Zupa dyniowa z pulpetami drobiowymi

przez Malwina

Zupa dyniowa z klopsikami
Zupa dyniowa z pulpetami drobiowymi
Po powrocie do domu, warto rozgrzać się miseczką pożywnej i aromatycznej zupy, np. dyniowego kremu z mięsną wkładką w postaci drobiowych pulpetów. Zupa zachwyca swoją piękna słoneczną barwą, której nadał jej dodatek dyniowego puree oraz żółtej pasty curry. Za sprawą tej ostatniej jest lekko pikantna, jednak nie przesadnie, smak ostrej pasty równoważy bowiem mleko kokosowe. 

Tę zupę polecam przede wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Większość składników potrzebnych do jej przygotowania zakupicie w hipermarketach lub specjalnych sklepach z żywnością z różnych zakątków świata. Zdecydowanie warto odtworzyć ją we własnym domu.
Pikantna zupa z klopsikami

ZUPA DYNIOWA Z PULPETAMI

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g mleka kokosowego z puszki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szalotka
  • 1 lekko czubata łyżka żółtej pasty curry
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • jasny sos sojowy do smaku
  • pulpety: 250 g mielonego mięsa z indyka, 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej, pół papryczki chili, 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 80 g makaronu ryżowego
  • posiekana dymka i plasterki chili do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy pulpety: mięso umieszczamy w misce, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, posiekane chili i sos sojowy. Całość dokładnie wyrabiamy. Dłonie zwilżamy zimną wodą, formujemy małe pulpety i odkładamy na talerz lekko wysypany mąką. 
W garnku (najlepiej szerokim) umieszczamy ciepły bulion, mleko kokosowe i puree z dyni. Zagotowujemy. Szalotkę siekamy w kostkę, rumienimy na niewielkiej ilość tłuszczu, dodajemy do zupy. Do zupy dodajemy także pastę curry, dokładnie mieszamy. Pulpety obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar. Mięsne kuleczki wrzucamy na gotującą się zupę. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i sojowym. Makaron nakładamy do dwóch misek, zalewamy zupą. Posypujemy dymką i chili i podajemy.


Uwagi:

– do pulpetów możecie dodać 1 żółtko i niewielką ilość mąki owsianej (ewentualnie otrębów żytnich, bułki tartej), dzięki czemu będą bardziej delikatne i miękkie

Azjatycka zupa z klopsikami
Zupa dyniowa z pulpetami drobiowymi

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Majana 17/11/2014 - 5:19 pm

Piękny ma kolor ta zupka, no i na pewno jest smaczna. 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/11/2014 - 1:00 pm

Pulpeciki … oj jak ja je lubię:) … a tu jeszcze z dyniową zupa:)

Odpowiedz
Katarzyna Groszewska 21/09/2015 - 4:53 pm

Czy używając bulionu mamy na myśli kostkę rosołową, czy robiła Pani od podstaw?

Odpowiedz
Anonimowy 21/09/2015 - 4:54 pm

Czy pisząc bulion warzywny miała Pani na myśli kostkę rosołową, czy robiony od podstaw ? To tyczy się wszystkich zup, które są u Pani na stronie, bo chce uzyskać podobny smak, a jednak kostka to opcja oszczędzająca czas.Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Malwina 21/09/2015 - 5:28 pm

Pisząc bulion warzywny mam na myśli esencjonalny domowy wywar na bazie warzyw. Ja co jakiś czas robię taki bulion a potem mrożę go w woreczkach na lód (zajmuje mniej miejsca niż w plastikowych pojemnikach). Później mam gotową bazę go zup i gulaszy lub do risotto. Nie używam kostek rosołowych i innych podobnych "wynalazków".

Odpowiedz
Anonimowy 24/09/2015 - 12:53 pm

Dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/10/2015 - 1:15 pm

Mój facet, który nie przepada za dynią, nie lubi mleczka kokosowego a na pastę curry kręci nosem stwierdził, że to jedna z najlepszych zup na świecie 😉

Odpowiedz
Anonimowy 10/11/2015 - 9:26 pm

a czy zamiast mięsnych pulpecików mozna zrobic klopsiki z ryby?

Odpowiedz
Malwina 11/11/2015 - 10:47 am

Oczywiście. Fajnie sprawdzą się tu np. klopsiki z dorsza.

Odpowiedz
PeaceTheGreen 19/09/2016 - 7:36 am

Genialna 🙂 nie miałam jedynie pasty z trawy cytrynowej, ale zastapiłam ją skórką z cytryny

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies