Do przygotowania tych zrazów namówiła mnie Ewelosa, za co serdecznie jej dziękuję. Wiem, że teraz potrawy z kuchni polskiej będą częściej gościły na moim stole i nie będą to już tylko tradycyjne schabowe. Zachwyca mnie minimalizm w postaci składników, przypraw i dodatków. Nasze babcie wiedziały, co dobre.
ZRAZY WIEPRZOWE BITE DUSZONE
Składniki (na 6 porcji):
- 70 dag schabu (lub szynki)
- 2-3 łyżki oleju
- mąka do oprószenia mięsa
- 1 cebula
- sól, pieprz
Mięso myjemy, kroimy w plastry. Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem i kształtujemy okrągły płat grubości około 1 cm. Oprószamy solą i mąką, smażymy krótko na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano. Przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy, aż ładnie się zrumieni. Cebulę dokładamy do mięsa, wlewamy tłuszcz ze smażenia. Podlewamy wodą lub rosołem (tyle, by zakryła mięso) i dusimy powoli pod przykryciem do miękkości. Zajmie to około 40-50 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, sos możecie doprawić także roztartym suszonym majerankiem. Podajemy z dodatkiem ugotowanej kaszy i ogórków kiszonych.
9 komentarzy
Malwinko cieszy mnie ogromnie iż zrazy przypadły do gustu 🙂
Nam też bardzo smakowały 🙂
serdecznie pozdrawiam
mm… niedzielny obiad.
w wydaniu perfect ;]
…z kaszą super…mniammm…i winko?…pozdrawiam!
moja babcia zawsze robi takie zrazy, gdy do niej przyjeżdżamy z rodzinką:) zdążyłam się stęsknić za nimi;(
pozdrawiam:*
fajne to mięsko, faceci daliby się pokrajać za taki rarytasik;)
No i jaki pyszny obiadek u Ciebie i z kaszą, zdrowo i smacznie:)
pozdrawiam.
i ulubiona kasza gryczana! pyszny obiad.
Połączenie idealne – mięsko, kasza i wino 🙂 I bardzo ładny talerz – ja ma podobny, ale kwadratowy 🙂
mój ulubiony zestaw!
dodaj do tego kiszonego ogórka i mam obiad na trzy dni 🙂