Hiszpańskie szaszłyki

przez Malwina
Hiszpańskie kebaby
Hiszpańskie szaszłyki 

Pinchos morunos to popularne w Hiszpanii kebaby o arabskich korzeniach. Słowo pincho może się odnosić zarówno do szaszłyków, jak i małych kanapek przebitych wykałaczką („pincho” to po hiszpańsku szpikulec, z kolei „pinachar” znaczy przekłuwać, przebijać). Szaszłyki można przygotować z jagnięciny, wołowiny, baraniny a także drobiu. Przepis, który dziś Wam prezentuję, jest moją wariacją na temat pinchos morunos.

Przepis na hiszpańskie szaszłyki bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Szaszłyki hiszpańskie

HISZPAŃSKIE SZASZŁYKI


Składniki (na 3 porcje):

  • 3 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • marynata: 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonej kolendry, 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki suszonego oregano
  • zielona i czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w grubszą kostkę
  • patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Łączymy składniki marynaty. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed grillowaniem. Nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki. Grillujemy z obu stron (ewentualnie smażymy na patelni, pieczemy w piekarniku). Do szaszłyków podałam mojo rojo i lekki sos na bazie jogurtu oraz bób smażony z szynką serrano. 

Pinchos przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
1

Podobne posty:

7 komentarzy

Konczi i Szpileczka 12/08/2014 - 7:01 am

Wyglądają bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/08/2014 - 7:07 am

Cudowne! Uwielbiam takie szaszłyki prosto z grilla!

Odpowiedz
Stylowo i Zdrowo 12/08/2014 - 9:10 am

Wyglądają smakowicie, przy najbliższej okazji wypróbuję przepis

Odpowiedz
pieprznysmaczek 12/08/2014 - 4:31 pm

…i ta nazwa 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 13/08/2014 - 10:54 am

Takie proste do zrobienia, a na pewno mają bardzo ciekawy smak dzięki tej marynacie.

Odpowiedz
Magda C. 14/08/2014 - 7:53 pm

Aromatyczne… mniam!

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 9:54 am

Robiliśmy – bardzo dobre, ale szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą jednak wygrywają 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies