Fasola z pikantnymi kiełbaskami

przez Malwina

FASOLA Z PIKANTNYMI KIEŁBASKAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska] 

  • puszka czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej (220 g)
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w grubszą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 
  • puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • chilli w proszku, sól, mielony kmin rzymski, słodka papryka, oregano do smaku
  • 300 g drobno pokrojonych pikantnych kiełbasek wołowych lub wieprzowych*
  • 2 pszenne tortille
Kiełbaski smażymy aż ładnie się przyrumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy czosnek i cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory i odsączoną fasolę. Przyprawiamy solą, chilli w proszku, kminem, oregano i słodką papryką. Gotujemy 5 minut, następnie dodajemy kiełbaski, przykrywamy patelnię i dusimy kolejne 5 minut.  Podajemy z dodatkiem pszennej tortilli.
*do przygotowania potrawy użyłam kiełbasy wołowej, którą Połówek kupił w sklepie kolonialnym. Zamiast niej do przygotowania dania można użyć pikantnej kiełbasy wieprzowej. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

GastroMonia 08/11/2010 - 5:41 pm

Lubię takie dania:)

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 08/11/2010 - 5:56 pm

Lubię takie dania 🙂 chętnie wypróbuję.

Odpowiedz
grazyna 08/11/2010 - 6:03 pm

Bez rozpisywania się -pyszne danie 🙂

Odpowiedz
EVE 08/11/2010 - 6:26 pm

meksykańskie klimaty, to coś co lubię!
dodałabym trochę więcej ostre papryki 🙂

Odpowiedz
Karolina 08/11/2010 - 6:30 pm

Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje 🙂

Odpowiedz
shinju 08/11/2010 - 6:45 pm

Smakowite 🙂 Ja bym wprawdzie dla siebie wyrzuciła te kiełbaski, ale pewnie i z nimi jest smaczne.

Odpowiedz
Toczka 08/11/2010 - 7:11 pm

O tak, to jest coś dla nas! Oboje z M. uwielbiamy kuchnię meksykańską. Zatem nie omieszkam wypróbować przepisu 😀

Odpowiedz
bastamb 08/11/2010 - 7:29 pm

Smakowicie wygląda …pozdrawiam Malwinko!

Odpowiedz
Anonimowy 08/11/2010 - 7:46 pm

uwielbiam takie dania!

Odpowiedz
Amber 08/11/2010 - 7:48 pm

Wcale nie uważam,że filozofia jest dla nudnych panów…
Fasolka bardzo jesienna,choć w Meksyku jada się pikantnie właśnie za względu na upały.
Jakie kiełbaski Dodałaś? Ja bym włożyła tam włoskie pikantne lub chorizo.

Odpowiedz
majana 08/11/2010 - 7:51 pm

Jakie smakowitości prezentujesz Malwinko!:)) Co do filozofów – wszystko zależy jaki to człowiek i o czym filozofuje ;))

Odpowiedz
Gosia 08/11/2010 - 8:52 pm

Fasolka faktycznie prezentuje się wyraziście.

Odpowiedz
Malwina 09/11/2010 - 4:10 am

Amber – robiłam tę fasolkę dwa razy, raz z chorizo, raz z kolei z kiełbaską wołową, która W. kupił w sklepie kolonialnym (mała i krótka podsuszana kiełbasa o intensywnym zapachu)

Odpowiedz
grumko 09/11/2010 - 5:11 am

Ja bym się skupił, ale nie mam kiedy;-)
Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Paula 09/11/2010 - 8:11 am

z kiełbaskami koniecznie muszę wypróbować!

Odpowiedz
magda k. 09/11/2010 - 8:49 am

rozgrzałabym się takim daniem, u mnie w domu z pewnością byli by zachwyceni 🙂

Odpowiedz
Emma 09/11/2010 - 1:51 pm

Fasola, uwielbiam fasole! pyszne danie

Odpowiedz
amarantka 09/11/2010 - 5:03 pm

Tak sobie myślę, że to jest właśnie takie danie, na jakie mam teraz ochotę 🙂 wielką ochotę!

a mi się filozofia całkiem przyjemnie kojarzy 🙂

Odpowiedz
aga 09/11/2010 - 6:00 pm

bardzo smaczne to jedzonko:) moje smaki… mniam:)

Odpowiedz
Nemi 10/11/2010 - 10:54 am

To jest danie, które mój Mr.T, wypatrzył z drugiego końca pokoju i oznajmił stanowczo, że życzy sobie je na obiad;)

Odpowiedz
Fiolunka 10/11/2010 - 5:14 pm

No ja coś o filozofii wiem 😀 niestety albo i stety 😉
A danie iście meksykańskie – takie pierwsze moje skojarzenie 😀

Odpowiedz
Małgosia 06/02/2011 - 9:13 am

hmmm… jakich kielbasek uzylas? nie wiem, czy jakies cienkie, wolowe moza u nas dostac…?

Odpowiedz
Malwina 06/02/2011 - 9:16 am

Gosiu -nie wiem jak się dokładnie nazywały te kiełbaski, W. kupił je u nas w Delikatesach kolonialnych;) myślę, że możesz zastąpić innymi, niekoniecznie wołowymi, byleby były pikantne;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies