Marokańska sałatka z pieczoną marchewką, kaszą bulgur i ciecierzycą

przez Malwina

Po przepisach z kuchni polskiej przyszła pora na powrót do bardzo przeze mnie lubianej kuchni arabskiej. Na pierwszy ogień poszła sałatka na bazie kaszy bulgur. Z pewnością zakochacie się w niej od pierwszego kęsa. Niesamowitego smaku nadaje jej marokańska przyprawa, którą sami możecie przygotować w domu. Jest sycąca, świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy, bądź kolacja. 

Przepis dodaję do akcji Kuchnie świata…od kuchni 

SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ, KASZĄ BULGUR I CIECIERZYCĄ (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[inspirowałam się tym przepisem]

  • szklanka kaszy bulgur*
  • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w plastry o grubości ok. 7 mm
  • łyżka oliwy
  • łyżka przyprawy marokańskiej (przepis poniżej)
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • 1/4 szklanki czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni i ostudzonych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sos- 2 łyżki oliwy, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżeczka przyprawy marokańskiej, sól i pieprz do smaku **
Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (ja go delikatnie posoliłam i zalałam dwoma szklankami wrzątku, następnie przykryłam talerzykiem i odstawiłam na 25 minut do napęcznienia). Jeśli chcemy, możemy do kaszy dodać dodatkowo łyżkę przyprawy marokańskiej.
Łyżkę oliwy mieszamy z łyżką przyprawy marokańskiej. Taką miksturą polewamy marchew, następnie układamy ją na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 minut (lub dłużej, w zależności od tego, jak dużych marchewek używamy). 
Gotową, przestudzoną kaszę, łączymy z marchewką, rodzynkami, ciecierzycą, posiekaną natką, czerwoną cebulką i płatkami migdałów. Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy ucierając sos łyżeczką. Gotowym sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. 
*jeśli nie macie kaszy bulgur, możecie zastąpić ją kaszką kuskus
**jeśli nie lubicie sosów o mocno wyczuwalnym kwaśnym smaku zmieńcie proporcje- użyjcie 3-4 łyżek oliwy na 2 łyżki soku z cytryny

PRZYPRAWA MAROKAŃSKA

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki cayenne lub chili w proszku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą łączymy. Przyprawę przechowujemy w słoiczku lub specjalnym pojemniku na przyprawy. Możemy ją wykorzystywać nie tylko do sałatek. Świetnie się sprawdzi jako przyprawa do mięs (idealnie komponuje się z białym mięsem z kurczaka) oraz ryb.

Przepis na przyprawę marokańską dodaję do akcji Domowy wyrób. 

28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

kulinarne-smaki 18/11/2011 - 5:33 pm

i znów cudowna egzotyka 🙂

Odpowiedz
Maggie 18/11/2011 - 5:39 pm

Ja tam lubie kwaskowate sosy, a salatka bardzo mi sie podoba, taka lunchowa mocno, w sam raz do pudelka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/11/2011 - 5:41 pm

PRZEPYSZNY widok:)

Odpowiedz
Magda 18/11/2011 - 5:50 pm

Świetna sałatka! Ostatnio sama wypróbowywałam dodatek pieczonej marchewki – sprawdził się wyśmienicie! Chętnie wypróbuję Twój przepis.

Odpowiedz
Nemi 18/11/2011 - 5:54 pm

Pyszna! Uwielbiam smaki kuchni arabskiej:)

Odpowiedz
Anonimowy 18/11/2011 - 6:12 pm

super apetycznie i smacznie pozdrawiam

Odpowiedz
Aciri 18/11/2011 - 7:02 pm

Dużo dobrego w tej sałatce. Podoba mi się.

Odpowiedz
slyvvia 18/11/2011 - 7:19 pm

Znakomicie się prezentuje. Musze spróbować tej kaszy 🙂

Odpowiedz
aga-aa 18/11/2011 - 7:20 pm

danie jak dla mnie, po prostu wymarzone, pewnie je zrobię ale z quinoa 🙂

Odpowiedz
od-kuchni 18/11/2011 - 7:23 pm

Lubię takie sałatki 🙂 Wyglądają i smakują, a w dodatku są pożywne – chwila pracy i cały obiad z głowy 🙂

Odpowiedz
klliisiaa 18/11/2011 - 7:47 pm

z chęcią spróbuję 🙂

Odpowiedz
Sue 18/11/2011 - 7:59 pm

Świetna. 🙂
Tej kaszy jeszcze nie próbowałam, ale postanawiam zasmakować 😀

Odpowiedz
Kamila 18/11/2011 - 8:20 pm

Jesteś dla mnie Mistrzynią sałatek 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 18/11/2011 - 9:15 pm

Piekna sałatka Malwinko. Bardzo smacznie wygląda.
Pozdrawiam Cię:)

Odpowiedz
kikimora 18/11/2011 - 9:45 pm

Bardzo lubię taką kuchnię. Zdecydowanie za rzadko takie dania goszczą na moim stole 🙂

Odpowiedz
kachna 18/11/2011 - 10:46 pm Odpowiedz
Dusia 18/11/2011 - 11:13 pm

Do mnie przemawia!

Odpowiedz
atina 19/11/2011 - 6:49 am

Świetna ta sałatka. Pysznie wygląda:)

Odpowiedz
shy 19/11/2011 - 8:22 am

idealna zamiast obiadu 😉

Odpowiedz
Domi w kuchni 19/11/2011 - 10:24 am

Wspaniała sałatka, ciekawe i intrygujące połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 20/11/2011 - 9:14 am

Wygląda mi na taką, którą zjadłabym bez mrugnięcia okiem:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 5:44 pm

Mhmh.. rozkoszny widok i tyle kolorów ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
kuchennefascynacje 24/11/2011 - 9:12 pm

Przepraszam bardzo nie zauważyłam wpisu na przyprawę. Jak najbardziej przepis kwalifikuje się.Proszę ponownie dodac do akcji.

Odpowiedz
Hania 20/08/2014 - 7:54 pm

Po co takie komentarze typu "ach jak pięknie wygląda" " musi być pyszne" chyba chodzi o to żeby zrobic, sprobować i podzielic sie opinią o smaku a nie wyglądzie, kazdy widzi na zdjęciu jak wygląda

Odpowiedz
AStMa 03/04/2016 - 6:15 am

Ach i och jak pięknie wygląda i SMAKUJE, bo ją zrobiłam 🙂 tylko bez rodzynek, chociaż pięknie załamałyby te ostre smaki, ale bałam się, że goście będą wybierać, bo robiłam ją na imprezę, na której również byłam gościem, a gospodarze nie lubią rodzynek. Lekko twarda pyszna marchewka, boska przyprawa, tylko ja robiłam wszystkiego 5 razy więcej, więc myślę, że zaburzyłam proporcje w całej sałatce. PYCHA, robię przynajmniej raz w tygodniu na lunch do pracy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/11/2016 - 9:45 am

Chodzi o mielone ziarna kolendry?

Odpowiedz
Malwina 11/11/2016 - 9:46 am

Mielone nasiona kolendry, nie liście.

Odpowiedz
Łasica 04/09/2018 - 4:09 pm

O mamo, właśnie wszamaliśmy na lekki obiad. Połączenie tych smaków, cebula, pietruszka, cytryna (użyliśmy samej skórki), składniki przyprawy, migdały, to wygryw totalny. Ciecierzyca schowana idealnie (użyliśmy gotowanej) 😀 Niestety schowała się też marchewka, ale i tak było przepysznie.
Serdecznie polecam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies