Pieczona golonka z indyka |
Składniki (na 4 porcje):
- 4 golonki z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 12-16 listków szałwii
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól do smaku
- kilka marchewek i czerwonych cebul
- do podania: puree z ziemniaków, zasmażane buraki
Mięso wyjmujmy z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem. Ocieplone w temperaturze pokojowej golonki krótko obsmażamy na patelni z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy obrane i pokrojone w marchewki oraz cebule. Naczynie przykrywamy (ja nie mam pokrywki, więc przykrywam je szczelnie folią aluminiową), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę i 15-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy dalej przez kilkanaście minut, aż skórka ładnie się zrumieni (jeśli po zdjęciu foli mięso jest ładnie zrumienione, wówczas nie ma potrzeby dopiekania go bez przykrycia). W trakcie pieczenia polewamy golonki wytopionym tłuszczem.
Czas przygotowania: 2 godziny.
13 komentarzy
świetny pomysł, bardzo lubię mięso z indyka więc danie jak dla mnie:)
Prezentuje się pysznie 🙂
Podana w bardzo elegancki sposób i na pewno pyszna 🙂
Fajnie wygląda. Moja mama często takie robi. To smaczne i dużo zdrowsze danie, niż jej wieprzowa koleżanka.
Nie spotkałam się z indyczą golonką, ale obiad mieliście smakowity:)
Zrobiłam dzisiaj – naprawdę pyszne. Dziękuję za wspaniały przepis 🙂
Już drugi raz robię golonkę z indyka według tego przepisu. Jest pyszna!
Cieszę się, że smakuje 🙂
zrobiona, smakowała, Mąż zadowolony, bedą powtórki
Właśnie robię golonki z kapustą i ziemniaczkami pieczona W piekarniku 😊
Właśnie robię, zapowiada się cudo
I to jest to na co czekałem, szybko i co najważniejsze prosto. Pozdrawiam i dzięki.
Już 3 raz robię z tego przepisu. Rodzinka zadowolona. Cudna w smaku wychodzi. Pyszota:-)