Make bento, not war! #51 Bento z kuchnią hiszpańską

przez Malwina

Tak, jak zapowiadałam Wam w ubiegłym tygodniu, tym razem przyszła pora na lunchboxy pełne hiszpańskich przysmaków. W planach miałam jeszcze kilka innych potraw (m.in. empanadas, sos romesco), ale niestety nie wyrobiłam się czasowo. Przepis na sałatkę z pieczonej papryki, kebaby i naleśniki pojawią się już wkrótce na blogu. Przy okazji zapytanie do Was- czy chcielibyście, by na blogu pojawiła się nowa kategoria z przepisami hiszpańskimi?

PONIEDZIAŁEK 

Na śniadanie razowa coca (wypiek podobny do włoskiej pizzy) z chorizo, pomidorkami i oliwkami. Jako dodatek do niej mojo verde (sos na bazie zielonej papryki). Jako mała przekąska pomidorki koktajlowe.





CZWARTEK

Na śniadanie naleśniki (frixuelos, cienkie jak francuskie crepes, ciasto jest wzbogacone o dodatek alkoholu i skórkę otartą z cytrusów), dodatkowo owoce, domowa konfitura z renklod, serek mascarpone. 
Na drugi posiłek hiszpańskie kebaby oraz bób smażony z szynką serano i czosnkiem. Dodatkowo mojo rojo (pikantny sos z czerwonej papryki).Niestety pojemniczka z mojo zapomniałam dołożyć, gdy robiłam zdjęcia. 
Trzeci posiłek to te same kebaby, co w drugim posiłku i sałatka z bakłażana z pomidorowym winegretem. Do drugiego i trzeciego posiłku dodatkowo pieczywo.

PIĄTEK
Na śniadanie tortilla ziemniaczana z grillowaną cukinią. Dodatkowo mojo rojo oraz oliwki marynowane z czosnkiem i chili. I tu pojawił się mały problem. Ani ja, ani Połówek, nie zamknęliśmy małych pojemników. Na drugi dzień wszystko się wylało (na szczęście zawartość nie wyciekła na zewnątrz pojemnika). Bałagan w lunchboxie był ogromny. Cóż, zmarnowane oliwki i sos trzeba przeboleć.
Na drugi posiłek sałatka z pieczoną papryką oraz filecikami anchoisJako dodatek do sałatki ugrillowana pierś przyprawiona wędzoną papryką, oregano i tymiankiem, dodatkowo mojo verde, pomidorki oraz plasterki chorizo.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Anonimowy 11/08/2014 - 9:56 am

TAK! Bardzo chcemy kategorię z hiszpańskimi przepisami :))) Jest to moja ulubiona kuchnia zaraz po włoskiej i tradycyjnej polskiej. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 11/08/2014 - 7:38 pm

Postaram się w przyszłym tygodniu stworzyć taką kategorię. Póki co tonę w książkach, bo jestem w trakcie pisania kilku artykułów. Ale skoro jest taka potrzeba, to i oddzielny dział będzie 🙂 Uściski.

Odpowiedz
bentomonia 11/08/2014 - 4:41 pm

Bób z serano? To musiało być cudo 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/08/2014 - 7:37 pm

Jeden ze smaczniejszych elementów bento wg Połówka 🙂

Odpowiedz
Anit 11/08/2014 - 5:24 pm

Bardzo motywujące 🙂 W szczególności przy zmianie pracy, gdzie jednak takie posiłki będą koniecznością! Dziękować za natchnienie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/08/2014 - 7:09 am

Przepyszne zestawy i mnogość pomysłów! TO LUBIĘ!

Odpowiedz
Martynosia 12/08/2014 - 9:19 am

Jak zwykle cudowne lunchboxy 🙂
PS. Pewnie ze cchemy kategorie hiszpanska 😉

Odpowiedz
Anonimowy 17/08/2014 - 9:06 am

Oczywiście, że chcę dział hiszpański 🙂 lunchboxy boskie, dzięki za super pomysły. Buziaki Beata J

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 6:11 am

Nowa kategoria z przepisami hiszpańskimi już na blogu 🙂

Odpowiedz
justyna_mojemenu 22/08/2014 - 5:57 am

czy można prosić o nazwę pojemnika z podziałką na ukos i okragłym zagłebieniem na sos w środku?

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 6:11 am

To pojemnik sałatkowy marki sistema. W przyszły wtorek będę wrzucać jego recenzję na bloga. Możesz go dostać w sklepach stacjonarnych.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies