Potrawka z kurczaka, papryki i ziół to aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa. Ja podałam je ze świeżą bagietką, ale dobrze będzie się komponować także z ryżem lub ziemniakami.
Polecam Wam także przepis na szaszłyki drobiowe z papryką oraz roladki z papryką i mozzarellą.
KURCZAK Z PAPRYKĄ I ZIOŁAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 udka z kurczaka lub inne elementy
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże papryki, pokrojone w podłużne paski
- 2 duże pomidory, obrane ze skórki i posiekane (500 g)
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- pęczek natki pietruszki, posiekany
- 1 szklanka wody
- 1 listek laurowy
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Udka przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy cebulę, smażymy od czasu do czasu mieszając, przed 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i paprykę, smażymy kolejne 4 minuty. Kurczaka wkładamy z powrotem na patelnię, dodajemy pomidory, wodę, listek laurowy, połowę posiekanej natki. Przykrywamy i gotujemy przez około 35-40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. W połowie gotowania warto odwrócić mięso na drugą stronę. Pod koniec całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody, ryżem, pieczywem. Przed podaniem posypujemy potrawkę pozostałą natką pietruszki.
Całkowity czas przygotowania: 50 minut.
5 komentarzy
kradnę! Piękne danie i już wiem że tatuś mój się w nim zakocha!
Piękne, kolorowe danie!
pyszny obiad:)
Kurczak kurczakiem, ale ta papryka! Cos mi sie zdaje, ze nawet bez mieska byloby pysznie.
Mmm… jakie smaczne i kolorowe połączenie moich dwóch ukochanych składników 🙂