Frittata z kozim serem i szpinakiem

przez Malwina
Frittata z kozim serem i szpinakiem
Frittata z kozim serem i szpinakiem

 

Frittata to gruby omlet, skrywający w środku przeróżne dodatki. Przygotowuje się go na specjalnej patelni, którą można później wstawić do piekarnika. Niestety takiej patelni jeszcze nie posiadam, dlatego frittatę robię w troszkę inny sposób, a mianowicie w naczyniu żaroodpornym. Czas pieczenia frittaty jest uzależniony od grubości masy jajecznej. Średnio zajmuje to od 20 do 30 minut, czasem nawet dłużej. Stopień ścięcia masy jajecznej najlepiej sprawdzić wbijając w środek omletu czubek ostrego noża.Taki omlet jest smaczny zarówno na ciepło, jak i zimno. Z powodzeniem możecie zapakować go do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy albo szkoły. Do tego dobre pieczywo i macie fajne drugie śniadanie.

Omlet z kozim serem i szpinakiem

 

FRITTATA Z KOZIM SEREM I SZPINAKIEM
Śniadanie Mistrzów #234


Składniki (na 1 porcję):

  • 4 jajka
  • sól do smaku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • garść młodych liści szpinaku
  • 70 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera koziego w roladce
  • listki bazylii
  • pieczywo do podania
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Doprawiamy do smaku solą. Cebulę siekamy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 10 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, krótko przesmażamy. Zawartość patelni lekko studzimy. Szpinak drobno siekamy. Do jajek dodajemy cebulę i czosnek, szpinak, mieszamy. Formę do zapiekania lekko natłuszczamy masłem. Przelewamy do niej jajka, na wierzchu układamy połówki pomidorów. Lekko oprószamy je solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut lub do momentu, aż masa jajeczna będzie całkowicie ścięta (najlepiej sprawdzić to przy pomocy czubka noża). W połowie pieczenia na wierzchu układamy kawałki koziego sera. Frittatę wyjmujemy z naczynia (ja oddzielam jej boki od naczynia nożem i przy wykładaniu pomagam sobie szpatułką do ciasta), układamy na talerzu, dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Frittata przepis

 

Frittata do pracy
Frittata z kozim serem i szpinakiem

 

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Ela D. 18/10/2014 - 6:45 am

Wooow jakie kolorki…mega apetyczna!
Fajny pomysł na użycie naczynia żaroodpornego zamiast patelni 🙂 🙂
Pozdrawiamy!!!

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2014 - 9:01 am

Dziewczyny, poradźcie proszę, bo raczkuję 🙂 : nada się silikonowa forma do tarty? Pewnie więcej jajek trzeba wbić? Pozdrawiam :)))

Odpowiedz
Malwina 18/10/2014 - 9:21 am

Oczywiście, że się nada. Ilość jajek będziesz musiała zapewne zwiększyć (zależy, jak dużą masz formę).

Odpowiedz
Magda C. 18/10/2014 - 11:37 am

Cudowna frittata 🙂

Odpowiedz
Lisia kawiarenka 18/10/2014 - 6:54 pm

Frittata z ulubionymi dodatkami to zawsze dobry pomysł 🙂 Twoja wersja baardzo mi przypadła do gustu.

Odpowiedz
KaBu 20/10/2014 - 3:34 am

Wyglada rewelacyjnie. Dzieki 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 20/10/2014 - 8:03 am

Mi też strasznie brakuje takiej patelni, którą można włożyć do piekarnika. O dziwo w programach kulinarnych wszyscy je mają, ale w sklepie nigdzie takiej nie widziałam. Dlatego ja nauczyłam się ścinać frittatę podczas samego smażenia na patelni – pomagam sobie przykrywając ją pokrywką, dzięki czemu ścina się jednocześnie od spodu i od góry 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/10/2014 - 8:07 am

Ja raz trafiłam na taką patelnię w Tk Maxx. Oczywiście, jak zwykle nie mogłam się od razu zdecydować i gdy pojechałam po nią na drugi dzień już jej nie było. A pokrywki do patelni póki co brak (ostatnio mam spory rozmach, jeśli chodzi o tłuczenie szklanych przedmiotów).

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:08 am

Fantastyczna, jak malowana! I te kolory!
A co do patelni, to mnie też takiej brakuje :/

Odpowiedz
JustInka 20/10/2014 - 1:46 pm

Wygląda wspaniale! Te kolory czynią z niej prawdziwe dzieło sztuki! Nie wiem czy ser kozi by mi smakował, mleko kozie to jednak nei moje klimaty.

Odpowiedz
Karolina Sawulak 31/10/2014 - 2:46 pm

Hmm,ja mam zwykłą patelnię Tefal tylko ze zdejmowaną rączką. To była chyba seria Ingenio? W tej wkładam fritatę do piekarnika.
A pytanie mam o ser. Czy może być jakiś inny? Nie wiem jak smakuje kozi i musiałabym go specjalnie kupić do tej fritaty. Chyba,że będzie w zwykłym markecie.

Odpowiedz
Malwina 31/10/2014 - 2:56 pm

Karolino, akurat od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką nowej patelni, którą bezpiecznie mogę wsadzić do nagrzanego piekarnika, więc będę mogła sobie ułatwić robienie frittaty.
Jeśli chodzi o ser, to oczywiście możesz podmienić na inny. Dobrze sprawdzi się feta lub gorgonzola. Tę ostatnią dodaj na frittatę dopiero wtedy, kiedy będzie gotowa i podpiecz 1-2 minuty w piekarniku, aby się rozpuściła. Kozi ser kupisz w większości marketów. Ja najczęściej kupuję go w Auchanie (mam akurat market pod nosem). Skoro jeszcze go nie próbowałaś, to warto to nadrobić 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies