Jajka zapiekane z grzybami

przez Malwina

Jakie to było pyszne! Aromatyczne grzyby, wiejskie jajko i zioła. Nie ma szans, aby w tym zestawie coś nie zagrało. Postawiłam na kurki, brązowe pieczarki i boczniaki (czyli to, co zapracowany mieszczuch może mieć w lodówce). Muszę przyznać, że to było wyjątkowo smaczne śniadanie. Rydze w tym zestawie byłyby absolutnie rozkoszne!

Inspiracją do tego posiłku był przepis z książki „Kaukasis” Olii Herclules. Wypróbujcie, bo naprawdę warto.

Jajka zapiekane z grzybami

1 porcja ma 217 kcal (11 B, 10 W, 14 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duża biała cebula
  • 85 g kurek
  • 120 g boczniaków
  • 120 g brązowych pieczarek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • Posiekana zielenina do posypania
  • 20 g masła klarowanego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra–dół). Cebulę siekamy w piórka, grzyby oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dodajemy kurki i boczniaki, smażymy na większym ogniu 8 minut. Grzyby mają się smażyć, nie dusić. Dodajemy pieczarki, smażymy do miękkości grzybów kolejne 5 minut. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Zawartość patelni przekładamy do 2 małych naczyń żaroodpornych, do każdego wbijamy jajo i oprószamy solą. Pieczemy 10–15 minut do preferowanego ścięcia żółtek. Podajemy od razu po przygotowaniu, posypane zieleniną, np. natką pietruszki, kolendrą, estragonem. Danie najlepiej smakuje ze świeżym chlebem na zakwasie.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies