W ramach akcji Kuchnia Chińska wraz z Maggie przygotowałyśmy prostą i szybką sałatkę na bazie kurczaka i makaronu. Bardzo lubię azjatyckie sałatki, zawsze odnajduję w nich jakieś nowe, intrygujące zestawienie. Jeśli jesteście miłośnikami masła orzechowego, to na pewno i Wam przypadnie ona do gustu. Na pierwszy rzut oka zestawienie składników może wydawać się nieco mdłe w smaku, jednak to własnie orzechowy sos z chili nadaje sałatce wyrazistości. I do tego chrupiące kawałki orzeszków, czego chcieć więcej?
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MAKARONEM I SOSEM Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH (CHINY)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese food made easy]
- 250 g pierś z kurczaka (w oryginale 500 g)
- 120 g makaronu do dań chińskich
- garść orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni (w oryginale orzechy nerkowca)
- dressing: łyżka oleju arachidowego, 2 małe szalotki (drobno posiekane), 3 łyżki masła orzechowego, 1 średnie chili (pozbawione pestek i drobno posiekane), 6 łyżek bulionu warzywnego, 3 łyżki wody
- 1 średnie chili, pokrojone w plasterki
- pół długiego ogórka, pozbawionego pestek, pokrojonego na plasterki
- garść kiełków fasoli
- garść natki kolendry, posiekanej
- 1 cebule dymka, posiekana
Pierś gotujemy przez około 10-15 minut. Studzimy, dłońmi dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Przelewamy do wodą, kropimy sosem sojowym i olejem sezamowym. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szalotki i chili przez 1-2 minuty. Dodajemy masło orzechowe, smażymy kilka sekund. Wlewamy bulion i wodę (uważamy, będzie pryskać), mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę wody.
Mięso łączymy z makaronem, ogórkiem, kiełkami, natką, dymką i chili. Polewamy ciepłym sosem i posypujemy orzeszkami. Sałatka dobrze smakuje także na zimno.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
13 komentarzy
Uwielbiam wytrawne dania z orzechami, więc od razu dodałam przepis do zakładek! Super
Wygląda pysznie!
Pozdrawiam
Pati
O tak, zgadzam sie, ze ten sos jest wybitnie pyszny i to wlasnie on nadaje salatce charakter 🙂 Pieknie u ciebie wyglada!
Ale zgłodniałam!
Jako fanka masła orzechowego(szczególnie w daniach wytrawnych) muszę wypróbować koniecznie! ;D
Pysznie wygląda ta sałatka 🙂
uwielbiam takie lekkie sałatki!!!
Super! Musiała być pyszna.
Bardzo smakowity i ciekawy przepis 🙂
Świetne połączenie. Dzięki orzechom biorę przepis 😉
Twoja wersja wygląda nieco inaczej, ale podoba mi się nie mniej niż wersja Maggie 🙂
Raz jeszcze napiszę, że przepis jest bardzo apetyczny.
Miłego dnia!
Edith
Jak pysznie wygląda to jedzonko 🙂 Gratuluję 🙂
wyglada bosko i smakuje pewnie jeszcze lepiej 😉