Jajecznica z kurkami

przez Malwina
Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami
Jeśli po kolejnym grzybobraniu wróciliście z choćby małą garstką kurek, to koniecznie przygotujecie sobie jajecznicę z ich dodatkiem. Obowiązkowo smażoną na maśle, z cebulą i świeżymi ziołami. Ja czasem do jajecznicy dodaję odrobinę kremówki lub mleka, dzięki czemu jest bardziej delikatna i kremowa. Jeśli chodzi o zioła, to wybierzcie swój ulubiony zestaw. Najczęściej do takiej jajecznicy dodaję posiekane listki szałwii i niewielką ilość natki pietruszki, ewentualnie szczypiorek, jeśli mam go w lodówce.

Jajecznica z kurckami przepis

 

JAJECZNICA Z KURKAMI
Śniadanie Mistrzów #215


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 nieduża cebula
  • 1 szklanka kurek, oczyszczonych
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kremówki 30% lub mleka (opcjonalnie)
  • 6 listków świeżej szałwii, posiekanych
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • do podania: świeże pieczywo
Przygotowanie:
Większe grzybki kroimy w plastry, mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, smażymy 3-4 minuty, następnie wrzucamy kurki, smażymy przez około 5-7 minut, aż będą miękkie. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy kremówkę lub mleko (jeśli używamy), sól, pieprz do smaku. Na patelnie wylewamy zawartość miseczki, smażymy do preferowanego ścięcia jajek. Pod koniec dodajemy szałwię i natkę pietruszki, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa.*do jajecznicy możecie dodać inne ulubione zioła. Dobrze skomponuje się tu także drobno posiekany szczypiorek.

 

Jak długo smażyć kurki
Jajecznica z kurkami

 

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Zuzanna Ploch 12/09/2014 - 7:41 am

W sezonie kurkowym dla mnie taka jajecznica jest obowiązkowa – u mnie ze szczypiorkiem i czasem boczkiem:)

Odpowiedz
Dawid Buchwald 12/09/2014 - 8:58 am

Wygląda przepysznie! Czy masz jakiś dobry sposób na czyszczenie kurek? Mnie zawsze odstrasza perspektywa skrzypiącego w zębach piasku – ale to pewnie przez to, że źle myję grzyby…

Odpowiedz
Malwina 12/09/2014 - 11:17 am

Moja Babcia zalewa je gorącą wodą z solą w misce i zostawia na kilka-kilkanaście minut. Piasek opada na dno miski. Ja przy tak małej ilości czyszczę je ręcznie i dokładnie myję w ciepłej wodzie.

Odpowiedz
Dawid Buchwald 12/09/2014 - 5:42 pm

Dziękuję bardzo za radę, muszę tego spróbować!

Odpowiedz
Magda C. 12/09/2014 - 9:46 am

Moja ulubiona, mniam 🙂

Odpowiedz
Tadeusz Gwiaździński 12/09/2014 - 10:40 am

Mieliśmy wczoraj na śniadanie 🙂

Odpowiedz
karolina li 12/09/2014 - 3:42 pm

mmmmmmmmmmm ale bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:05 pm

Bardzo lubię jajecznicę z kurkami. Slicznie podana 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/09/2015 - 7:41 pm

wyglada pysznie. uwielbiam kurki…niesety w USA sa malo popularne. piekne zdjecia!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies