Pilaw z porem (prasorizo) |
Prasorizo (πρασόρυζο) to prosty pilaw z dodatkiem pora (w dość sporej ilości) i świeżych ziół. To kolejne danie, które zachwyca prostotą. Dobrze smakuje solo, np. posypane pokruszoną fetą. Możecie też podać je jako dodatek do mięsa (tu głównie polecam drób) lub ryb, ale i sadzone jajka się sprawdzą. Potrawa jest lekka, aromatyczna za sprawą dodatku koperku, natki pietruszki i soku z cytryny. Idealne danie na letni obiad.
PILAW Z POREM
(GRECJA)
Składniki (na 4 porcje jako przystawka lub 2 obiadowe):
- 1 większa cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 duże pory (tylko biała część), pokrojone wzdłuż na pół i posiekane w plasterki
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu
- 2 szklanki domowego bulionu warzywnego (w ostateczności wody)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- ser feta do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę i pory, smażymy przez 4-5 minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy przez 1 minutę. Wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie wodę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy ryż napęcznieje dodajemy koperek, pietruszkę, sok z cytryny do smaku, przyprawiamy solą i pieprzem. Pilaw z porem przed podaniem można dodatkowo posypać pokruszoną fetą.
Czas przygotowania: 20 minut.
4 komentarze
Świetna propozycja potrawy;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Cytat z połówka :"ten ryż na patelni to jeden z najlepszych smaków jakie znam" 🙂
Pysznie i prosto! Fajnie, że zabralaś się za kuchnię grecką. Czekam na kolejne przepisy!
pyszny, właśnie zjedliśmy,