Papryki z ryżem, kurczakiem i chorizo

przez Malwina

To już ostatni przepis inspirowany kuchnią hiszpańską. Za chwilę odwiedzimy kolejny region. Jaki? Tego dowiecie się jeszcze dziś. Zachęcam do zaglądania na blog w poszukiwaniu nowych przepisów.

Tym razem mam dla Was pomysł na rodzinny obiad, czyli pieczone papryki z ryżem, kurczakiem i chorizo. Danie proste, pożywne i z sezonowych składników. Jeśli mają jeść je dzieci, to dostosujcie stopień ostrości do ich preferencji. Możecie wybrać łagodną odmianę chili lub pominąć ten składnik w przepisie. Postawcie też na łagodne chorizo.

Papryki z ryżem, kurczakiem i chorizo

1 porcja ma 493 kcal (28 B, 34 W, 26 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g ryżu długoziarnistego (u mnie jaśminowy)
  • 4 czerwone lub żółte papryki
  • 1 cebula
  • Kawałek papryczki chili, posiekanej
  • 200 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (najlepiej z nogi)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 100 g chorizo
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 130 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy, waga po odcieku
  • 40 g oliwek, drobno posiekanych
  • Pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 80 g sera cheddar
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy al dente, spulchniamy, studzimy. Najlepiej wykorzystać ryż z poprzedniego dnia.
  2. Ścinamy czapeczki od papryk i odkładamy na bok. Papryki oczyszczamy w środku małym nożykiem.
  3. Cebulę drobno siekamy, chorizo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty. Dodajemy chili, mięso i czosnek. Smażymy około 5 minut, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy kiełbasę, przesmażamy.
  4. Na patelnię wsypujemy ryż, dokładamy koncentrat, ciecierzycę, oliwki, paprykę wędzoną i tymianek. Mieszamy dokładnie i smażymy 3 minuty. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Farsz przekładamy do papryk, przykrywamy ściętymi wcześniej czapeczkami. Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego wodę na wysokość około 4 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni (grzałka góra–dół) około 40 minut do miękkości papryk. Ostrożnie ściągamy czapeczki, wierzch posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na ciepło.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Papryki najlepiej odgrzewać w naczyniu z pokrywką. Jeśli planujecie jeść je później, nie posypujcie ich serem. Dodajcie go w trakcie odgrzewania.

1 komentarz
1

Podobne posty:

1 komentarz

Bartek 24/09/2021 - 12:00 pm

O tak, faszerowana papryka najlepsza na świecie! Jeden z powodów, dla których uwielbiam jesień. Będzie pichcone 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies