Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam makaron i mogłabym go jeść codziennie. Nie będę oryginalna, jeśli powiem, że ze wszystkich rodzajów najbardziej bliski mojemu sercu jest spaghetti. W lekkim sosie z pomidorami smakuje wyjątkowo dobrze.
Tym razem warzywa posiekałam w dość drobną kostkę, podobną do tej, jaką robi się, przygotowując salsę. Do tego świeże i suszone zioła, chili i spora ilość pieprzu. Powstał pyszny i aromatyczny sos, który jak się okazało, dobrze smakuje także podany na zimno. Z pewnością jeszcze nie raz to danie wyląduje w moim lunchboxie.
Spaghetti z cukinią
1 porcja ma 463 kcal (17 B, 78 W, 9 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 180 g makaronu spaghetti
- 1 średnia biała cebula
- 250 g młodej, nieprzerośniętej cukinii (żółtej i zielonej)
- Kawałek świeżej papryczki chili, posiekanej
- 250 g pomidorów malinowych (waga po obraniu ze skórki)
- 1 duży ząbek czosnku
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- 30 g oliwek z papryką, posiekanych
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 6 listków bazylii + do dekoracji
- 2 łyżeczki oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos.
- Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w drobną kostkę o boku około 8 mm. Pomidory również drobno kroimy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy cukinię i chili, smażymy 5 minut. Na patelnię przekładamy pomidory wraz z sokiem, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 3-4 minuty. Wsypujemy roztarte w palcach oregano, dodajemy koncentrat, ocet, oliwki i 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu. Gotujemy jeszcze chwilę do preferowanej miękkości cukinii. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy porwane listki bazylii, mieszamy. Jeśli używacie innej kwaśnej odmiany pomidorów, być może będzie potrzeba dodania odrobinę erytrolu.
- Na patelnię dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Spaghetti z cukinią nakładamy na talerze, posypujemy listkami bazylii. Makaron jest smaczny zarówno na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako sałatka. Można dodatkowo posypać je wiórkami grana padano.