Czerwona kapusta zasmażana |
Składniki:
- 800 g czerwonej kapusty (pół dużej główki)
- 1 listek laurowy
- 1 kwaskowate jabłko
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżeczki płynnego miodu (użyłam gryczanego)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżeczki mąki pszennej
Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, owoc trzemy na tarce na dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub masło), wrzucamy drobno posiekaną cebulę, smażymy przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Dodajemy mąkę pszenną, smażymy mieszając, aż nabierze złotego koloru. Z kapusty odlewamy odrobinę płynu i wlewamy go na patelnię. Zawartość patelni przelewamy do kapusty i dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy octem balsamicznym, miodem, solą oraz pierzem. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Kapusta jest smaczniejsza kolejnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Kapustę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do kilku dni.
Czas przygotowania: 40 minut.
22 komentarze
świetna do obiadu:)
jedna z ulubionych surówek
Ja już nie pamiętam kiedy tę kapustę jadłam ostatni raz, a kojarzy mi się z dzieciństwem. Piękny kolor ma! 🙂
Zrobiłam dziś surówkę i niestety nam nie zasmakowała. Dość specyficzny smak. Pewnie kwestia gustu. Pozdrawiam.
Czerwona kapusta jest dość specyficznym warzywem. Przyznam, że sama dopiero chyba rok czy dwa lata temu się do niej przekonałam. Widocznie zasmażana kapusta na słodko- kwaśno to nie Wasze smaki. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zrobiłam dzisiaj tę kapustę do polędwiczek wieprzowych. Poezja :))))) Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
Kapustę czerwoną bardzo lubię .Właśnie słodko kwaśny smak z jabłkiem ,rodzynkami i czerwonym winem bardzo mi podchodzi .Nauczyłam się ją jeść na ciepło w Niemczech .Wcześniej w Polsce kisiłam ją z porem na zimę lub podawałam jako surówkę sparzoną gorącą wodą przed użyciem i doprawioną musztardą i olejem ,oczywiście ,pieprz ,sól .I dokładnie trzeba wygnieść aby zmiękła .Pozdrawiam smakoszy kapusty czerwonej ,jest pełna witamin .
Czy ta kapustka będzie pasowała do ziemniaczków i pulpetów w sosie własnym?
Oczywiście.
Zrobilam bez maki i jablka (nie mialam w domu) za to z marchewka, cebuleprzesmazylam na masle i miodzie, przyprawilam sola, pieprzem, gozdzikiem, listkiem laurowym, piment, octem jablkowym i przyprawa African Dream – nie moglam przestac jesc;
Super
Dodałam jeszcze marchewkę, magę i mieszankę przypraw do kapusty. Wyszła super, dziękuję!
jak można dodać magi i jeszcze jakiś inny syf gotowy do kapusty.. przecież to chemia w dodatku ujednolicająca każdy składnik w ten sam smak.. bez sensu
Wykonałam wszystko zgodnie z przepisem i przyznam, że nie posmakował. Jadłam lepsze. Smak wydał mi się bardzo mdły. Dodałam dużo cytryny- trochę lepiej, jednak i tak smak jest taki sobie.
Pyszna!!!!!!!!! Miodzio
Ja pominęłam mąkę :)….wiadomo dodałam za to jagody goi i morwe biała suszona zamiast octu krem balsamiczny i wyszło bardzo fajnie 🙂 polecam 😉
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym i do tego kapustka ! Mniam wyszło rewelacyjne !
Pierwszy raz w życiu wyszła mi czerwona kapusta. Ale miód i mąkę pominęłam (dieta)😉
Pyszna, jako dodatek do pulpetów w sosie pomidorowym i pyz drożdżowych sprawiła się wyśmienicie.
Jedno zastrzeżenie – jak sie gotuje czerwona kapustę pod przykryciem to kipi. U nas wszyscy bardzo lubia, ale ja zawsze mam problem z doprawieniem. Nie mam octu balsamicznego tylko rodzynkowy I co dodać taki? Może wyjdzie jako taka?- Sylwia
Sylwio, kipi bo zapewne masz pokrywkę bez dziurki lub za duży ogień pod garnkiem. Niestety nie znam octu rodzynkowego, ani jego smaku, więc nie pomogę 🙁
dla nas pycha 🙂