Indyk w sosie pomidorowym z jarmużem

przez Malwina
Indyk w sosie pomidorowym z jarmużem

Indyk z jarmużem to danie, które dobrze wpisze się w menu osób, które dbają o figurę lub trenują na siłowni. Potrawa zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie warto rezygnować z dodatku jarmużu w przepisie. To niezwykle zdrowe warzywo, bogate w aminokwasy, minerały i witaminy. Jarmuż zakupicie na większych stoiskach z warzywami lub w marketach (często widuję go w Realu). 

INDYK W SOSIE POMIDOROWYM Z JARMUŻEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 puszka pomidorów bez skóry, posiekanych (400 g)
  • 2 łyżki oliwek, posiekanych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 duże liście jarmużu, oddzielone od twardej łodygi i drobno posiekane
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy indyka, krótko obsmażamy do zamknięcia włókien mięsa i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, indyka, oliwki, dolewamy około 1/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Zdejmujemy przykrywkę, doprawiamy sos oregano, solą i pieprzem. Dokładamy jarmuż, podgrzewamy przez 2-3 minuty (lub dłużej, w zależności od preferencji). Podajemy z dodatkiem węglowodanów w postaci kaszy pęczak lub ryżu.
*jeśli wolicie pikantniejsze potrawy, dodajcie pół papryczki chili (pozbawionej pestek i posiekanej) na etapie smażenia cebuli

Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Anonimowy 10/09/2014 - 9:49 am

A oliwki zielone czy czarne? Fajny przepis:-)

Odpowiedz
Malwina 10/09/2014 - 9:50 am

Wedle upodobania 🙂 Ja dodałam czarne (są widoczne na zdjęciach).

Odpowiedz
Tosia 10/09/2014 - 9:52 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 11/09/2014 - 11:45 am

Bardzo smakowicie wygląda ten indyk 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:06 pm

Fajny przepis i super pomysł na obiad. Bardzo podobają mi się zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Unknown 03/02/2016 - 4:49 pm

Dzisiaj przygotowałam to danie. Jest bardzo smaczne i proste, dodałam tez trochę estragonu i już na talerzu świeże pomidory i paprykę. Bez kaszy świetne w diecie Paleo. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies