Gulasz wołowy z papryką

przez Malwina

Gulasz z wołowiny i papryki
Gulasz wołowy z papryką

 

Węgierski gulasz wołowy z papryką to niezwykle aromatyczne i sycące danie. Idealne na chłodniejsze dni. Swój smak zawdzięcza słodkiej i pikantnej papryce, przesmażonej na oleju wraz z cebulą. Gulasz nie zagęszczałam ani nie zabielałam, zupełnie nie ma takiej potrzeby. Wystarczy podać go z kleksem kwaśnej śmietany, która zrównoważy jego smak. Razem ze mną węgierski gulasz przygotowały: Mirabelka, Shinju oraz Mopsik.

Przepis na gulasz wołowy z papryką bierze udział
Węgierski gulasz z wołowiny

 

GULASZ WOŁOWY Z PAPRYKĄ
(WĘGRY)

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 listki laurowe
  • pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duży mięsisty pomidor, obrany ze skórki i drobno posiekany (około 250-300 g)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja użyłam oleju, jeśli jednak macie pod ręką dobrej jakości smalec, użyjcie go). Wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron do zamknięcia włókien. Przekładamy je do garnka. Na patelnię dokładamy ponownie tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy ją do lekkiego zrumienienia. Następnie wsypujemy mieloną paprykę słodką i ostrą, smażymy krótko w oleju, mieszając z cebulą. Przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino, zagotowujemy, przelewamy do garnka. Do garnka dolewamy wodę (2-3 centymetry ponad mięso, dokładamy listki laurowe, szczyptę soli. Zagotowujemy. Mięso gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadać. Zajmie to około 1-2 godzin lub dłużej. Gdy mięso zmięknie, dodajemy pomidora, paprykę, kminek (jeśli używamy). Gotujemy dalej przez około 30 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z ziemniakami, kluskami lub pieczywem.
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wołowy z papryką

 

Czas przygotowania: 2 godziny.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

agnieszka 11/09/2014 - 10:39 am

Idealny, jesienny obiad 😉

Odpowiedz
Magda C. 11/09/2014 - 11:05 am

Pysznie wygląda ten gulasz 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 11/09/2014 - 1:42 pm

Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam wołowe gulasze:)

Odpowiedz
Justyna Żak 11/09/2014 - 8:10 pm

świetny pomysł:)

Odpowiedz
violet lila 12/09/2014 - 9:52 am

Takiego apetytu mi narobiłaś, że z samego rana pobiegłam po mięso wołowe i paprykę. Będę jadła! 😉

Odpowiedz
Anonimowy 22/11/2017 - 5:34 pm

Tylko najpierw ugotuj to wszystko….nie jedz na surowo 😁😁😁😁

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:05 pm

Bardzo ładnie podałaś ten gulasz!

Odpowiedz
Anonimowy 01/03/2015 - 11:15 am

Ja dzisiaj na niedzielny obiad robie Twój gulasz, już pieknie pachnie.

Odpowiedz
Anonimowy 25/08/2015 - 7:22 pm

A ja na porto… wyszło bombastycznie.

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2015 - 1:37 pm

Właśnie robię, zostało najgorsze… czekanie aż się ugotuje. Dodałam przypraw zgodnie z opisem i muszę przyznać, że pachnie bardzo apetycznie.

Odpowiedz
Magdalena Kozielewska 22/03/2016 - 8:15 am

Wlaśnie sie gotuje 🙂 pachnie pysznie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies