Kurczak z papryką i ziołami

przez Malwina
Kurczak z papryką i ziołami


Potrawka z kurczaka, papryki i ziół to aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa. Ja podałam je ze świeżą bagietką, ale dobrze będzie się komponować także z ryżem lub ziemniakami. 
Kurczak z papryką przepis

KURCZAK Z PAPRYKĄ I ZIOŁAMI


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 udka z kurczaka lub inne elementy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże papryki, pokrojone w podłużne paski
  • 2 duże pomidory, obrane ze skórki i posiekane (500 g)
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 1 szklanka wody
  • 1 listek laurowy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
Udka przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy cebulę, smażymy od czasu do czasu mieszając, przed 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i paprykę, smażymy kolejne 4 minuty. Kurczaka wkładamy z powrotem na patelnię, dodajemy pomidory, wodę, listek laurowy, połowę posiekanej natki. Przykrywamy i gotujemy przez około 35-40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. W połowie gotowania warto odwrócić mięso na drugą stronę. Pod koniec całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody, ryżem, pieczywem. Przed podaniem posypujemy potrawkę pozostałą natką pietruszki. 

    Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

    5 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    5 komentarzy

    JustInka 28/10/2013 - 11:40 am

    kradnę! Piękne danie i już wiem że tatuś mój się w nim zakocha!

    Odpowiedz
    Malwinka 28/10/2013 - 11:43 am

    Piękne, kolorowe danie!

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 28/10/2013 - 2:42 pm

    pyszny obiad:)

    Odpowiedz
    Maggie 29/10/2013 - 12:04 pm

    Kurczak kurczakiem, ale ta papryka! Cos mi sie zdaje, ze nawet bez mieska byloby pysznie.

    Odpowiedz
    Magda C. 30/10/2013 - 1:22 pm

    Mmm… jakie smaczne i kolorowe połączenie moich dwóch ukochanych składników 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies