Tarta z pieczarkami i ricottą

przez Malwina
Tematem przewodnim dzisiejszego wspólnego gotwania są wytrawne tarty. Moja powstała pod wpływem zawartości lodówki, mianowicie ciasta francuskiego i ricotty, których data ważności zbliżała się ku końcowi. Efekt końcowy okazał się bardzo smaczny. 
Zapraszam Was także do zapoznania się z innymi wariacjami na temat wytrawnych tart do MaggieMirabelkiMopsikaChantel i Bartoldzika. 

TARTA Z PIECZARKAMI I RICOTTĄ

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g ricotty
  • 2 nieduże jajka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g małych pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • 1 żółtko do posmarowania brzegów
Igiełki rozmarynu drobno siekamy. Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Doprawiamy pieprzem, odrobiną soli, mieszamy z rozmarynem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy płat ciasta, podwijamy brzegi, ciasto smarujemy masą z ricotty, układamy na niej pieczarki. Ranty smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną zimnej wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej 15 minut.

Czas przygotowania: 30 minut

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Maggie 01/12/2012 - 6:23 pm

Te pieczarki, ulozone w rownych, karnych rzadkach, dodaja jej uroku!

Odpowiedz
Wegan Nerd 01/12/2012 - 6:41 pm

piękne! takie pieczarki to ja uwielbiam

Odpowiedz
Mirabelka 01/12/2012 - 6:50 pm

Nigdy nie myślałam, że pieczarki mogą wyglądać dekoracyjnie… aż do tego momentu, gdy zobaczyłam Twoją tartę 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 01/12/2012 - 7:18 pm

Tarty z pieczarkami jeszcze nie robiłam, ba na cieście francuskim także, chyba wykombinuję coś na bazie Twojego przepisu. Tak jak pisze Mirabelka, pieczarki wyglądają super w Twojej tarcie.

Odpowiedz
pasjonatka 01/12/2012 - 8:24 pm

kocham ricotte *.*

i se pieczarki prawie jak wisienki na torcie 😀

Odpowiedz
Bjedrona 01/12/2012 - 9:26 pm

Pięknie wygląda, tak bardzo starannie, pewnie przez to ułożenie pieczarek

Odpowiedz
Nemi 01/12/2012 - 9:43 pm

Pomysłowe!:)

Odpowiedz
Antenka 01/12/2012 - 10:48 pm

mmmmm jak apetycznie:) pycha ta tarta!

Odpowiedz
Kamciss 01/12/2012 - 10:59 pm

Szybka i przyjemna, super 🙂

Odpowiedz
Arnika 02/12/2012 - 9:49 am

PIĘKNA!I na pewno pyyyszna!:)

Odpowiedz
Mała kuchareczka 02/12/2012 - 10:08 am

jaka fajnie cieniutka 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 04/12/2012 - 9:42 am

Wygląda pięknie, można by z niej zrobić magnes na lodówkę i człowiek robiłby się głodny jeszcze przed jej otwarciem 😉

Odpowiedz
Magducha 09/02/2015 - 7:08 pm

My zrobiliśmy wersję dodatkowo z chorizo (ja jestem wyjątkowo mięsnym typem ;)). Pięknie się podpiekło i zrobiło cudonie chrupiące. Pycha 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies