Sałatka z pieczonej papryki i anchois |
Przepis na sałatkę z pieczonej papryki znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja. Jest dość minimalistyczna, jednak absolutnie przepyszna, o ile oczywiście lubicie tego typu połączenia. Dobrze sprawdzi się jako przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem, np. bagietką. Możecie też przygotować do niej chrupiące grzanki.
Przepis na sałatkę z pieczonej papryki
bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
SAŁATKA Z PIECZONEJ PAPRYKI
(HISZPANIA)
(HISZPANIA)
Składniki:
- 6 papryk (mogą być różnych kolorów)
- 4 jajka, ugotowane na twardo
- 12 anchois
- 3 łyżki oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- dressing: 1-2 łyżki octu z czerwonego wina, 4 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku
Papryki kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy skórką do góry na blasze. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez około 30-40 minut (aż skórka na papryce pomarszczy się i ściemnieje). Papryki obieramy ze skórki, kroimy w podłużne paski. Jajka kroimy w ćwiartki, anchois w mniejsze kawałki. W misce umieszczamy papryki, jajka, anchois, dodajemy oliwki, posiekaną natkę. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy do połączenia. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
*Grumkowie znaleźli ten przepis w książce „Smaki Hiszpanii” wyd. Paragon. Jak się okazało i ja mam ten przepis w swoich zbiorach w książeczce „Kuchnia Hiszpańska” wyd. Olesiejuk.
Czas przygotowania: 40 minut.
6 komentarzy
Wygląda cudownie!
Przepyszne zdjęcia Malwinko. Sałatka zapowiada się znakomicie.:)
Pozdrowienia
Wygląda super i na pewno tak smakuje!
ajajaj! Jak śródziemnomorsko, samo zdrowie!!
Ja uwielbiam anchois, ze słodką papryką musi się komponować znakomicie. Zapraszam do dodania do akcji psiankowatej 😉
super !