Tarta z szynką i porem

przez Malwina
Tarta z szynką przepis
Ostatnio coraz częściej piekę wytrawne tarty. Po tartaletkach z papryką i fetą przyszła kolej na tartę z szynką i porem. Piekłam ją kilka dni po Wielkanocy z myślą o zagospodarowaniu sporej ilości szynki, którą otrzymałam od Mamy. Taka tarta to smaczny pomysł na obiad, kolację czy spotkanie w gronie znajomych. Możecie ją także zapakować do swojego lunchbox’u i zjeść w pracy lub w szkole. 
Tartę przygotowałam na cieście kruchym, ale z powodzeniem możecie upiec ją także na gotowym cieście francuskim. Wówczas należy farsz wraz z sosem nałożyć od razu na surowe ciasto i piec tartę w przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Tarta z porem przepis
TARTA Z SZYNKĄ I POREM

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 26 cm):
[przepis własny]

  • ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g zimnego masła, pół łyżeczki soli, 1 jajko, 1-2 łyżeczki wody
  • nadzienie: 1 duży por (biała część), 1 szklanka szynki wiejskiej (pokrojonej w kostkę)
  • sos: 150 ml mleka, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, 3 jajka, 1-2 łyżeczki musztardy gładkiej, pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki, sól, pieprz, 2 dymki (szczypior plus cebulka)
  • 100 g sera cheddar, startego na tarce
Przygotowujemy farsz: Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy przez 4-5 minut. Odkładamy do miseczki do przestygnięcia.
Przygotowujemy sos: mleko, jogurt i jajka umieszczamy w misce, łączymy przy pomocy trzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, musztardą, dodajemy posiekaną dymkę, mieszamy. 
Przygotowujemy ciasto: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcieramy pomiędzy palcami razem z mąką. Wbijamy jajko. Szybko zagniatamy gładkie i zwarte ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, odkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm. Formę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto. Brzegi wyrównujemy przesuwając po nim wałkiem i usuwając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Spód ciasta obciążamy (możecie położyć na nim folię aluminiową i wysypać na nią fasolę lub ułożyć na niej 3 kokilki). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut, następnie zdejmujemy fasolę z folią/kokilki, tartę posypujemy porem i szynką, posypujemy połową startego sera, zalewamy sosem i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy dalej przez około 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odczekujemy 10 minut a następnie dzielimy na porcje i podajemy.

*tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być jedzona także kolejnego dnia. Przechowujemy ją przez noc w lodówce a kolejnego dnia odgrzewamy w piekarniku (tartę należy przykryć folią aluminiową). Jako dodatek do tarty możecie podać lekką sałatę z vinaigrettem. 

Tarta porowa
Tarta z wędliną

Czas przygotowania: 1 godzina.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Justyna Żak 10/05/2014 - 4:23 pm

lubię takie tarty:) świetnie Ci wyszła;)

Odpowiedz
uwielbiamy 10/05/2014 - 5:51 pm

mega apetycznie, wszystko z porem zawsze mi smakuje 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 10/05/2014 - 5:56 pm

Uwielbiam 🙂 Piękna Ci wyszła!

Odpowiedz
Majana 10/05/2014 - 6:38 pm

Smakowita jest bardzo !

Odpowiedz
Mery 11/05/2014 - 6:44 am

świetna tarta! Połączenie pora z szynką muszę wypróbować 😉

Odpowiedz
JustInka 13/05/2014 - 11:13 am

Oj zjadłoby się takiej pysznej arty. Wiesz pory lubię, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam.

Odpowiedz
Magda C. 16/05/2014 - 8:59 pm

Boska tarta! Koniecznie do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/12/2014 - 11:32 am

A w jakiej temperaturze pieczemy?

Odpowiedz
Malwina 04/12/2014 - 11:58 am

180 stopni bez termoobiegu.

Odpowiedz
Anonimowy 04/12/2014 - 12:27 pm

Dziękuję bardzo za odpowiedź, dzisiaj będę robiła, to podzielę się wrażeniami smakowymi 🙂 Magda

Odpowiedz
Anonimowy 05/12/2014 - 11:44 am

Moja pierwsza tarta w życiu, wyszła super! Jest przepyszna! Magda

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2017 - 8:39 pm

Moja właśnie w piekarniku!:) jutro wyląduje na wielkanocnym,śniadaniowy stole;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies