Polonezy

przez Malwina
Roladki ze schabu

Polonezy to roladki wieprzowe nadziewane pieczarkami i cebulą. Są proste w przygotowaniu i z pewnością będą miłą odmianą dla popularnych tłuczonych i panierowanych kotletów schabowych. Najczęściej podaję je z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub kremowego puree oraz surówki.

Schab z pieczarkami

POLONEZY

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Ireny i Andrzeja]
  • 8 plastrów schabu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego)
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku
  • mąka do obtoczenie (opcjonalnie)*
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy, aż zrumienią się i zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli pieczarki puszczą sporo wody, orparowujemy ją. Odstawiamy farsz do ostygnięcia. Dodajemy przecier pomidorowy, musztardę, mieszamy. Mięso  cienko rozbijamy. Na mięsie układamy wałeczki z nadzienia. Każdy plaster zwijamy w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spinamy wykałaczką. Panierujemy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Polonezy podałam z utłuczonymi ziemniakami  oraz buraczkami. 
*polonezy na zdjęciu nie były obtaczane w mące

Polonezy

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

bastamb 06/11/2010 - 5:53 pm

Ale smakowicie….i po polsku,,,tak lubie…

Odpowiedz
kolorowo w kuchni 06/11/2010 - 5:57 pm

rety jakie "rasowe" kotlety idealnie zawinięte!! 😀

Odpowiedz
Ewelosa 06/11/2010 - 6:02 pm

Malwinko polonezy jak się patrzy moja Droga alez to musiało byc dobre 🙂

Odpowiedz
grumko 06/11/2010 - 7:06 pm

Widzę, że to hit tej edycji "Gotujemy…";-)
I fajne, bo to smaczne danie;-)

Odpowiedz
majana 06/11/2010 - 10:56 pm

Ależ wspaniałe! Ile nadzienia w środku, cudne Ci wyszły!:))

Odpowiedz
Arvén 06/11/2010 - 11:11 pm

Za schabowym to bym w ogień nie skoczyła, ale za takim polonezem…kto wie :>

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 07/11/2010 - 6:39 am

Pyszne!!! moja teściowa robi podobne. Pozdrowionka.

Odpowiedz
magda k. 07/11/2010 - 8:58 am

nazwa bardzo dobra 🙂 a mięso też wygląda bardzo obiecująco 🙂

Odpowiedz
Fiolunka 07/11/2010 - 11:04 am

To potrawa która mój Połówek wsunąłby w mgnieniu oka 😉 szczególnie teraz kiedy z zaleceń lekarza ma baardzo ubogą dietę.

Odpowiedz
myniolinka 07/11/2010 - 11:24 am

super wrzecionowaty kształt! ja mam zawsze z tym problem… wczoraj miałam na obiad 🙂 akcja mi o nich przypomniała…

Odpowiedz
Łasuch 07/11/2010 - 2:34 pm

przepis na polonezy strasznie mi się podoba. Bardzo fajny pomysł na niedzielny obiad.

Odpowiedz
ilka_86 07/11/2010 - 6:15 pm

na te Polonezy to i ja się szykuję!:) wyglądają niewiarygodnie!:) mniam

Odpowiedz
bazyliowo 07/11/2010 - 6:27 pm

to jest dopiero kopalnia obiadowych pomysłów ! moja druga połówka zagląda mi przez ramię i domaga się takich rasowych polonezów. chyba nie mam wyboru 🙂 do wypróbowania!

Odpowiedz
OSa 12/11/2010 - 10:45 am

Brzmi świetnie i elegancko. I wyglądają pięknie.

Odpowiedz
kachna 31/10/2011 - 10:36 pm

no i jutro mam obiad 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies