Zrazy wieprzowe bite duszone

przez Malwina

Do przygotowania tych zrazów namówiła mnie Ewelosa, za co serdecznie jej dziękuję. Wiem, że teraz potrawy z kuchni polskiej będą częściej gościły na moim stole i nie będą to już tylko tradycyjne schabowe. Zachwyca mnie minimalizm w postaci składników, przypraw i dodatków. Nasze babcie wiedziały, co dobre.
ZRAZY WIEPRZOWE BITE DUSZONE
Składniki (na 6 porcji):
  • 70 dag schabu (lub szynki)
  • 2-3 łyżki oleju 
  • mąka do oprószenia mięsa
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
Mięso myjemy, kroimy w  plastry. Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem i kształtujemy okrągły płat grubości około 1 cm. Oprószamy solą i mąką, smażymy krótko na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano. Przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy, aż ładnie się zrumieni. Cebulę dokładamy do mięsa, wlewamy tłuszcz ze smażenia. Podlewamy wodą lub rosołem (tyle, by zakryła mięso) i dusimy powoli pod przykryciem do miękkości. Zajmie to około 40-50 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, sos możecie doprawić także roztartym suszonym majerankiem. Podajemy z dodatkiem ugotowanej kaszy i ogórków kiszonych.  

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Ewelosa 07/11/2010 - 2:06 pm

Malwinko cieszy mnie ogromnie iż zrazy przypadły do gustu 🙂

Nam też bardzo smakowały 🙂

serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
Karmel-itka. 07/11/2010 - 3:47 pm

mm… niedzielny obiad.
w wydaniu perfect ;]

Odpowiedz
bastamb 07/11/2010 - 4:41 pm

…z kaszą super…mniammm…i winko?…pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 07/11/2010 - 5:14 pm

moja babcia zawsze robi takie zrazy, gdy do niej przyjeżdżamy z rodzinką:) zdążyłam się stęsknić za nimi;(
pozdrawiam:*

Odpowiedz
ilka_86 07/11/2010 - 6:13 pm

fajne to mięsko, faceci daliby się pokrajać za taki rarytasik;)

Odpowiedz
majana 07/11/2010 - 8:45 pm

No i jaki pyszny obiadek u Ciebie i z kaszą, zdrowo i smacznie:)
pozdrawiam.

Odpowiedz
asieja 08/11/2010 - 10:29 am

i ulubiona kasza gryczana! pyszny obiad.

Odpowiedz
Kuba 08/11/2010 - 2:27 pm

Połączenie idealne – mięsko, kasza i wino 🙂 I bardzo ładny talerz – ja ma podobny, ale kwadratowy 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 08/11/2010 - 5:46 pm

mój ulubiony zestaw!
dodaj do tego kiszonego ogórka i mam obiad na trzy dni 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies