(SZWECJA)
Śniadanie Mistrzów #186
Z naleśnikiem dookoła świata #11
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)
- cukier puder do oprószenia
- garść borówek (świeżych lub mrożonych)
- do podania: ulubiony dżem, śmietana, jogurt, świeże owoce
W misce umieszczamy mleko, jajka, cukier, mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Ciasto będzie rzadkie, takie jak na cienkie naleśniki z patelni. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy o boku 20 cm i wkładamy do piekarnika (ja zawsze zapominam o nasmarowaniu formy, pomimo tego, bez trudu ciasto da się wyjąć z formy). Pieczemy przez 20-30 minut. Po około 5-7 minutach od włożenia ciasta do piekarnika, dodajemy borówki. W trakcie pieczenia ciasto zacznie się unosić, po upieczeniu opadnie. Mój naleśnik piekł się przez około 24 minuty. Ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
*Pieczony naleśnik smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem możecie zapakować go do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy/szkoły.
Blåbärspannkaka, szwedzki pieczony naleśnik z borówkami |
Czas przygotowania: 30 minut.
32 komentarze
zapisuje do zrobienia – wygląda super, jak ciacho;p
pozdrawiam
Marta
Bardzo fajny naleśnik – wygląda jak lekkie ciasto:) Borówki to moje ulubione owoce, muszę wypróbować ten przepis:)
Dokładnie! JAK CIASTO!
Koniecznie musze zrobic! Szalejesz z tymi nalesnikami 😉
Koniecznie zrobię, bo wygląda fenomenalnie!
Borówki są czerwone a to są JAGODY !!! 🙂
Odmian borówek wiele. Czerwony kolor ma borówka brusznica (swoją drogą cudowna i niestety tak rzadko wykorzystywana w kuchni, idealna na konfiturę). W moim naleśniku wylądowała borówka amerykańska. A jagoda to też borówka 🙂
Wygląda tak puszyście… a borówki też już sobie gdzieś wypatrzę. Fenomenalny!
naleśnikowe inspiracje – uwielbiam to! kolejny który zapisuję do zrobienia 🙂
wygląda pysznie:)
A człowiek siedzi i myśli, że naleśnik ma tylko jedną prostą formę! Genialne!
Muszę w końcu sama też upiec taki skandynawski naleśnik 😉 Nie wiem czy się przekonam do konsystencji, ale wypróbować muszę. Kojarzy mi się z flaugnarde albo clafoutis nieco. Cieszę się, że dodałaś przepis do akcji 🙂
Aniu, smakuje jak naleśnik, chociaż inaczej aniżeli ten z patelni. Wypróbuj, bo warto 🙂
Mimo moich ograniczeń jajecznych tego naleśnika zrobię i zjem! Wygląda obłędnie i wywołuje u mnie ssanie w żołądku!
przepis wypróbowany, polecam wypróbować!
http://kuchniaczarow.blogspot.com/2014/08/pieczony-nalesnik-z-borowkami.html
Może to głupie pytanie – ale czy zamiast smarować formę masłem, można użyć papieru do pieczenia? 🙂 Dla mnie to najwygodniejsza opcja.
Możesz użyć papieru, ale aby się trzymał formy i tak będziesz musiała lekko posmarować ją masłem. Po cichu się przyznam, że zawsze zapominam o smarowaniu formy przy tego typu naleśnikach, a pomimo tego i tak z formy wyskakują (najlepiej użyć łopatki do ciasta) 🙂
A mnie właśnie nigdy takie danie nie chcę ładnie wyjść z formy 🙁 Chyba, że do ciasta dodawany jest olej, wtedy owszem, wychodzą bez problemu 😉
Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam ciepło 🙂
To też kwestia samej formy. U mnie, jak widzisz na zdjęciach, troszkę ciasta zostało na dnie przy wykładaniu. Miłego pichcenia i daj znać, jak Ci smakował naleśnik 🙂
Pewnie uznasz pytanie za głupie, ale czy mogę borówki zamienić na truskawki?
Pozdrawiam!
Truskawki mają sporo soku, warto je pokroić w mniejsze kawałki przed wrzuceniem do ciasta.
czy z innym rodzajem mąki (np.ryżowej) również wyjdzie?
Z innymi pszennymi, np. pszenną razową lub orkiszową będzie ok. Ryżowa opadnie na dno naczynia, więc raczej się nie sprawdzi. Chcesz tu dać jakąś zdrowszą mąkę, czy po prostu chodzi o wersję bezglutenową?
Chodziło mi o zdrowszy zamiennik 😉
czy mąka żytnia albo razowa będzie pasować?
Tak, jak pisałam w komentarzu powyżej – pszenna razowa i orkiszowa będą ok.
przepyszny.
Zainspirowałam się – przy czym zamiast cukru i części jaj użyłam banana i zrobiłam wersje korzenną ze śliwkami. Pyszne wyszło 🙂
http://dooseet.com/pl/blabarspannkaka-szwedzki-pieczony-nalesnik-korzenny-ze-sliwkami/
Melduję, że z mąką owsianą wychodzi tak samo pyszny! 😉
Zrobiliśmy z truskawkami. Wyszło cudowne. Dziekujemy.
Właśnie zrobiłam, przepyszny, nawet bez owoców!
Pycha. Warto zrobić. Ja przygotowalam bez owoców.