Wątróbka z suszonymi pomidorami i porem |
Wątróbka jest jednym z najmniej fotogenicznych produktów. Sami przyznacie, że zazwyczaj nie wygląda zbyt apetycznie, tym bardziej przygotowana w chyba najbardziej popularny sposób, czyli smażona na patelni z cebulką. Bywa też nudna, zwłaszcza wtedy, gdy za każdym razem serwujecie ją w takiej samej postaci (czyli smażoną na patelni z cebulką).
Dziś dla odmiany proponuję Wam wątróbkę z suszonymi pomidorami i porem. Otulone sosem kawałki wątróbki smakują wyjątkowo dobrze. Lekko pikantny por, wyraziste w smaku pomidory i sos z dodatkiem białego wina – to połączenie wnosi wyjątkowo świeże spojrzenie na wątróbkę.
WĄTRÓBKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I POREM
Składniki (na 2 porcje):
- 1 por (tylko biała część)
- 6-8 połówek suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
- 1 ząbek czosnku
- 250 g drobiowej wątróbki
- 1/4 szklanki lampki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 150 ml śmietany kremówki (30%)
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka do posypania
- do podania: tłuczone ziemniaki lub puree ziemniaczane, ewentualnie pieczywo, ryż
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy w cienkie plasterki. Pomidory odsączamy z oliwy, kroimy w mniejsze kawałki. Obrany z łupiny czosnek drobno siekamy. Wątróbkę oczyszczamy, w razie potrzeby kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, smażymy wątróbkę po kilka minut z obu stron, aż przestanie być surowa w środku. Odkładamy ją na talerz.
Na patelnię wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez około 4-5 minut. Dodajemy pomidory, krótko przesmażamy. Wlewamy wino, w połowie je odparowujemy. Dolewamy kremówkę, gotujemy sos przez około 2-3 minuty, aż lekko się zredukuje. Dokładamy wątróbkę, doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem do smaku. Wątróbkę z suszonymi pomidorami nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką, Podajemy z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Myślę, że fajnie sprawdziłaby się tu także polenta, zarówno w formie rzadszej mamałygi, jak i zastygniętych i ugrillowanych kawałków.
Wypróbuj także inne przepisy na wątróbkę z patelni:
Wątróbka z suszonymi pomidorami i porem |
Czas przygotowania: 30 minut.
2 komentarze
Wygląda apetycznie 😉
ale bym zjadła taką wątróbkę… <3