Zupa dyniowa z pulpetami drobiowymi |
Po powrocie do domu, warto rozgrzać się miseczką pożywnej i aromatycznej zupy, np. dyniowego kremu z mięsną wkładką w postaci drobiowych pulpetów. Zupa zachwyca swoją piękna słoneczną barwą, której nadał jej dodatek dyniowego puree oraz żółtej pasty curry. Za sprawą tej ostatniej jest lekko pikantna, jednak nie przesadnie, smak ostrej pasty równoważy bowiem mleko kokosowe.
Tę zupę polecam przede wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Większość składników potrzebnych do jej przygotowania zakupicie w hipermarketach lub specjalnych sklepach z żywnością z różnych zakątków świata. Zdecydowanie warto odtworzyć ją we własnym domu.
ZUPA DYNIOWA Z PULPETAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g mleka kokosowego z puszki
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szalotka
- 1 lekko czubata łyżka żółtej pasty curry
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- jasny sos sojowy do smaku
- pulpety: 250 g mielonego mięsa z indyka, 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej, pół papryczki chili, 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 80 g makaronu ryżowego
- posiekana dymka i plasterki chili do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy pulpety: mięso umieszczamy w misce, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, posiekane chili i sos sojowy. Całość dokładnie wyrabiamy. Dłonie zwilżamy zimną wodą, formujemy małe pulpety i odkładamy na talerz lekko wysypany mąką.
W garnku (najlepiej szerokim) umieszczamy ciepły bulion, mleko kokosowe i puree z dyni. Zagotowujemy. Szalotkę siekamy w kostkę, rumienimy na niewielkiej ilość tłuszczu, dodajemy do zupy. Do zupy dodajemy także pastę curry, dokładnie mieszamy. Pulpety obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar. Mięsne kuleczki wrzucamy na gotującą się zupę. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i sojowym. Makaron nakładamy do dwóch misek, zalewamy zupą. Posypujemy dymką i chili i podajemy.
Uwagi:
Uwagi:
– do pulpetów możecie dodać 1 żółtko i niewielką ilość mąki owsianej (ewentualnie otrębów żytnich, bułki tartej), dzięki czemu będą bardziej delikatne i miękkie
Zupa dyniowa z pulpetami drobiowymi |
Czas przygotowania: 25 minut.
10 komentarzy
Piękny ma kolor ta zupka, no i na pewno jest smaczna. 🙂
Pulpeciki … oj jak ja je lubię:) … a tu jeszcze z dyniową zupa:)
Czy używając bulionu mamy na myśli kostkę rosołową, czy robiła Pani od podstaw?
Czy pisząc bulion warzywny miała Pani na myśli kostkę rosołową, czy robiony od podstaw ? To tyczy się wszystkich zup, które są u Pani na stronie, bo chce uzyskać podobny smak, a jednak kostka to opcja oszczędzająca czas.Pozdrawiam serdecznie
Pisząc bulion warzywny mam na myśli esencjonalny domowy wywar na bazie warzyw. Ja co jakiś czas robię taki bulion a potem mrożę go w woreczkach na lód (zajmuje mniej miejsca niż w plastikowych pojemnikach). Później mam gotową bazę go zup i gulaszy lub do risotto. Nie używam kostek rosołowych i innych podobnych "wynalazków".
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Mój facet, który nie przepada za dynią, nie lubi mleczka kokosowego a na pastę curry kręci nosem stwierdził, że to jedna z najlepszych zup na świecie 😉
a czy zamiast mięsnych pulpecików mozna zrobic klopsiki z ryby?
Oczywiście. Fajnie sprawdzą się tu np. klopsiki z dorsza.
Genialna 🙂 nie miałam jedynie pasty z trawy cytrynowej, ale zastapiłam ją skórką z cytryny