomysł, by wspólnie przygotować takie faszerowane jajka tuż przed świętami. Ja postawiłam na farsz z dodatkiem gotowanej szynki, musztardy i koperku. A co smacznego wymyśliła Justinka? Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga i sprawdźcie!

Przepis na jajka w skorupkach bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocna Smaki- edycja IV. 


Przepis na jajka faszerowane w skorupkach

JAJKA W SKORUPKACH

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 plastry szynki gotowanej
  • 1 czubata łyżeczka posiekanego koperku
  • pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 3-4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania 
Jajka gotujemy na twardo. Odlewamy gorącą wodę, zalewamy je zimną i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka osuszamy ręcznikiem. Przy pomocy bardzo ostrego noża kroimy je wzdłuż na pół. Należy do robić zdecydowanym ruchem (uważajcie na palce!). Przy pomocy łyżeczki wyjmujemy jajka ze skorupek i drobno je siekamy. Do jajek dodajemy koperek, musztardę, masło, śmietanę (należy jej dodać tyle, by związać masę), drobno posiekaną szynkę. Mieszamy a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem napełniamy połówki skorupek. Na talerz wysypujemy kilka łyżek bułki tartej. Panierujemy w niej jajka od strony farszu. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła lub oleju (na maśle są smaczniejsze), wkładamy jajka farszem do dołu, przykrywamy pokrywką. Smażymy przez kilka minut, aż farsz ładnie się zrumieni. Jajka w skorupkach podajemy od razu po przygotowaniu. 

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Anonimowy 14/04/2014 - 4:13 pm

Moja babcia robiła takie jaja-z cebulką zeszkloną i koperkiem, lub szczypiorkiem wtedy bez cebuli.
Zdecydowanie smak dzieciństwa:).
Ja robiłam raz i odkryłam, że ten sam smak można mieć robiąc kotleciki z jaj.
Łatwiej się zjada zwłaszcza dzieciom.

Odpowiedz
Malwina 15/04/2014 - 11:21 am

Kotletów z jajek nie robiłam całe wieki. Dawniej przerabiało się u nas tak jajka ze śniadania wielkanocnego.

Odpowiedz
Majana 14/04/2014 - 6:43 pm

Pięknie się prezentują takie jajeczka 🙂

Odpowiedz
Opalanka 14/04/2014 - 7:51 pm

U nas żadne święta się nie liczą bez nich, wigilia też:)

Odpowiedz
Magda C. 15/04/2014 - 6:49 pm

Pyszne jajka 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/04/2014 - 9:35 pm

To specjalność mojej mamy! Są rewelacyjne 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/04/2014 - 7:34 am

Bardzo fajne te jaja:). Ja raczej nie jestem sprawna w krojeniu skorupek:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies