Składniki (na okrągłą formę o średnicy 26 cm):
[przepis własny]
- ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g zimnego masła, pół łyżeczki soli, 1 jajko, 1-2 łyżeczki wody
- nadzienie: 1 duży por (biała część), 1 szklanka szynki wiejskiej (pokrojonej w kostkę)
- sos: 150 ml mleka, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, 3 jajka, 1-2 łyżeczki musztardy gładkiej, pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki, sól, pieprz, 2 dymki (szczypior plus cebulka)
- 100 g sera cheddar, startego na tarce
*tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być jedzona także kolejnego dnia. Przechowujemy ją przez noc w lodówce a kolejnego dnia odgrzewamy w piekarniku (tartę należy przykryć folią aluminiową). Jako dodatek do tarty możecie podać lekką sałatę z vinaigrettem.
Czas przygotowania: 1 godzina.
12 komentarzy
lubię takie tarty:) świetnie Ci wyszła;)
mega apetycznie, wszystko z porem zawsze mi smakuje 🙂 pozdrawiam 🙂
Uwielbiam 🙂 Piękna Ci wyszła!
Smakowita jest bardzo !
świetna tarta! Połączenie pora z szynką muszę wypróbować 😉
Oj zjadłoby się takiej pysznej arty. Wiesz pory lubię, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam.
Boska tarta! Koniecznie do zrobienia 🙂
A w jakiej temperaturze pieczemy?
180 stopni bez termoobiegu.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, dzisiaj będę robiła, to podzielę się wrażeniami smakowymi 🙂 Magda
Moja pierwsza tarta w życiu, wyszła super! Jest przepyszna! Magda
Moja właśnie w piekarniku!:) jutro wyląduje na wielkanocnym,śniadaniowy stole;)