Indyk w sosie pomidorowym z jarmużem |
Indyk z jarmużem to danie, które dobrze wpisze się w menu osób, które dbają o figurę lub trenują na siłowni. Potrawa zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie warto rezygnować z dodatku jarmużu w przepisie. To niezwykle zdrowe warzywo, bogate w aminokwasy, minerały i witaminy. Jarmuż zakupicie na większych stoiskach z warzywami lub w marketach (często widuję go w Realu).
INDYK W SOSIE POMIDOROWYM Z JARMUŻEM
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 puszka pomidorów bez skóry, posiekanych (400 g)
- 2 łyżki oliwek, posiekanych
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 duże liście jarmużu, oddzielone od twardej łodygi i drobno posiekane
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy indyka, krótko obsmażamy do zamknięcia włókien mięsa i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, indyka, oliwki, dolewamy około 1/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Zdejmujemy przykrywkę, doprawiamy sos oregano, solą i pieprzem. Dokładamy jarmuż, podgrzewamy przez 2-3 minuty (lub dłużej, w zależności od preferencji). Podajemy z dodatkiem węglowodanów w postaci kaszy pęczak lub ryżu.
*jeśli wolicie pikantniejsze potrawy, dodajcie pół papryczki chili (pozbawionej pestek i posiekanej) na etapie smażenia cebuli
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
A oliwki zielone czy czarne? Fajny przepis:-)
Wedle upodobania 🙂 Ja dodałam czarne (są widoczne na zdjęciach).
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Bardzo smakowicie wygląda ten indyk 🙂
Fajny przepis i super pomysł na obiad. Bardzo podobają mi się zdjęcia 🙂
Dzisiaj przygotowałam to danie. Jest bardzo smaczne i proste, dodałam tez trochę estragonu i już na talerzu świeże pomidory i paprykę. Bez kaszy świetne w diecie Paleo. Pozdrawiam serdecznie