Jaglanka z sosem borówkowym

przez Malwina
Jaglanka z borówkami
Jaglanka z sosem borówkowym

 

Jaglanka jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim także zdrowa i pożywna. Doskonale rozgrzewa, warto więc rozpocząć od niej dzień, kiedy za oknem robi się chłodniej. Tym razem połączyłam ją z borówkowym sosem z dodatkiem odrobiny kardamonu. Prosto, bez zbędnych udziwnień i kombinowania. Na rozpoczęcie dnia taka jaglanka jest idealna.

Kasza jaglana z owocami

 

 JAGLANKA Z SOSEM BORÓWKOWYM
Śniadanie Mistrzów #213


Składniki (na 1 sporą porcję):

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pół szklanki mleka
  • sos borówkowy: 1 szklanka borówek, 2-3 łyżki cukru (lub więcej wg preferencji), szczypta kardamonu, odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • do podania: jogurt naturalny
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos borówkowy: owoce umieszczamy w garnku, połowę rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, 3 łyżki wody, mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy kardamon i około pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody. Mieszamy i zagotowujemy. Jeśli sos jest dla Was zbyt gęsty, dolejcie do niego odrobinę wody, jeśli za rzadki, ponownie zagęśćcie go odrobiną mąki ziemniaczanej.
Przygotowujemy jaglankę: Kaszę umieszczamy na sicie, płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Umieszczamy ją w garnku, prażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, mieszając. Uważamy, by jej nie przypalić. Zalewamy ją szklanką gorącej wody, dodajemy skórkę z cytryny. Przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Wówczas dolewamy do kaszy mleko i zagotowujemy. Jeśli jaglanka jest dla Was zbyt gęsta, dolejcie odrobinę więcej mleka. Na etapie dodawania mleka, możecie ją dosłodzić, ewentualnie dodać kilka kostek ulubionej czekolady.
Kaszę przekładamy do miseczki, podajemy z dodatkiem sosu borówkowego i jogurtu naturalnego.

 

Jaglanka na mleku
Jaglanka z sosem borówkowym
Czas przygotowania: 20 minut.
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Alekto Calexis 05/09/2014 - 8:17 am

Tak piękne blogi z przyjemnością się czyta 🙂

Odpowiedz
Monika Kozłowska 05/09/2014 - 10:36 am

Świetny pomysł! Blog jest naprawdę śliczny! 😀

Odpowiedz
JustInka 05/09/2014 - 12:40 pm

Oj lubię jaglankę 🙂 takiej wersji nie jadła. Ta skórka mnie zaintrygowała.

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2014 - 3:14 pm

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych pierożków…. Jakie ciasto jest smaczniejsze? Z dodatkiem mleka czy bez? Jakie Pani poleca ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/09/2014 - 3:17 pm

Na wstępie poproszę Cię tylko o komentowanie pod konkretnym przepisem, wówczas inni czytelnicy również zyskują na takich komentarzach. Ja osobiście preferuję te na wodzie, ale wszystko jest kwestią gustu. Najlepiej wypróbuj jedną ii drugą opcję i będziesz wiedzieć, która bardziej Ci odpowiada.

Odpowiedz
Magda 05/09/2014 - 4:00 pm

uwielbiam jaglankę w takich owocowych wersjach 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 05/09/2014 - 5:35 pm

dla mnie bomba! smak tkwiący w prostocie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 05/09/2014 - 6:51 pm

ale chętnie bym zjadła takie smakołyki:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2014 - 8:37 pm

Fajny przepis, tak jak i wiele innych. Tylko te zdjęcia tak przeostrzone, że aż oczy bolą. Strasznie dużo ingerencji programu do obróbki, zdjęcia są piękne ale bardzo nienaturalnie wyostrzone, aż "plastikowe".

Odpowiedz
Sue 05/09/2014 - 10:06 pm

Uwielbiam kaszę jaglaną w słodkim wydaniu! Palce lizać. 🙂
I muszę jeszcze dodać: zakochałam się w Twoich łyżkach, haha! 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies