Sałatka z kurczakiem, makaronem i sosem z orzeszków ziemnych

przez Malwina

W ramach akcji Kuchnia Chińska wraz z Maggie przygotowałyśmy prostą i szybką sałatkę na bazie kurczaka i makaronu. Bardzo lubię azjatyckie sałatki, zawsze odnajduję w nich jakieś nowe, intrygujące zestawienie. Jeśli jesteście miłośnikami masła orzechowego, to na pewno i Wam przypadnie ona do gustu. Na pierwszy rzut oka zestawienie składników może wydawać się nieco mdłe w smaku, jednak to własnie orzechowy sos z chili nadaje sałatce wyrazistości. I do tego chrupiące kawałki orzeszków, czego chcieć więcej?

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MAKARONEM I SOSEM Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese food made easy]

  • 250 g pierś z kurczaka (w oryginale 500 g)
  • 120 g makaronu do dań chińskich
  • garść orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni (w oryginale orzechy nerkowca)
  • dressing: łyżka oleju arachidowego, 2 małe szalotki (drobno posiekane), 3 łyżki masła orzechowego, 1 średnie chili (pozbawione pestek i drobno posiekane), 6 łyżek bulionu warzywnego, 3 łyżki wody
  • 1 średnie chili, pokrojone w plasterki
  • pół długiego ogórka, pozbawionego pestek, pokrojonego na plasterki
  • garść kiełków fasoli
  • garść natki kolendry, posiekanej
  • 1 cebule dymka, posiekana
Pierś gotujemy przez około 10-15 minut. Studzimy, dłońmi dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Przelewamy do wodą, kropimy sosem sojowym i olejem sezamowym. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szalotki i chili przez 1-2 minuty. Dodajemy masło orzechowe, smażymy kilka sekund. Wlewamy bulion i wodę (uważamy, będzie pryskać), mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę wody. 
Mięso łączymy z makaronem, ogórkiem, kiełkami, natką, dymką i chili. Polewamy ciepłym sosem i posypujemy orzeszkami. Sałatka dobrze smakuje także na zimno. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Fuchsia 15/06/2012 - 10:02 am

Uwielbiam wytrawne dania z orzechami, więc od razu dodałam przepis do zakładek! Super

Odpowiedz
patitolubi 15/06/2012 - 10:13 am

Wygląda pysznie!

Pozdrawiam
Pati

Odpowiedz
Maggie 15/06/2012 - 10:35 am

O tak, zgadzam sie, ze ten sos jest wybitnie pyszny i to wlasnie on nadaje salatce charakter 🙂 Pieknie u ciebie wyglada!

Odpowiedz
Bon Appetit! 15/06/2012 - 10:36 am

Ale zgłodniałam!

Odpowiedz
Bee 15/06/2012 - 10:41 am

Jako fanka masła orzechowego(szczególnie w daniach wytrawnych) muszę wypróbować koniecznie! ;D

Odpowiedz
agattekh 15/06/2012 - 4:12 pm

Pysznie wygląda ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 15/06/2012 - 5:13 pm

uwielbiam takie lekkie sałatki!!!

Odpowiedz
Hania-Kasia 15/06/2012 - 6:13 pm

Super! Musiała być pyszna.

Odpowiedz
Kamila 15/06/2012 - 8:40 pm

Bardzo smakowity i ciekawy przepis 🙂

Odpowiedz
slyvvia 15/06/2012 - 9:15 pm

Świetne połączenie. Dzięki orzechom biorę przepis 😉

Odpowiedz
Madame Edith 16/06/2012 - 6:03 am

Twoja wersja wygląda nieco inaczej, ale podoba mi się nie mniej niż wersja Maggie 🙂
Raz jeszcze napiszę, że przepis jest bardzo apetyczny.

Miłego dnia!
Edith

Odpowiedz
Maja 16/06/2012 - 8:09 am

Jak pysznie wygląda to jedzonko 🙂 Gratuluję 🙂

Odpowiedz
iwona 16/06/2012 - 4:45 pm

wyglada bosko i smakuje pewnie jeszcze lepiej 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies