Stir-fry z wołowiną |
Obiad w 15 minut? Nic trudnego! Dania typu stir-fry są idealnym rozwiązaniem w zabiegany dzień. Wystarczy wszystko posiekać i szybko usmażyć na patelni lub w woku. Tym razem mam dla Was makaron smażony z wołowiną. Do tego kilka warzyw, które zapewne znajdziecie w swoich lodówkach i mamy fajne i pożywne danie w azjatyckim klimacie. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką.
Przepis na stir-fry z wołowiną bierze udział w akcji Shinju- Paprykujemy.
STIR-FRY Z WOŁOWINĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g wołowiny (u mnie rostbef)
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- 4 większe cebulki z dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki sosu chili
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- około 160-200 g makaronu do dań z woka
Przygotowanie:
Oczyszczoną wołowinę kroimy w cieniutkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, siekamy w podłużne paski. Obrane marchewki kroimy w słupki. Cebulki kroimy w ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na sicie (możecie go lekko skropić olejem sezamowym).
Na patelnię lub do woka wlewamy olej (ja użyłam aromatyzowanego oleju z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej). Wrzucamy mięso, smażymy przez 2-3 minuty, aż ładnie się zrumieni. Nie można smażyć mięsa zbyt długo, bo zrobi się twarde. Odkładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy marchewki, paprykę i cebulki, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Dokładamy makaron, mięso, sos rybny, sojowy i chili, mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Nakładamy na talerze i podajemy.
*danie możecie wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. pieczarek, małych kolb kukurydzy marynowanych w zalewie, groszku cukrowego itp.
Czas przygotowania: 15 minut.
12 komentarzy
Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
Zapowiada się bardzo smacznie, koniecznie wypróbuję. Przyciągnęły mnie piękne zdjęcia – proste, nieprzekombinowane i świetny pomysł z gazą…chyba wypożyczę go w przyszłości :). Pozdrawiam
Wygląda pysznie, też często robię tego typu stir-fry. Zawsze się sprawdza 🙂 I jest to też niezawodny sposób na pozbycie się resztek z lodówki 😀
wygląda smakowicie:)
Wygląda to mega smakowicie 🙂
Wygląda zacnie! Ja ostatnio przygotowałam noogle z karmelizowaną cebulą i figami. Równie szybkie i smakowite. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.
Pięknie wygląda! Muszę w końcu przygotować strir-fry!
Jeszcze tego typu dania ciągle przede mną 🙂
Zapowiada się pysznie, ale te cebulki to dymki jak w liście składników czy szalotki jak w przepisie?
Chodzi oczywiście o cebulki dymki.
Zrobiłam coś podobnego dzisiaj do bento. wyszło bardzo smaczne i co najważniejsze to mega szybkie danie. Na pewno będzie częstym gościem na moim talerzu 🙂
Miło mi to słyszeć. To właśnie za szybkość wykonania tak bardzo lubię dania typu stir-fry.