Hiszpańskie szaszłyki |
Pinchos morunos to popularne w Hiszpanii kebaby o arabskich korzeniach. Słowo pincho może się odnosić zarówno do szaszłyków, jak i małych kanapek przebitych wykałaczką („pincho” to po hiszpańsku szpikulec, z kolei „pinachar” znaczy przekłuwać, przebijać). Szaszłyki można przygotować z jagnięciny, wołowiny, baraniny a także drobiu. Przepis, który dziś Wam prezentuję, jest moją wariacją na temat pinchos morunos.
Przepis na hiszpańskie szaszłyki bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
HISZPAŃSKIE SZASZŁYKI
Składniki (na 3 porcje):
- 3 piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- marynata: 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonej kolendry, 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki suszonego oregano
- zielona i czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w grubszą kostkę
- patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Łączymy składniki marynaty. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed grillowaniem. Nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki. Grillujemy z obu stron (ewentualnie smażymy na patelni, pieczemy w piekarniku). Do szaszłyków podałam mojo rojo i lekki sos na bazie jogurtu oraz bób smażony z szynką serrano.
Czas przygotowania: 20 minut.
7 komentarzy
Wyglądają bardzo smacznie 🙂
Cudowne! Uwielbiam takie szaszłyki prosto z grilla!
Wyglądają smakowicie, przy najbliższej okazji wypróbuję przepis
…i ta nazwa 🙂
Takie proste do zrobienia, a na pewno mają bardzo ciekawy smak dzięki tej marynacie.
Aromatyczne… mniam!
Robiliśmy – bardzo dobre, ale szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą jednak wygrywają 🙂