David Eyre’s Pancake, pieczony naleśnik z USA

przez Malwina
Naleśnik z piekarnika
David Eyre’s Pancake

Pieczone naleśniki mają swój niewątpliwy urok. W cyklu „Z naleśnikiem dookoła świata” prezentowałam Wam już kilka tego typu naleśników. Były alandzkie naleśniki na bazie kaszy manny, fiński pannukakku, szwedzki pannkaka z borówkami oraz pochodzący się z Pensylwanii Dutch Baby. David Eyre’s Pancake wywodzi się od tego ostatniego. Różni się tym, iż naleśnikowa baza nie zawiera w składzie środka słodzącego. Sam naleśnik jest w końcowej fazie posypywany cukrem i krótko podpiekany. Podaje się go z dodatkiem soku z cytryny i ulubionej konfitury lub galaretki. Przepis na tego pieczonego naleśnika został opublikowany po raz pierwszy w 1966 roku w gazecie New York Times. Znalazłam go na blogu Nancy, której ojciec zachował wycinek z oryginalnym przepisem.

Naleśniki pieczone w piekarniku


DAVID EYRE’S PANCAKE
(USA)
Z naleśnikiem dookoła świata #13
Śniadanie Mistrzów #191

Składniki:
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło do wysmarowania formy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do podania: ulubiona konfitura, dżem, galaretka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni. W misce łączymy mąkę, mleko i roztrzepane jajka. Dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy. Formę o boku 20 cm smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut (u mnie zajęło to 15 minut), aż wierzch naleśnika się zrumieni. Następnie posypujemy go cukrem pudrem (najlepiej go przesiać) i jeszcze chwilkę podpiekamy (przez około 2-3 minuty). Naleśnik przed podaniem kropimy sokiem z cytryny. Jako dodatek do naleśnika podajemy ulubioną konfiturę, dżem lub galaretkę. Ja do naleśnika podałam dżem z mirabelek i wanilii.

Naleśnik David Eyre's Pancake
David Eyre’s Pancake

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

whiness 17/07/2014 - 8:59 am

Robiłam kiedyś coś baardzo podobnego, jednak z użyciem tylko jednego jajka. Ale wiadomo – nawet najmniejsza zmiana w składnikach może bardzo odbić się na smaku. Z ciekawością wypróbuję tego naleśnika 😉

Odpowiedz
Malwina 17/07/2014 - 9:16 am

Upiekłam dość sporą ilość tego typu naleśników i każda nawet niewielka zmiana ma spory wpływ. Nie tylko na smak, ale i na konsystencję ciasta, jego wyrośnięcie, stopień wypieczenia brzegów.

Odpowiedz
Agnieszka 17/07/2014 - 9:55 am

Nigdy nie robiłam takich naleśników, a jako ich zagorzała fanka chyba szybko muszę to nadrobić 🙂

Odpowiedz
Kisielo 17/07/2014 - 12:38 pm

To w zasadzie ten sam naleśnik co dutch baby z tym, że tu zamiast wanilii jest gałka. Obie opcje są super dla naleśnikożerców.

Odpowiedz
Krzepa 17/07/2014 - 10:18 pm

pysznie wyglada:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/07/2014 - 9:00 am

Wygląda rewelacyjnie i niezwykle apetycznie:)

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2014 - 11:24 am

Piękny ten naleśnik 🙂

Odpowiedz
JustInka 21/07/2014 - 9:50 am

Bardzo mnie kuszą te pieczone naleśniki. Muszą smakować genialnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/04/2015 - 10:46 am

właśnie wypróbowane. Pyszne!!! 🙂

Odpowiedz
Unknown 16/03/2016 - 8:30 pm

Czy to normalne, że naleśnik pod wpływem czasu zmienia kształt??? im dalej po upieczeniu tym bardziej się kurczył i trochę urósł w górę. Czy długość mieszania masy przed pieczeniem ma tu duże znaczenie? Pozdrawiam, Ania

Odpowiedz
Malwina 17/03/2016 - 7:21 am

Aniu, nie zaobserwowałam czegoś takiego (zmianę kształtu zaraz po upieczeniu owszem, ale później już nie). Mam nadzieję, że nie wpłynęło to u Ciebie na smak. Co do długości mieszania, to robimy to krótko, do połączenia wszystkich składników. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anna Kurta 17/03/2016 - 2:42 pm

Dziękuję za odpowiedź; to pewnie to, bo majtałam dłuższą chwilę. Co do smaku: jedliśmy pierwszy raz, smakowało i Połówkowi i mnie 🙂 chociaż ja przy brzegach czułam trochę jakby gumowatość ciasta, kroiło się też inaczej. Nie zmienia to faktu, że wchodzi do menu bo to nasze smaki 😉 dzięki za świetnie prowadzony blog, uwielbiam tu zaglądać!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies