Pieczona golonka z indyka

przez Malwina
Golonka z indyka z piekarnika
Pieczona golonka z indyka 
Jakiś czas temu Połówek przyniósł do domu sporą porcję golonek z indyka. Muszę przyznać, że sama nazwa troszkę mnie zdziwiła. O istnieniu golonek wieprzowych oczywiście wiedziałam, ale że są i golonki indycze? Jak zwał, tak zwał. Miałam fajną bazę do przygotowania niedzielnego obiadu.

Golonki zamarynowałam w przyprawach, dodatkowo wciskając pod skórę drobno posiekany czosnek i listki szałwii. Po obsmażeniu mięsa upiekłam je w piekarniku, najpierw pod pod przykryciem a później krótko bez, aby ładnie zrumienić skórkę. Podałam je na puree z ziemniaków z dodatkiem zasmażanych buraków, które ostatnio robię nadzwyczaj często. 
Golonka z indyka okazała się naprawdę fajnym produktem. Jej dużym plusem jest o połowę mniejsza zawartość tłuszczu, aniżeli w przypadku golonki wieprzowej. W planach mam jeszcze kilka dań z użyciem jej, m.in. golonkę duszoną z warzywami i kapuśniak na golonce. Jeśli lubicie mięso z indyka, to z pewnością już wkrótce znajdziecie na blogu kilka fajnych przepisów na wykorzystanie tego mięsa.
Pieczona golonka z indyka
PIECZONA GOLONKA Z INDYKA

Składniki (na 4 porcje):

Golonka z indyka z warzywami
  • 4 golonki z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 12-16 listków szałwii 
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól do smaku
  • kilka marchewek i czerwonych cebul
  • do podania: puree z ziemniaków, zasmażane buraki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone golonki nacieramy solą, majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Czosnek drobno siekamy i razem z szałwią wciskamy pod skórę na mięsie (jeśli listki szałwii są dość duże, posiekajcie je). Całość polewamy oliwą lub olejem i odstawiamy na całą noc lub dłużej do lodówki.

Mięso wyjmujmy z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem. Ocieplone w temperaturze pokojowej golonki krótko obsmażamy na patelni z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy obrane i pokrojone w marchewki oraz cebule. Naczynie przykrywamy (ja nie mam pokrywki, więc przykrywam je szczelnie folią aluminiową), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę i 15-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy dalej przez kilkanaście minut, aż skórka ładnie się zrumieni (jeśli po zdjęciu foli mięso jest ładnie zrumienione, wówczas nie ma potrzeby dopiekania go bez przykrycia). W trakcie pieczenia polewamy golonki wytopionym tłuszczem. 

Z czym podawać pieczone golonki z indyka? Najlepiej będą się komponować z ziemniakami, np. w formie pieczonych talarków lub puree ziemnieczanego oraz porcją warzyw w postaci ulubionej surówki. Ja golonki podałam na puree z ziemniaków z dodatkiem pieczonych warzyw oraz zasmażanych buraczków. Fajnie sprawdzi się także zasmażana kiszona kapusta.

Wypróbuj także przepis na 

Czas przygotowania: 2 godziny.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Justyna Żak 13/11/2014 - 8:28 pm

świetny pomysł, bardzo lubię mięso z indyka więc danie jak dla mnie:)

Odpowiedz
Magda C. 13/11/2014 - 8:46 pm

Prezentuje się pysznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 11:52 am

Podana w bardzo elegancki sposób i na pewno pyszna 🙂

Odpowiedz
JustInka 17/11/2014 - 11:56 am

Fajnie wygląda. Moja mama często takie robi. To smaczne i dużo zdrowsze danie, niż jej wieprzowa koleżanka.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/11/2014 - 6:52 pm

Nie spotkałam się z indyczą golonką, ale obiad mieliście smakowity:)

Odpowiedz
Joanna Ben Cherifa 12/02/2015 - 10:28 pm

Zrobiłam dzisiaj – naprawdę pyszne. Dziękuję za wspaniały przepis 🙂

Odpowiedz
Unknown 07/03/2015 - 6:58 pm

Już drugi raz robię golonkę z indyka według tego przepisu. Jest pyszna!

Odpowiedz
Malwina 08/03/2015 - 2:51 pm

Cieszę się, że smakuje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/07/2015 - 6:04 pm

zrobiona, smakowała, Mąż zadowolony, bedą powtórki

Odpowiedz
Anonimowy 16/07/2016 - 8:41 am

Właśnie robię golonki z kapustą i ziemniaczkami pieczona W piekarniku 😊

Odpowiedz
Maciej Adamczak 31/12/2016 - 2:14 pm

Właśnie robię, zapowiada się cudo

Odpowiedz
ミツクリザメ 19/01/2017 - 1:40 pm

I to jest to na co czekałem, szybko i co najważniejsze prosto. Pozdrawiam i dzięki.

Odpowiedz
elpromilo1 02/02/2017 - 8:11 am

Już 3 raz robię z tego przepisu. Rodzinka zadowolona. Cudna w smaku wychodzi. Pyszota:-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies