Pilaw z grzybami

przez Malwina

Zaczynamy kolejną kulinarną podróż. Z Półwyspu Iberyjskiego przeskakujemy dość daleko, bo aż na Kaukaz. Nie mam aż tak dużej wiedzy o kuchni tego regionu, dlatego w głównej mierze moje przepisy będą bazować na recepturach z książek kucharskich i stron internetowych.

Zaczynamy od bardzo prostego pilawu z dodatkiem grzybów i kminu rzymskiego (nie mylcie, proszę, z kminkiem). Przepis ten mam od mojej znajomej, która ma rodzinę w Gruzji. Przyznam, że na początku połączenie kminu i grzybów było dla mnie mocno intrygujące, ale efekt końcowy rozwiał wszystkie wątpliwości. To było absolutnie przepyszne danie! Jeśli macie ochotę, pod koniec gotowania dodajcie do pilawu czubatą łychę masła. Będzie jeszcze smaczniej.

Pilaw z grzybami

1 porcja ma 292 kcal (9 B, 44 W, 9 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula
  • 400 g grzybów (u mnie brązowe pieczarki i boczniaki)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 g ryżu o okrągłych ziarnach
  • 400-500 ml bardzo ciepłej wody lub wywaru z warzyw
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka oleju (15 g) lub 15 g klarowanego masła
  • Posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, grzyby w plasterki, czosnek drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy grzyby, smażymy na większym ogniu około 5–7 minut. Dokładamy ryż i czosnek, przesmażamy.
  3. Wlewamy gorącą wodę (zaczynamy od 400 ml), gotujemy na małym ogniu, często mieszając drewnianą łopatką, aż ryż będzie miękki, a potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię (ważne, by była ciepła!).
  4. Pod koniec dodajemy kmin, sól do smaku. Pilaw nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
2 komentarze
0

2 komentarze

Anna 01/10/2021 - 10:55 am

Czy ryż przesmażamy?

Odpowiedz
Malwina 01/10/2021 - 11:03 am

Tak, przesmażamy go razem z czosnkiem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies